HIC


made in croatia, suvenir proizvodi

 

27.travnja 2019.
BiH
Dragan Čović ponovo izabran za predsjednika HDZa-a BiH

dragan čović

Dragan Čović ponovno je na Saboru stranke u Mostaru izabran za predsjednika HDZ-a BiH. Čović je bio i jedini kandidat. U Mostar je stiglo i izaslanstvo HDZ-a. Glavne su poruke sa Sabora zauzimanje za europski put Bosne i Hercegovine i promjena izbornog zakona u toj zemlji.

Tako je, kao i protekla tri, i XIII. izborni sabor HDZ-a BiH prošao bez iznenađenja. Dragan Čović na čelu je HDZ-a BiH već četrnaest godina, a od 2007. u stranci s 44 tisuće članova nema protukandidata.

- Hrvatska demokratska zajednica i hrvatski narod je ključ opstojnosti BiH - poručuje Čović. 

Od prošle godine hrvatski narod u Predsjedništvu BiH predstavlja Željko Komšić koji je izabran većinom glasova Bošnjaka, zbog čega je u većini hrvatskih općina proglašen nepoželjnim. Za novog-starog predsjednika HDZ-a BiH najmalobrojniji narod, koji je usto suočen s valom iseljavanja, nije jednakopravan u Federaciji. Zato stranka uporno inzistira na promjeni izbornog zakona. 

- Bosna i Hercegovina mora preživjeti kao država tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini predvođena legitimnim predstavnicima. Svaka politika koja pokuša to na bilo koji način uzurpirati je neodgovorna politika prema BiH - poručuje Čović.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković čestitao mu je i na Twitteru.


Poručio je kako je došao dati potporu cijeloj BiH na euroatlantskom putu, ali i za Hrvatsku je prioritet izmjena izbornog zakona. Kaže da u vrijeme Daytona nitko nije mogao ni pomisliti da će jedan narod drugome birati predstavnika u Predsjedništvu BiH.

- Isto tako bi nam bilo drago, i mislim da bi bilo zdravo i dobro za odnose među narodima u BiH, da se iznađe rješenje za promjenu izbornog zakonodavstva. To govorim u najboljoj namjeri, u namjeri da ono što nije pravično postane pravično. I da nemamo situacije u kojoj se jedan konstitutivni narod ne osjeća dobro - kazao je Plenković, dodavši da Hrvatska nema samo ustavnu dužnost, već i političku volju pomagati Hrvatima u BiH. 

Zagreb je povećao pomoć tamošnjim Hrvatima. Financira gradnju bolnica, kulturne i obrazovne programe, Hrvatsko narodno kazalište, pomaže sveučilištu u Mostaru, a sve kao poruka za opstanak Hrvata u BiH, rekao je Plenković.

Iz HDZ-a BiH danas su poslali poruku o pruženoj ruci Srbima i Bošnjacima kako bi zajedno zemlju usmjerili prema Europskoj uniji i NATO-u.


HRT/ HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre