Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

28.travnja 2015.
SELFIJA IZ MOSTARA
Mostarski selfija vraća se iz Australijeu Gornju Maoću u BiH
Harun Mehičević 

Harun Mehičević, kontroverzni muslimanski propovjednik iz Mostara koji je vodio Islamski centar Al-Furqan u Melbournu koji se povezuje s tri antiterorističke operacije provedene na tlu Australije od 2012. godine, mogao bi se vratiti u BiH, piše dnevni-list.ba.
Ugledni australski list The Age navodi kako je Mehičević prije tri godine kupio zemlju u Gornjoj Maoči, zajednici koju je uspostavio Nusret Imamović kojeg, pak, američki State Department navodi na terorističkoj listi i za kojeg se vjeruje kako se trenutačno bori u Siriji. Kao razlog za odlazak Mehičevića iz Australije tamošnji mediji navode i plan islamske zajednice da još više izolira i Mehičevića i njegove sljedbenike od, kako navode, ekstremističkog pravca islama.


Nije imao dozvole

Mehičević je u srijedu 22.travnja objavio kako zatvara Al-Furqan centar “kako bi zaštitio njegove članove od neprekidnog ponižavanja, pritisaka i lažnih optužbi”.
Podsjetimo kako je nedavno u Melbournu uhićeno 5 tinejdžera, među njima i Harun Čaušević (18), koji je rođen u Australiji i čiji otac Vehid je rodom iz Bužima. Podsjetimo kako tamo djeluje Bilal Bosnić kome se pred Sudom BiH sudi zbog poticanja na terorizam, odnosno regrutiranja mladića iz BiH za odlazak na ratišta u Iraku i Siriji.
Uhićeni tinejdžeri se sumnjiče za planiranje napada koji se, kako navodi policija, trebao dogoditi protekle subote u Melbournu “po uzoru na napade tzv. Islamske države”.
Australski mediji razgovarali su s lokalnim dužnosnicima u tom gradu koji navode kako se Islamski centar Al-Furqan trebao zatvoriti još prije nekoliko godina budući da nije imao dozvolu za organiziranje religioznih okupljanja, ali su se usprkos tomu u njemu redovito održavala predavanja i molitve. Naime, ovaj centar je poslao zahtjev za izdavanje takve dozvole 2010. godine, ali je on odbijen u travnju 2011. Službeno, centar je zbog knjižare smatran komercijalnim prostorom, a nije imao ni odgovarajuće parkiralište.

Pritisak na centar

Mehičević je u izjavi medijima rekao kako se protiv njega i ovog centra “vodi podmukla kampanja medija i političara” te kako je to osnovni razlog za zatvaranje tog centra.
U međuvremenu je odbacio svaku vezu s uhićenima u nedavnoj protuterorističkoj akciji, jednako kao i kad je uhićen Adnan Karabegović (26) kojem bi suđenje po optužnici za terorizam trebalo početi u listopadu. I Numan Haider, školski prijatelj uhićenih tinejdžera, među kojima je i Harun Čaušević, a koji je prošle godine ubijen kad se sukobio i ranio dvojicu policajaca, također je posjećivao ovaj centar.

Policija: Držimo pojedince na oku

Iako su unatrag nekoliko godina pretresli više od 12 posjeda koji su povezani s Al-Furqanom, iz australske policije kažu kako ne vrše pritisak na ovaj centar.
- Mi se ne koncentriramo na lokacije. Mi se koncentriramo na ljude i na rizik. Samo povezivanje nekoga s nekim ne čini ga krivcem. Za nas, ovdje se radi o ljudima, posebice onima koji predstavljaju rizik za zajednicu – kazala je zamjenica ravnatelja policije australske Victorije Lucinda Nolan.

Vjernici i nevjernici

Za samog Mehičevića se zna kako je početkom 1990-ih godina napustio BiH i naselio se u predgrađu Noble Park gdje živi veća zajednica emigranata iz naše zemlje. Zabilježeno je na stotine njegovih govora koji se ocjenjuju i kao govor mržnje.

- Australske vrijednosti su vrijednosti “ćafira” (nevjernika). Vaša religija nisu njihove vrijednosti. Oni neće odustati od borbe sve dok se ne odreknete svoje religije ili ne postanete mučenici. Kad uzimate državljanstvo, nemojte davati prisegu “ćafirskoj” vladi. Budite pažljivi kad ju izgovarate. Ne zavjetujte se nevjerniku. Prisegnuti možete samo muslimanskom lideru. Australska zastava treba vam biti upozorenje kako mi ne pripadamo ovdje. To je zastava ljudi od križa. Alah će pomoći mudžahedinima, svetim ratnicima, uspostaviti islamsku državu gdje će muslimani moći dostojanstveno i časno živjeti”, samo je dio govora koje je Mehičević s mikrofonom u ruci držao pred okupljenim u Islamskom centru al-Furqan u melburnškom predgrađu Springvale South, kojeg je u par navrata pretresala policija. U jednom od svojih obraćanja Mehičević je upozoravao svoju “braću” kako se među njima nalaze i “špijuni australskih sigurnosnih službi” i pozivao na oprez.

Isključen iz džamije

Mehičevića je, naime, muslimanska zajednica iz lokalne džamije isključila, a on je postao sljedbenik “tvrde”, konzervativne muslimanske struje koja propovijeda “čisti oblik” islama, kojeg se često naziva salafizmom. One koji su ga isključili i zabranili mu propovijedanje u džamiji Mehičević je nazivao “licemjerima koji rade kao špijuni vlasti”
- Ako je musliman nezaposlen, ti imami će mu reći kako imaju za njega dobru priliku, da se zaposli kao špijun australskih obavještajnih službi i špijuniraju druge muslimane u mesdžidu. Imamo muslimane koji će pokušati ugoditi Alahu, a postoje i oni koji će pokušati ugoditi “ćafirima” (nevjernicima). Alah je stvorio dženet (raj) za one koje će nagraditi i džehenem (pakao) za one koje će kazniti. Muslimani koji vole kršćane i Židove su licemjeri koji imaju više brojeva agenata australijskih obavještajnih službi i federalne policije nego naše muslimanske braće – kaže Mehičević.
Zanimljivo, australijska policija nije uhitila Mehičevića koji ovih dana, kao i obično, dolazi u centar Al-Furqan, a okupljene fotografe je čak zamolio: “Lijepo me fotografirajte!”


hicvezana tema:

Uhićena osoba koja je povezana s terorističkim činom

Četvorici državljana BiH sudit će se zbog novačenja za Islamsku državu

Više od 1.000 potpisa za ostanak imama Beganovića u Trnovi 

Velika Kladuša: Ponovo napadnut imam koji je osudio vehabije

Fikret Begić terosist iz BiH kojeg je Hrvatska izručili Austriji vrbovao i obučavao mlade za ratovanje na strani Islamske države u Siriji.
 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre