HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlanici-srebrnjaci


24.listopada 2020
MOLITVA ZA DOMOVINU
Hodočašće na Bobovcu

Bobovac, ostaci kraljevskog grada

I ove godine na Bobovcu je upriličen tradicionalni molitveni pohod „Molitva za domovinu“ . Hodočašćem drvenom kraljevskom gradu Bobovcu pored crkve sv. Mihovila arkanđela nedaleko od Kraljeve Sutjeske
na poseban način je obilježen spomendan kraljice Katarine.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i ove godine, skupa s hodočasnicima, nazočio je ovom posebnom danu za sve katolike u Bosni i Hercegovini odavši na poseban način počast jednom od najposebnijih mjesta koji i danas svjedoči dugoj tradiciji katoličanstva u našoj domovini.

U izjavi za medije, predsjednik dr. Čović istaknuo je kako s ponosom dođe na ovo posebno sveto mjesto svake godine. „Ovo mjesto molitve može očistiti naše misli, i dati nam snage da ovu zemlju činimo najljepšim mjestom za život gdje se svi jednako poštujemo i gdje smo jednakopravni“, izdvojio je Čović.

Svečani program započeo je okupljanjem kod rijeke Bukovice podno grada Bobovca nakon čega te okupljanjem na Bobovcu svih hodočasnika nakon čega je uslijedilo misno slavlje, koje je vodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhobosanske nadbiskupije.Bobovac, povijesne činjenice

Bobovac je najznačajniji i najbolje utvrđeni grad u srednjovjekovnoj Bosni podignut jugozapadno od gradića Vareša.

Bobovac, ostaci kraljevskog grada


Sastojao se od gornjeg grada s četvrtastom kulom, čiji ostaci i danas postoje, i donjeg grada, na stepeniku nižem oko 20 metara, poligonalnog oblika oko 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i bunar.

Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovine 14. stoljeća. Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara od vladavine bana Stjepana II. Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva i kraljica sve do prestanka samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine. U Bobovcu se čuvala i kraljevska kruna, a vladari su ga nazivali svojim stolnim mjestom. Zbog svoga geostrateškog, vojnog i političkog značaja, u međuvremenu je bio meta napada različitih osvajača. Osmanlije su u Bobovcu boravile sve do 1626. godine kada je grad napušten.


Kraljica Katarina


Kraljica Katarina se , žena hrvatskog kralja u Bosni Stjepana Tomaša Kotromanića, po legendi, prije pada Bobovca sklonila u Kozovgrad ponad Fojnice, a zatim se na konjima “naopako” potkovanima, s pratnjom povukla na Kupres u Otinovce, odakle je otišla u Ston, zatim u Dubrovnik a odatle u Rim. U Rimu je umrla, a prije smrti Bosnu oporukom ostavila Svetoj Stolici. Njezin grob zauzima počasno mjesto u rimskoj bazilici Santa Maria Aracoeli.
Katarina je među Hrvatima ostala zapamćena kroz brojne običaje, pjesme, kazivanja i legende. Žene u kraju Kraljeve Sutjeske i danas se pokrivaju crnim rupcima kao znak žalosti za njenom tužnom sudbinom. Legenda kaže da je upravo Katarina seoske žene u Kraljevoj Sutjesci naučila vesti takve rupce.

Njezinu djecu Žigmunda i Katarinu su oteli Turci i prisilno ih poturčili. Prema sultanovoj naredbi, poslani su u Carigrad na njegov dvor.
HIC.hr
foto:Bobovac, ostaci kraljevskog grada