Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

28.travnja 2015..
TERORISTIČKI NAPAD U ISTOČNOJ BOSNI (ZVORNIK)
Uhićena osoba koja je povezana s terorističkim činom

ZVORNIK: Bosanskohercegovačka policija podignula je stupanj pripravnosti. Pripadnici Istražnog tima RS-a sinoć su uhitili jednu osobu, a ispituju ih nekoliko. Kako prenose mediji, uhićeni Avdulah Hasanović povezan je s ISIL-om i prošle je godine boravio u Siriji. A predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine da snosi odgovornost za teroristički napad u Zvorniku.

Tijekom jučerašnjeg napada jedan policajac je ubijen a dvojica su ranjena, Klix.ba javlja da su obojica izvan životne opasnosti. Naoružani napadač počeo je nasumce pucati na policajce koji su se tamo zatekli. Policajci koji su odgovorili na vatru ubili su napadača. 

Napadač je 24-godišnji Nerdin Ibrić je, kako javlja B92, iz sela Sapna kod Zvornika i pripadnik je pokreta radikalnih islamista vehabija. Dok je pucao, uzvikivao je 'Alahu ekber'. Istraga bi tek trebala utvrditi je li djelovao sam ili kao član neke organizirane terorističke skupine. Navodno je obavještajna zajednica BiH o napadu imala informaciju već u petak. Formiran je zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Republike Srpske. Izvršili su pretrese na dvije lokacije na području općine Zvornik, kako bi pronašli bilo kakve dokaze koji se mogu dovesti u vezu s terorističkim napadom.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je teroristički napad u Zvorniku pucanj u Srpsku, koja ima pravo braniti se, što će i činiti.

Ovo je atak na institucije Republike Srpske, jer je ubijen policajac koji je nosio uniformu i oznake Srpske. Pucano je u Republiku Srpsku i mi imamo pravo braniti se i branit ćemo se”, poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci, nakon sjednice Vlade Srpske koju je sazvala premijerka Srpske Željka Cvijanović povodom terorističkog napada u Zvorniku.

Dodik je kazao da je “jadna zemlja i narod koga čuvaju stranci”. “Oni su do te mjere upleteni da BiH nikada neće uspjeti razviti svoj, autentičan sustav sigurnosti i nikada neće naći načina i organizacijskog potencijala obraniti se od ovakvih stvari, zato to mora Srpska”, istakao je Dodik.
On je uvjeren da dijeli mišljenje gotovo svih ljudi u Srpskoj da je neophodno uvesti dodatne mjere osposobljavanja republičkih policijskih struktura.
Mi ćemo to i uraditi. U skladu sa Ustavom, Srpska može razvijati sve svoje policijske strukture. U skladu s Ustavom BiH, Srpska ima i obavještajnu službu. Mi nećemo ustuknuti pred ocjenama (visokog predstavnika u BiH Valentina) Inzka ili nekih drugih koji pokušavaju da od toga naprave jednu šarenu lažu o tome kako se navodno nešto sasvim drugo dogodilo”, kaže Dodik.

O navodnom upozorenju o mogučem napadu koje navodi Inzko Dodik kaže: “Imao sam uvid u sve to i vidio da je to sasvim jedna načelna informacija, koja govori o mogućnosti da se na prostoru BiH dogodi neki napad, ali da ne znaju ni gdje ni tko. To je pisalo u toj infromaciji o kojoj oni sada pričaju”, rekao je Dodik. On je dodao da se takve informacije svaki dan mogu pročitati u medijima.

Visoki predstvnik u BiH, nije siguran radi li se o terorističkom napadu?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko osudio je napad na policijsku stanicu u Zvorniku i istakao da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) upozorila policijske agencije prošli petak da će se dogoditi napad na jednu policijsku stanicu.

Inzko je rekao da je napad na policijsku stanicu za njega vrlo šokantna stvar i istakao da je nakon napada u Bugojnu i na američku veleposlanstvo u Sarajevu, napad u Zvorniku posljednja opomena.

On je dodao da ne treba žuriti sa ocjenama radi li se o terorističkom činu dok to ne utvrdi državno tužiteljstvo.

“Građani nakon ovog napada s razlogom trebaju biti zabrinuti, ali vjerujem da neće doći do destabilizacije situacije u BiH”, zaključio je Inzko./HMS/


Premijer FBiH Fadil Novalić

"Prije svega, u ime Vlade Federacije BiH i u svoje osobno, izražavam iskreno i duboku sućut obitelji ubijenog policajca Dragana Đurića, a njegovim ranjenim kolegama Stevi Milovanoviću i Željku Gajiću želim brz i uspješan oporavak" rekao je premijer FBiH Fadil Novalčić i dodao "Ovaj bezumni čin predstavlja i izravan napad na Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, bez obzira na nacionalnost, vjeru i politička ubjeđenja".
Također, ovo je pokazatelj da sve institucije na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, a posebno sigurnosne strukture, moraju djelovati koordinirano i krajnje profesionalno, kako bi bilo spriječeno ponavljanje ovakvih nemilih događaja“, kaže se u priopćenju premijera FBiH Fadila Novalića, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.


hicvezana tema:

Četvorici državljana BiH sudit će se zbog novačenja za Islamsku državu

Više od 1.000 potpisa za ostanak imama Beganovića u Trnovi 

Velika Kladuša: Ponovo napadnut imam koji je osudio vehabije

Fikret Begić terosist iz BiH kojeg je Hrvatska izručili Austriji vrbovao i obučavao mlade za ratovanje na strani Islamske države u Siriji.
 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre