Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


ADRESAR HRVATA
IZVAN RH
(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

08.svibnja 2015.
PROBLEM VEHABIJA U BIH
Bivši reis napao akademika zbog vehabija

Zbog vehabizma prijeti međubošnjački sukob i opstanak BiH!
Ovaj javno izrečeni stav akademika Esada Durakovića iz Sarajeva razbjesnio je bivšeg reisa Mustafu Cerića pa mu je uputio žestoku kritiku. Bez dvojbe, ovaj sukob tek će izazvati polemike, po nekim i oštre polarizacije, između intelektualaca iz reda bošnjačkog naroda. O čemu se radi?

Međubošnjački sukob

Prof. dr. Esad Duraković slovi za jednog od vodećih orijentalista u Europi. Diplomirao je 1972. arapski jezik i književnost u Beogradu gdje je četiri godine kasnije magistrirao, a doktorirao je u Beogradu 1982. godine. Profesor je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, redoviti član Akademije nauka i umjetnosti BiH, od 2002. je dopisni član Arapske akademije znanosti u Damasku (Sirija). Dobitnik je brojnih nagrada, svojevremeno je njegov prijevod ’1001 noći’ proglašen kulturnim događajem u BiH i regiji. Islamska zajednica u BiH dodijelila mu je posebno priznanje za doprinos afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Prije dva dana, on je otvoreno govorio o vehabizmu u BiH, podsjetivši da je na tu opasnost upozoravao godinama ranije. Uz ogradu da nema dokaza, izrazio je uvjerenje da je instaliranje vehabizma u BiH međunarodni projekt usmjeren protiv interesa Bošnjaka, a time i države BiH.

- Bivši reis Cerić tetošio je te ljude i nazivao ih novim muslimanima. Znači jedan afirmativan kvalifaktiv. Ili, sjetimo se terorističkog napada na Policijsku postaju u Bugojnu, bivši reis je kazao da tu nema posla za Islamsku zajednicu u BiH, da Islamska zajednica neće intervenirati – kazao je Duraković prozvavši i službe sigurnosti zbog neadekvatnog reagiranja:
- Neshvatljivo je da u državi može postojati neka enklava, selo, u koje ne mogu ući policijska tijela kada hoće. To znači i da sigurnosne službe prešutno to toleriraju i ne čine ono što bi morali.

- Nužno je da Islamska zajednica djeluje na osvješćivanju tradicionalnih bh. muslimana, da ne iskazuje naklonjenost vehabijskoj zajednici i da ne dopušta da se regrutiraju nove vehabije. Kad proučite povijest vehabizmna, činjenica je da najveću prijetnju vehabije vide u muslimanima koji ne vjeruju na isti način kao oni. Idu na likvidacije, ratove i ekstremne akcije. Njima kršćani nisu problem – kazao je Durković i podvukao da je krajnji cilj cijelog projekta prikazati muslimane u BiH kao ekstremiste i da ‘ako se ne postignu odgovarajuće mjere, uđu u dramatičan sukob muslimana u BiH među sobom’.

Nepuna 24 sata kasnije, oglasio se bivši reis Mustafa Cerić i očitao lekciju akademiku Durakoviću kombiniranu s uvredama na njegov račun: Najprije treba reći da Duraković nije vehabija… on je bosanski musliman koji sada govori i prevodi na bosanski jezik ijekavskim narječjem nakon što je jedno vrijeme, dok studiraše u Beogradu, govorio srpski jezik ekavskog narječja.

Cerićeve pouke vehabijama

Potom Mustafa Cerić daje četiri, kako kaže, pouke za vehabije. U prvoj kaže: ako se inteligentni Duraković mogao vratiti s krivog puta na pravi u jeziku na bosanski način, onda se mogu i vehabije vratiti s krivog puta na pravi u vjeri na bosanski način. Njegova druga pouka vehabijama je da ‘ako pamet Durakovića kaže da vehabije u nas treba iskorijeniti radi opstanka Bošnjaka, onda tu već nema razgovora’.
- Budući da Esad Duraković traži istrebljenje vehabija, on najbolje zna kako se to radi i zato bi ga trebalo zadužiti da u ime Bošnjaka to uradi – istrijebi vehabije sve do jednog bez milosti – tada će Bošnjaci biti mirni, sigurni, složni i ponosni na čelu s akademikom Durakovićem – treća je reisova pouka vehabijma. U četvrtoj kaže da u Bijeljini 1992. godine nije bilo nijednog vehabije, ali je Arkan poubijaao Bošnjake zato što su mu sličili na potencijalne vehabije, ‘dakle, u Bijeljini je uspješno završeno istrebljenje vehabija’.
Cerić dalje kaže da je Durković napustio Islamsku zajednicu, ‘odnosno rashodžio se’ da bi joj sada ‘mogao čitati moralne lekcije o lijepom ponašanju po beogradskom ili vlastitom kompleksaškom bontonu’.

- Ja, Mustafa Cerić, sam taj bivši reis koji nikada i nigdje nije dijelio Bošnjake na ‘stare’ i ‘nove’ muslimane – stoji u odgovoru Durakoviću. Cerić ističe da je kardinal Vinko Puljić napravio podjelu i pojašnjava:
- U mom komentaru na to njegovo opažanje ili na tu njegovu podjelu na nove muslimane koje ne poznaje i nekadašnje stare muslimane u Bosni koje je poznavao, bio je da su ti ‘stari’ muslimani uglavnom ubijeni, a ovi koje naziva novima i ne poznaje su živi muslimani koji nisu ubijeni… i zato su vjerojatno nekome nepoznati…i zato su vjerojatno nekima krivi…zašto što su ostali živi’.
- Podsjećanja radi, kardinal Puljić je u jednom svom predavanju u Washingtonu kazao: ‘Postoji jedan mentalitet koji nije naš izvorni iz BiH. Ja ih puno ne poznajem, no znam da ih zovu vehabijama. Nisu oni muslimani koje znam iz svog djetinjstva. Ja o tome rijetko govorim jer brzo dobijem prijeteća pisma’.
Cerić je posavjetovao akademiku Durakoviću da drži do svog digniteta, da ne širi neistine, da ne nasjeda na podvale i zaključio:
- Osim ako su nam akademici i rashodže pristali biti umreženi u sustav neistina, laži i podvala koje se nasilno šire nad našim glavama, koje se nasilno guraju u naše uši i koje se sustavno utiskuju u naš um… Da, tako je: bauk kruži Bosnom, bauk laži i podvala. Probudite se, Bošnjaci“.

Alispahić: Vehabije ne postoje

Publicist iz Tuzle Fatmir Alispahić koji slovi za žestokog bošnjačkog nacionalista jučer se oglasio tvrdnjom da vehabije ne postoje uz pravdanje Nerdina Ibrića koji je izveo teroristički napad na Policijsku postaju u Zvorniku i ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca.

- Opasno je dovesti u sumnju direktivu policijske države da je Nerdin Ibrić, tzv. terorist jer što bi bio neki Bošnjak koji ubije Srbina, već ‘terorist’, i što bi bio neki Srbin koji ubije Bošnjaka već obični, solidni ubojica – napisao je, među ostalim, Alispahić u svom novom tekstu, a svaki odmah i obvezno objavljuju portali koji su pod kontrolom vehabija.
- Da bi se nešto zvalo terorizmom, mora proizlaziti iz političke ideje, iz političke organizacije, a Nerdinova ‘krvna osveta’ nema nikakve ideologije… Inzistiranje da se Nerdin Ibrić proglasi tzv. vehabijom, da se njegov privatni čin dovede u vezu s ‘inspiratorima’, s tzv. vehabijskom zajednicom, zapravo otkriva konačne interese velikosrpskih struktura – piše Alispahić i naglašava:
- Svakome kome tzv. vehabije postoje, postoje mu za račun Beograda i velikosrpskog terora nad Bošnjacima. Tko su onda momci s dužim bradama? Bošnjaci, brate. Tko na jednog od njih udari, udario je na sve nas.

M. Osmović (dnevni-list.ba) /hic


vezana tema:

Tužiteljstvo BiH: Počinjen je terorizam, utvrđujemo motive napada; Dan žalosti u BiH

Uhićena osoba koja je povezana s terorističkim činom u Zvorniku


Mostarski selfija vraća se iz Australijeu Gornju Maoću u BiH


Četvorici državljana BiH sudit će se zbog novačenja za Islamsku državu

Više od 1.000 potpisa za ostanak imama Beganovića u Trnovi 

Velika Kladuša: Ponovo napadnut imam koji je osudio vehabije

Fikret Begić terosist iz BiH kojeg je Hrvatska izručili Austriji vrbovao i obučavao mlade za ratovanje na strani Islamske države u Siriji.
 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre