HIC  


made in croatia

 

11.veljače 2019.
BiH
Dodik u Mostaru razgovarao s Čovićem o formiranju BiH vlasti

Dodik i Čović

Predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik razgovarali su u Mostaru o formiranju vlasti u BiH. Čović je naglasio da vlast na razini BiH može biti formirana u razdoblju od jednog do dva tjedna, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa. 

Čović je rekao da nema razloga da uspostava vlasti na razini BiH ne ide jačim intenzitetom te da taj proces treba završiti kroz jedan do najdalje dva tjedna. Napomenuo je također da su europski put BiH te kandidatski status za članstvom u Europskoj uniji prioritet za BiH.

“Informirao sam gospodina Dodika da sam se ovih dana sastao s gospodinom Radončićem, i da u iduću srijedu imamo sastanak sa SDA u Sarajevu kako bismo što prije zaključili ovaj proces uspostave Vijeća ministara”, rekao je Čović.

Predsjednik SNSD-a napomenuo je da se politička reprezentacija Srba i Hrvata već odavno zna, a predvode je  HDZ BiH i SNSD.  Dodik napominje da zajedno  s Čovićem čekaju konsolidiranje bošnjačke političke scene.

“Potrebno se periodično sastajati kako bismo koordinirano reagirali na izazove, a osnovni izazov je formiranje vlasti na razini BiH”, poručio je Dodik.

Dodik Bošnjacima: Sredite situaciju

Dodik je uputio apel predstavnicima bošnjačkih stranaka u kojem od njih traži da srede situaciju u svojim redovima.

„Sredite svoju situaciju i dođite da se kao politički predstavnici naroda dogovorimo u skladu s Ustavom“, rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako podržava prijedlog HDZ-a za izmjenama Izbornog zakona.

„Mi ćemo podržati sve ono što HDZ traži kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva. To je apsolutno fer, i u tim prijedlozima nema špekulacija. U njemu je politička čistoća u činjenici da je BiH zemlja tri naroda i dva entiteta i nije fer da jedan narod bira predstavnike drugom narodu“, kazao je Dodik nakon sastanka.

Glavni problem pokušaj zauzimanja tuđih pozicija

“Osnovni element nestabilnosti u BiH jeste pokušaj stalnog zauzimanja pozicija koje pripadaju drugima. S naše strane mogu reći da ćemo podržati takav pristup, i kada dođe do rasprave o tome apsolutno ćemo biti na strani jednog takvog rješenja. U tom kontekstu treba gledati i rješenje pitanja Sejdić – Finci, bez obzira što neki imaju neka velika očekivanja. Ono neće biti riješeno osim u smislu da ljudi dobiju priliku da imaju neko svoje pravo”, kazao je Dodik.

Dodao je kako nitko ne želi doći u poziciju da mu drugi biraju predstavnike.

“BiH nije zemlja koja se može srediti u političkom smislu kako vidimo u nekim zemljama monoetničkog karaktera. Ovdje žive tri konstituvna naroda, postoje neke podjele među ljudima i one moraju biti izbalansirane kako bi se moglo biti ovdje sigurno. Nitko ne želi biti doveden u poziciju da mu drugi biraju prestavnike i da se onda odlučuje na taj način”, kaže predsjednik SNSD-a.

On je istakao kako je njegova stranka dobila povjerenje srpskog naroda na izborima, dok su HDZ i Čović dobii podršku hratskog naroda, te da o tome treba voditi računa i prilikom biranja nove vlasti.

Čović je ponovno napomenuo da je suglasnost sve tri strane u BiH nužna.

„Za svaki dogovor nam je potrebna suglasnost sve tri strane. Nema nikakvog nametanja mišljenja”, kazao je Čović te dodao da je SBB poželjan partner u vlasti, ali da treba pričekati dogovore unutar bošnjačkih stranaka.

Čović: Rješiti pitanje izbornog zakonodavstva

On je kazao da je pitanje izbornog rukovodstva jedno od pitanje koje treba riješiti na putu riješavanja kandidatskog statusa BiH.

“Jedini način da se riješi pitanje PIC-a jeste da se ono raspusti. Oni su samoproglašeni i glavni krivi za krizu u BiH. Oni su napravili sustav koji samo generira probleme u BiH, ali nikako rješenja. Navikli smo da smo Čović i ja uvijek glavni krivci, dok su miljenici međunarodne zajednice SDA i Izetbegović. Nekoliko godina već ne čitam, ne pratim niti me zanima komunike PIC-a“, kazao je Dodik.

Čović je dodao kako bi, da nije bilo Deklaracije HNS-a, uslijedila reakcija međunarodnih predstavnika zbog nečeg drugo, jer njima uvijek treba nešto oko čega će se dignuti prašina.

Federalni Dom naroda i Proračun FBiH idućeg tjedna

Predsjednik HDZ-a BiH osvrnuo se nakon današnjeg sastanka s Miloradom Dodikom u Mostaru i na formiranje Doma naroda FBiH.

„Što se mene tiče Dom naroda FBiH je završio prvi ciklus izbora, Klub Hrvata je završen potpuno, kakav god on bio, neću to komentirati. Mislim da će SIP, čak su to i kazali, do sredine ili kraja sljedećeg tjedna, završiti i drugi krug izbora izaslanika, tako da se Dom naroda u FBiH može uspostaviti sljedećeg tjedna“, izjavio je Čović.

Kada je u pitanju usvajanje Proračuna FBiH za 2019. godinu, lider HDZ-a smatra da je moguće vrlo brzo usvojiti ga ukoliko postoj dobra volja.

„Na toj prvoj sjednici se može usvojiti i Proračun i Zakon o izvršenju, tako da ne vidim neki problem. Ako to želimo raditi, ako ne želimo, onda Bože moj“, kazao je Čović./B. Galić /HMS/

 
HMS.ba/HIC
foto:hms

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre