ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


03.ožujka 2015.
PRVI SLUŽBANI POSJET INOZEMSTVU
Hrvatska predsjednica u jednodnevnom službenom posjetu Sarajevu.

Hrvatska predsjednica u službenom posjetu Sarajevu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak u Sarajevo u službeni posjet Bosni i Hercegovini, prvi njezin takav put u inozemstvo otkako je na dužnosti. Hrvatskoj je predsjednici prije službenih razgovora pred sjedištem Predsjedništva BiH u Sarajevu priređen svečani doček uz državničke počasti. Uz crveni tepih u njezinu čast postrojena je počasna postrojba Oružanih snaga BiH te su intonirane himne dviju država.
Hrvatska predsjednica u Sarajevu je razgovarala s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Hrvatska predsjednica je potvrdila u Sarajevu da će se zauzimati za punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu k euroatlanstkim integracijama pri čemu će se strogo voditi računa o poštivanju suvereniteta te zemlje ali i nastaviti iskazivati zanimanje za položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi.

T'emelj mojeg odnosa prema BiH jest apsolutno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH, a isto tako i potpune konstitutivnosti i jednakopravosti sva tri naroda', kazala je Grabar-Kitarović novinarima nakon sastanka.

 U svom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović pozdravila je britansko-njemačku inicijativu koja je postala i EU inicijativom, aktivnosti visoke predstavnice Mogherini u njezinom oživotvorenju, a posebice postizanje političkog dogovora čelnika BiH oko predanosti poduzimanju neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU.

„Postoji opće suglasje kako u BiH, tako i u međunarodnoj zajednici da je potrebno unaprijediti funkcionalnost sustava vlasti“, rekla je Predsjednica i dodala da će osobno podržati svaki dogovor političkih čelnika BiH postignut u tom pravcu.

„Nitko hrvatskim državnim institucijama ne može zamjeriti pozornost na stanje u BiH i položaj Hrvata u susjednoj državi koja se vodi gornjim načelima poštovanja  neovisnosti, suverenosti i teritorijalne cjelovitosti BiH kao i potporom osiguravanja konstitutivnosti i ravnopravnosti svih triju naroda“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

U službeni posjet Bosni i Hercegovini doputovala je automobilom, te je napomenula kako je i to pokazatelj da Zagreb i Sarajevo nisu daleko.


Ivanić je izrazio zahvalnost svoje zemlje Hrvatskoj za potporu na putu prema Europskoj uniji u čemu je i sadašnja hrvatska predsjednica, kako je istaknuo, imala važnu ulogu dok je bila ministrica vanjskih poslova. Ocijenio je važnim što je Grabar-Kitarović kao nova hrvatska predsjednica za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrala upravo BiH.
To ukazuje na važnost koju Hrvatske pridaje BiH, ali i obratno, rekao je. 'Republika Hrvatska i BiH dvije su istinski prijateljske zemlje', kazao je Ivanić. Istaknuo je da je Hrvatska uvijek bila prijatelj koji je pomagao BiH. Razgovore s hrvatskom predsjednicom opisao je kao iskrene i otvorene.

Kolinda Grabar Kitarović odvojeno se sastala i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te čelnicima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak kasno poslije podne završila je jednodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini no prije povratka u Zagreb prošetala je starim dijelom grada (Baščaršija) a domačini su je počastili i čevapima. No prije toga je obišla katedralu Srca Isusova, pravoslavu Sabornu crkvu, Begovi džamiju i Židovski muzej.


Kolinda Grabar-Kitarović
je uoči posjeta rekla da je za prvi državnički posjet izabrala susjednu BiH jer je Hrvatska zainteresirana za stabilnost BiH, za njezin ulazak u Europsku uniju i NATO te iznad svega za konstitutivnu jednakopravnost svih triju naroda.

Hrvatska predsjednica dolazi u Bosnu i Hercegovinu u trenutku kada je zaiskrilo između predstavnika Demokratske fronte Željka Komšića i SDP-a BiH te predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka. Zbog poslanog pisma potpore Hrvatskom narodnom saboru (HNS), optužuju ga za nasrtaj na suverenitet BiH. Potporu Deklaraciji HNS-a u kojoj se zagovara federalizacija BiH, dio političkih aktera u Bosni i Hercegovini ocijenio je kao  potporu podjeli te zemlje na nacionalnim osnovama. 

Iz BiH u proteklih tjedan dana stižu različite poruke. Jedna sa žigom Bruxellesa, a druga Mostara. Obje su iznimno važne i od nove hrvatske predsjednice svi će očekivati jasno stajalište o oba pitanja. Jedno je treba li Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ići prema ustavnim promjenama ili ne? A drugo, jednako važno, nova europska inicijativa za Bosnu i Hercegovinu. Ona u drugi plan stavlja ustavne promjene, a kao najvažnije iznosi socijalne i gospodarske reforme u toj zemlji.izvor:hrt/hia


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre