HIC
zlanici-srebrnjaci


17.studeni 2020
LOKALNI IZVORI U BiH
Izetbegović i Dodik gubitnici a Čović dobitnik lokalnih izbora

bih-izbori

Upravo održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini donijeli su promjene na političkoj pozornici u toj zemlji, a najvažnije su činjenica da su dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile nadzor nad velikim gradovima poput Sarajeva i Banje Luke.

SDA
“U cijeloj BiH došlo je do promjena. To nisu tektonske ali su važne promjene”, kazao je u nedjelju kasno navečer u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

U turobnom ozračju u stranačkoj središnjici Izetbegović je priznao poraz svoje stranke u utrci za načelničke pozicije u tri od četiri općine koje čine grad Sarajevo. Vlast u tim i u još nekim općinama Sarajevske županije koje su slovile za neosvojive utvrde SDA preuzela je oporbena koalicija koju čine SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP)

Taj je oporbeni blok koji je prvi put uspostavljen uoči ovogodišnjih lokalnih izbora izborio načelničke pozicije u 11 općina, a SDA je zadržala ili dobila vlast u 30 općina, no među njima nema niti jednog većeg grada jer je u Zenici novi mandat dobio dosadašnji gradonačelnik Fuad Kasumović kao neovisni kandidat, u Tuzli je gradonačelnikom ostao SDP-ov Jasmin Imamović, a u Bihaću je još jedan mandat izborio neovisni Šuhret Fazlić.

Izetbegović je ipak inzistirao na tvrdnji da unatoč pretrpljenim porazima njegova SDA ostaje “najjačom strankom u zemlji”

SNSD
Milorad Dodik je potvrdivši nevoljko poraz u Banjoj Luci kazao kako to za njega “nije mali udarac”, a Banjolučanima je zamjerio da “nisu bili fer” prema njegovom kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću lamentirajući nad tim koliko su SNSD i on osobno uložili u taj grad.

“Netko je ovdje igrao pokvareno”, kazao je smrktnuti Dodik nenaviknut na poraze. Najavio je kako SNSD ipak neće voditi politiku sukobljavanja s novom gradskom vlasti u Banjoj Luci na čijem će čelu ubuduće biti mladi Draško Stanivuković iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Stanivuković koji je i zastupnik u Narodnoj skupštini RS često se verbalno sukobljavao s Dodikom.

Dodik je potvrdio kako je izbore izgubio i SNSD-ov kandidat za načelnika Bijeljine, drugog najvećeg grada u RS gdje je pobijedio kandidat Srpske demokratske stranke (SDS).

Na kraju je Dodik sam sebe usporedio s Winstonom Churchilom podsjetivši kako je i on izgubio izbore 1945. iako je bio jedan od vođa pobjedničke koalicije u ratu.


HDZ

Veće promjene izostale su jedino na područjima s hrvatskom većinom jer je HDZ BiH zadržao vlast u većini općina u kojoj je i do sada. Najveća stranka s hrvatskim predznakom prema podacima koji su bili dostupni u noći nakon izbora vlast je izgubila jedino u Tomislavgradu, a nije je uspjela osvojiti u Rami koja je nedostižni cilj za Dragana Čovića već četvrti izborni ciklus jer tamo suvereno vlada Jozo Ivančević iz HDZ 1990.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da je ova stranka zadržala vodeću poziciju među Hrvatima u toj zemlji osvojivši na lokalnim izborima najmanje 20 pozicija načelnika i gradonačelnika te većinu u skoro svim vijećima gdje su Hrvati većinski narod.

„Što se tiče HDZ-a BiH, možemo biti jako zadovoljni izbornim rezultatom. Imati 20 načelnika/gradonačelnika i više od 300 vijećnika, rezultat je koji zaslužuje posebnu pažnju. U odnosu na prethodne izbore u svim sredinama smo napravili dobar rezultat“, rekao je Čović na konferenciji za novinare

Ova stranka osvojila je na okončanim izborima pozicije načelnika i gradonačelnika Orašja, Domaljevac-Šamca, Žepča, Vareša, Usore, Kupresa, Livna, Viteza, Novog Travnika, Kiseljaka, Kreševa, Širokog Brijega, Posušja, Ljubuškog, Gruda, Čitluka, Čapljine, Stoca, Ravnog i Neuma. Nije isključeno da HDZ-ov kandidat Goran Pejaković postane i načelnik Travnika, jer je bio drugoplasirani iza kandidata SDA Mirsada Pece, koji je preminuo na dan izbora.

Po Čovićevim riječima njegova stranka je uravnotežila svoj rezultata na području cijele BiH od Posavine, Republike Srpske i središnje Bosne i Hercegovine.
„U nekim sredinama imate blagi uspon ili blagi pad, što je normalno, ali u osnovi moramo istaći zadovoljstvo“, dodao je Čović.

Upitan kako komentira preokrete u Banjoj Luci i Sarajevu, gdje je pobijedila oporba u odnosu na dotad vladajuće SDA i SNSD-a, i može li se to odraziti na izbore zakazane u Mostaru za 20. prosinca, Čović je rekao kako se radi o nesuporedivim sredinama.

„Na bilo koji način ne možemo povezivati Banju Luku, Sarajevo i Mostar. Kad gledamo glasačko tijelo u Banjoj Luci i nacionalnost, tamo su predstavnici srpskog naroda u većini. Sarajevo čini 99 posto bošnjačkog stanovništva“, rekao je Čović. Istaknuo je kako je Mostar jedina multietnička i multikulturalna sredina u Bosni i Hercegovini, te da se radi o gradu kojemu su smještene važne institucije Hrvata od sveučilišta na hrvatskom jeziku, bolnice itd.

Čović je najavio da će se nakon okončanja ovih izbora započeti i razgovori o izmjenama Izbornog zakona kojim bi se zajamčilo da brojniji Bošnjaci ne biraju Hrvatima predstavnike u vlasti.


Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) na lokalnim izborima sudjelovalo je 50 posto od 3,2 milijuna registriranih birača. (Hina)

ramska nošnja

 


Nakon debakla u Sarajevu, Čampara pozvao Izetbegovića da podnese ostavku

Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao je sinoć na konferenciji za medije da je SDA izgubila u Sarajevu, ali pobijedila u Bosni i Hercegovini.

Čestitao je svim načelnicima koji su pobijedili. Osvojili su, kako je rekao, načelnička i gradonačelnička mjesta u 30 lokalnih zajednica. Na Avaz TV rezultate izbora i potpuni debakl SDA u Sarajevu komentirao je Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini Sarajevske županije.

– Četvorka je uvjerljivo i iznenađujuće pobijedila, posebno u ovim gradskim općinama. Očekivao sam i upozoravao na ove stvari. Mislim da je na ovaj način spašena civilizacija. U općini Ilidža je kandidat Nermin Muzur uvjerljivo pobijedio jer su građani bili svjesni na koji način su pojedinci vodili kampanju, mislim na Fikreta Prevljaka – rekao je Čampara.

Kazao je da je ovo veliki problem za SDA, prije svega za Županijski odbor SDA.

– Moraju pod hitno podnijeti ostavku, ali mislim i cjelokupno rukovodstvo SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem treba podnijeti ostavku. Svi ostali rezultati govore da je SDA ostvarila katastrofalan povijesni rezultat na izborima – rekao je, između ostalog, Čampara. (kamenjar.com)


HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre