Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

23.velječa 2015.
EKSTREMNI ISLAMIZAM U BIH
Velika Kladuša: Ponovo napadnut imam koji je osudio vehabije.

ekstremni islamisti u BiH
slika: ekstremni islamisti

Četvrti put u posljednja dva mjeseca efendija Selvedin Beganović, imam u džematu Trnovi kod Velike Kladuše, napadnut je nožem vijest je prenijeo vecernji.hr. Nepoznati i maskirani napadač zadao mu je tri ubodne rane. Napad se dogodio u subotu oko podneva u Trnovima. Policija je u nedjelju privela četiri osobe za koje pretpostavljaju da bi mogle imati veze s napadom na imama koji je prošle godine na Facebooku napisao otvoreno pismo jednom od vođa vehabijskog pokreta u BiH, Huseinu Bilalu Bosniću. U tom ga je pismu javno kritizirao zbog vrbovanja i slanja ovdašnje mladeži na ratište u Siriju i Irak.
Nakon javno iznesenih kritika Beganović je postao metom napadača, a Islamska zajednica zabranila mu je da se koristi društvenim mrežama. 

Imami protiv extremnog islama

Zbog sve veće pojave ekstremnih islamista na području Bosne i Hercegovine problem imaju pripadnici islamske vjeroispovijesti i njihovi vjeroučitelji (imami). Tako je u Trmnovi kod Velike Kladuše, večinsko muslimansko stanovništvo, nedavno napadnut imam Selvedin Beganović jer je kritizirao praksu vrbovanja mladih iz BiH za odlazak na ratišta u siriji i Iraku. Beganovića je nožom napala i ozlijedila maskirana osoba te mu prijetila. Beganović je prošle godine uputio otvoreno pismo Bilalu Bosniću.

Krajem siječnja ove godine Muhamed Velić, imam u sarajevskoj džamiji u naselju Stara Breka i ugledni publicista, potvrdio je za Dnevni avaz da se tijekom molitve u toj džamiji dogodio incident. Naveo je da su u džamiju ušla trojica ekstremista. Jedan od njih koji je sudjelovao u incidentu, piše Dnevni avaz, povratnik je sa sirijskog ratišta. „Ušli su u džamiju prije ezana i stali pred mene. Njihove pojave su  bile uznemirujuće. Dvojica su imala duže kose i brade, nauljene, a sva trojica su imala surmu na očima, onako kao kad se ide u rat i borbu. Glavni, koji je komandovao grupicom, stao je prvi ispred mene, skinuo jaknu, a onda se ukazala crna duga majica sa ISIL-ovom zastavom“, naveo je Velić.
Velić je istakao da je ovaj događaj uznemirio sve na molitvi.

IZVOR:vecernji.hr/HIC


5.veljače.2015.
Zastave Islamske države istaknute i u Gornjoj Maoči nadaleko od Brčkog.

Zastave ISLA u Gornjoj Maoči

Zastava Islamske državae (ISIL) te druga teroristička obilježja istaknuta su u Gornjoj Maoči objavljeno je na internetskoj stranici federalna.ba. Stanovnici ovog sela su skoro deceniju pod istragom policijskih i obavještajnih agencija zbog sumnje da su povezani s terorizmom.

Inače, idući tjedan pred Sudomom BiH počinje suđenje Huseinu Bosniću (Bilal), koji je često boravio u Gornjoj Maoči i koji je nakon odlaska Nuserta Imamovića u Siriju preuzeo funkciju selefijskog pokreta u BiH. Neslužbene procjene govore da je najmanje 150 osoba iz BiH proteklih mjeseci otišlo u Siriju i Irak
i tamo se pridružilo radikalnim islamističkim skupinama, uključujući tu zloglasnu Islamsku državu (ISIL) i Frontu al-Nusra, blisku Al-Qa'idi.

Gornja Maoča se nalazi nedaleko od Brčkog u sjevernoj Bosni nešto više od 20kilometara od hrvatske granice. U ovom selu je već duže vrijeme nastanjena skupina VEHABIJA koja propagira islamsku vjeroispovijed znatno drugačijom od one koju većina žive i čija načela primjenjuje večina pripadnika ove vjere u BiH.


Policija pretražila Gornju Maoču

Nakon dojave policiji da su istaknuta obilježja terorističke organizacije ISIL u gornjoj Maoči policija je stigla u ovo selo i pretražila ga , ISIL-a obilježja nije našla o čemu izdato priopčenje.

"Tijekom poduzetih aktivnosti u Gornjoj Maoči nisu zatečene istaknute zastave ISIL-a, a o rezultatima provedenih provjera izviješteno je Tužiteljstvo BiH", stoji u priopćenju kojega je u Sarajevu objavila Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). 
Potvrđeno je da su istražitelji te agencije zajedno s pripadnicima policije MUP-a Federacije BiH i Tuzlanske županije poslani u Gornju Maoču nakon što su lokalni mediji prenijeli fotografije na kojima se vide istaknute zastava i druga obilježja terorističke skupine ISIL-a u selu koje slovi za uporište radikalnih islamista u BiH. 
SIPA je objavila da će u koordinaciji s Tužiteljstvom BiH nastaviti daljnje aktivnosti na utvrđivanju svih bitnih činjenica s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja. 


vezana tema: Fikret Begić terosist iz BiH kojeg je Hrvatska izručili Austriji vrbovao i obučavao mlade za ratovanje na strani Islamske države u Siriji.IZVOR:federalna.ba /narod.hr /HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre