13.travnja 2015.
ZBOG CRKVE I VRTIĆA U GLAMOĆU
Srbi traže preustroj vlasti u Hercegbosanskoj županiji

LIVNO – Ovog tjedna, nakon nekoliko dana zatišja zbog vjerskih blagdana, kako piše piše internetski prtal dnevni-list.ba, očekuje se ponovno aktualiziranje problematike ustroja vlasti u Hercegbosanskoj županiji, a koja je obilježena novim zahtjevima SNSD-a koji je u posljednji trenutak odustao od sporazuma s HDZ-om BiH.
Naime, iako je HDZ BiH ustupio treće ministarstvo iz srpske kvote toj stranci, tražeći zauzvrat pokretanje postupka izgradnje katoličke crkve u Drvaru, kao i rješenje statusa dječjeg vrtića u Glamoču, SNSD je zatražio ustavne promjene u županiji koje kompenzacijski veže uz crkvu i vrtić.

HDZ BiH u ovom trenutku nema namjeru dalje popuštati, o čemu svjedoči i izjava predsjednik Županijskog odbora te stranke, kao i još uvijek aktualnog premijera Branka Ivkovića koji je upozorio kako se ovdje više nema što aktualizirati budući da postoji dogovor HDZ-a BiH i SNSD-a o trećem županijskom ministarstvu, koje bi pripalo njima, dok bi zauzvrat bio pokrenut postupak za izgradnju katoličke crkve u Drvaru i riješeno pitanje vrtića u Glamoču. U međuvremenu SNSD se već ponaša kako su tri ministarstva njihova, a sada idu dalje i traže ustavne promjene, od kojih HDZ BiH ne bježi, ali, kako kaže Ivković, crkva i vrtić su vezani isključivo uz treće ministarstvo.


Kompleksna materija

Time je cijela priča otišla u potpuno neočekivanom smjeru budući da SNSD proceduralna pitanja koja su bila dogovorena sada povezuje s mnogo kompleksnijom materijom čime se otkriva sva složenost problema u kojoj se nalazi županija.
Treće ministarstvo bilo je, tvrde iz HDZ-a BiH, ustupak zauzvrat kojeg bi SNSD u Drvaru otkočio proces izgradnje crkve, odnosno u Glamoču riješio problematiku vrtića, a o čemu je naš list već pisao.
Naime, u kontekstu vrtića treba spomenuti slučaj časne sestre Janje Martine Katović, a za koju su dva nadležna suda ustvrdila postojanje diskriminacije u slučaju njezinog neimenovanja na mjesto ravnateljice glamočkog vrtića, da bi Vrhovni sud FBiH odbacio  presudu.

Što traži SNSD

Podsjećamo, iako se radi o osobi s visokom stručnom spremom, potrebnom diplomom i svim uvjetima te iako je bila jedina koja se prijavila na ovo radno mjesto, njezina agonija traje još od 2008. godine od kada je općinske vlasti u Glamoču jednostavno ne žele potvrditi za ravnateljicu.
Općina vrtiću također duguje plaće i to čak od 2003. godine kada je donesena obavijest o skidanju s platne liste. Jedini način za dobivanje zarađenog su tužbe, pa se tako korak po korak sudskim putem naplaćuju primanja. No, umjesto da se, tvrde naši sugovornici, ovako praktična pitanja rješavaju u hodu i sukladno već ranije postignutom dogovoru, SNSD stvar prebacuje u više sfere koje se tiču Ustava HBŽ-a, jedne od četiri županije s hrvatskom većinom i u kojoj hrvatski narod još uvijek ima kakvu-takvu političku snagu.
SNSD-ovci tako smatraju kako je sazrelo vrijeme za takvo što, a među ostalima ističu pitanja “novog ambijenta, poštivanja svih naroda, uvažavanja simbola jedne države, jezičnu ravnopravnost te uvođenje skupine nacionalnih predmeta”.

Reagirao i kardinal

O problematici crkve u Dravu progovorili su i najviši vjerski predstavnici Katoličke crkve, a među njima i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upitavši se, ako je ova država odvojena od Crkve i vjerskih zajednica, kojim pravom netko uvjetuje dobivanje dozvole za crkvu ustavnim promjenama i reformama.
Dario Pušić (dnevni-list.ba) /hic
HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa


 

 

vezane vijesti

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre