HIC


made in croatia

 

04.ožujka 2019.
NAKON AMERIČKOG ZAHTIJEVA
BiH će primiti svoje državljane koji su se borili na strani ISIL-a

borci ISIL-a

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump zatražio od Europe da prihvati svoje državljane koji su ratovali na strani takozvane Islamske države i izvede ih pred sud, većina zemalja to nije prihvatila. No u bosanskohercegovačkom Ministarstvu sigurnosti kažu da će ih, potvrdi li se da su njihovi državljani, primiti natrag. Među njima je i 24-ogodišnji Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše kojeg je radikalizirao osuđeni vođa, vehabija Bilal Bosnić. 

Da mu je najmlađi sin Ibro završio kao borac tzv. Islamske države, Šefik je saznao kad se iz Sirije javio bratu. Sad kad bi se trebao vratiti, ne želi ga ni čuti ni vidjeti. Neka odgovara, kaže, za svoja djela. Sjeća se da ga je sin nazivao nevjernikom jer nikad nije išao u džamiju.

Šefik je i svjedočio protiv Bilala Bosnića, vođe vehabija osuđenog na sedam godina zatvora zbog poticanja terorizma. Ali nagađa se da bi mogao uskoro na slobodu. Mještani Bosanke Bojne zbog toga posebno strepe. Priča se da je kupio nekoliko zemljišta u njihovu gradu.

U policiji kažu da kupovanje zemljišta samo po sebi ne znači ništa. Vrbovanje i odlaske na strana ratišta najviše su istraživali 2012. i 2013., i za to se dobiva do 3 godine zatvora. Isto mogu očekivati i najavljeni povratnici.

- Ukoliko su imali boravak na području unsko-sanskog kantona prije svih ovih dešavanja, naravno da će kad odsluže svoje kazne moći boraviti i vratiti se u svoja odredišta, objašnjava Ale Šiljdedić, MUP Unsko-sanskog kantona.

A džihadiste povratnike građani ne žele u svojoj sredini. Strahuju da bi mogli predstavljati opasnost.

- Ako ih je Amerika uhvatila, nek ih oni sude. Što ih daju nama? Mislim mi imamo dovoljno svojih problema, kaže jedan mještanin.

Ni države s manje problema ne žele povratak pripadnika IS-a u domovinu. Ali američki poziv da ih prime zasad čini se prihvaća jedino BiH.


Na Interpolovim listama 19 terorista iz BiH

Zastava islamskih terorista istaknuta i u Tuzli

Mostarski selfija vraća se iz Australije u Gornju Maoću u BiH

Četvorici državljana BiH sudit će se zbog novačenja za Islamsku državu


hrt / HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre