ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

21. travnja 2015.
PUT KA EU INTEGRACIJAMA 
Vijeće EU odblokiralo sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU

BiH zastava 

SARAJEVO: Za Bosnu i Hercegovinu danas je jedan od najvažnijih dana u procesu integracija u krug europske obitelji, piše avaz.ba. Vijeće Europske unije za opće poslove donijelo je Odluku o zaključenju  Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom. Sporazum je potpisan još 2008, ali je zbog neispunjavanja uvjeta, prije svega neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, bio blokiran. 

Službeno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) trebao stupiti na snagu1. lipnja što znači da se Bosni i Hercegovini potvrđuje status potencijalne kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji. 

Vijeće EU: BiH ispunila uvjete, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupa na snagu

Kako je navedeno, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, predstavlja okvir odnosa između EU i BiH. Sporazum postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i zemlje potpisnice, piša balkans.aljazeera.net

Očekuje se sada da će Sporazum službeno stupiti na snagu sa 1. 6. Ovime su na neki način otvorena vrata za idući korak u europskim integracijama za BiH, a to je aplikacija za članstvo. Međutim, ovi postupci ne idu nikakvim automatizmom. Da bi se jedna takva aplikacija uzela uopće kredibilno u obzir i da bi se uopće razmotrila neka opcija pozitivnog odgovora od strane EU, zna se koji su uvjeti“, javila je iz Luksemburga novinarka Al Jazeere Katarina Drlja.

Sporazum također identificira zajedničke političke i ekonomske ciljeve i potiče regionalnu saradnju. U kontekstu pristupanja Europskoj uniji, sporazum služi kao temelj za provedbu procesa pridruživanja.

Ova odluka će omogućiti BiH da krene naprijed u svojim odnosima s EU i dati podstrek za nastavak socioekonomskih, pravosudnih i drugih potrebnih reformi za integraciju u EU. Opći cilj je omogućiti BiH da se pripremi za buduće članstvo u EU, navodi se iz Luksemburga.


Ključne reforme

Europska unija je pozvala BiH da nastavi angažman i zadrži trenutni pozitivan zamah u razvoju, u saradnji s EU, početnog okvirnog plana za reforme s naglaskom na pitanja koja su od neposrednog interesa za građane.

Ovaj početni okvirni plan treba sadržavati ključne reforme u područjima ekonomije, vladavine prava i dobrog upravljanja, te bi se trebao baviti pitanjima funkcionalnosti, uključujući i učinkoviti koordinacijski mehanizam po pitanjima EU integracije.

Iz EU naglašavaju važnost uključivanja civilnog društva u cijeli ovaj proces. Potreban je značajan napredak u provedbi programa reformi kako bi se došlo do zahtjeva za članstvo koji će razmatrati EU.

U svojim zaključcima od 16. marta 2015. godine, Vijeće EU je pozdravilo usvajanje pismene izjave Predsjedništva BiH 29. januara 2015. godine, i njegove naknadne potvrde u Parlamentu BiH 23. februara 2015. godine.

Uzimajući u obzir svoje zaključke od 15. decembra 2014. godine, i vezujući zaključivanje Sproazuma sa pisanom izjavom o predanosti političkog vodstva BiH na putu ka reformama i napretku prema EU, Vijeće je potvrdilo da su uslovi ispunjeni i odlučilo krenuti ka finalnom zaključivanju i stupanju na snagu Sporazuma s BiH.

Bosna i Hercegovina dobila je status potencijalnog kandidata za ulazak u EU 2003. godine i potpisala Sporazum s EU 16. juna 2008. godine u Luksemburgu.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije /HIC

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre