ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

11.srpnja 2015.
20.GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI
Incident u Potočarima: Napadnut i izviždan srbijanski premijer Vučić.

srebrenica obljetnica genocida, napadnut srbijanski premijer vučić 

Nepotrebni incident zasjenio je snažne poruke obitelji žrtava i predstavnika međunarodne političke elite, koje su se mogle čuti u Potočarima na komemoraciji žrtvama najvećeg pokolja nakon Drugog svjetskog rata, pokolja u Srebrenici. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je, zajedno s predsjednicom Udruge Majki enklava Srebrenice i Žepe, Munirom Sunbašić, položio cvijeće i poklonio se žrtvama, Vučić je izviždan, a potom i gađan kamenjem, cipelama i drugim predmetima. 
Osiguranje premijera Srbije spriječilo je veći incident. Jedan od njih pokušao je otvoriti kišobran kako bi zaštitio Vučića, ali je on to odobio.

Među masom vidio se transparent na kojem je pisalo: Aleksandar: Za jednog Srbina, ubit ćemo 100 muslimana. To su riječi koje je sadašnji premijer Srbije izgovorio kada je bio pripadnik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije 20. srpnja 1995., samo 11 dana nakon što je genocid u Srebrenici počinjen.

Nakon incidenta odmah je reagirao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Prisutne je pozvao na mir: Nemojte da oni koji su krivi za ovu bol budu iznad onih radi kojih smo došli ovamoOkrenite svoja lica prema tabutima, a ne prema onima koji su ovamo došli iz razno raznih razloga. 

Izaslanstvo Srbije napustilo je memorijalni centar nakon incidenta. Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić osudio je napad na Vučića te poručio da je to napad na Srbiju i njezinu politiku mira i suradnje u regiji. Srbijanska vlada održala je izvanrednu sjednicu. Nakon nje Vučić je poručio da ruka Bošnjacima ostaje pružena.


Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković ispričao se premijeru Srbije Aleksandru Vučiću te ogradio od osoba koje su izazvale incident. Vučić je danas zagrlio srebreničku majku Muniru Subašić, prisustvovao komemoraciji za žrtve i na svoj rever zakačio srebrenički cvijet, čime je pokušao suosjećati s našom tugom i boli, podsjetio je načelnik Srebrenice, prenosi Fena.

Napad na Vučića osudile su Majke Srebrenice. Osudile su ponašanje grupe ljudi, za koju se vjeruje da je u Potočare došla samo s jednim ciljem, a to je isprovocirati incident. Ovo nije bio bio napad na Vučića već na nas, na naše dostojanstvo! To je učinila jedna grupa ljudi među kojima ja nisam vidjela žrtve. Sada će se, nažalost, sve prepisati nama. Strašno sam se razočarala i osjećam se povrijeđenom kao da se meni ovo desilo. Ne zbog Vučića već zbog našeg dostojanstva kojeg mi 20 godina čuvamo, kaže za Klix.ba Munira Subašić.

hrt/hic

 



Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre