HIC
zlanici-srebrnjaci


15.studeni 2020
ODRŽAVAJU SE U UVJETIMA KORONAVIRUSA
U Bosni i Hercegovini se održavaju lokalni izbori

bih-izboriU Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena su birališna na kojima građani te zemlje imaju priliku birati nova
tijela lokalne vlasti. Glasanje se provodi pod okolnostima koje diktira pandemija koronavirusa uz stroge epidemiološke mjere.

Nešto više od 3,2 milijuna registriranih birača odlučivat će o načelnicima i novim članovima vijeća 120 općina, gradonačelnicima i gradskim vijećima 21 grada te o gradonačeniku i zastupnicima u skupštini distrikta Brčko.

Na izborima sudjeluje 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata te cijeli niz šarolikih stranačkih koalicija.

Izbora neće biti jedino uz Mostaru gdje su oni zbog kašnjenja pri usvajanju novih izbornih pravila za taj grad morali biti pomaknuti za 20. prosinca.

Biračka mjesta ostaju otvorena do 19 sati, a svi registrirani birači koji su zbog zaraze u izolaciji ili su oboljeli od bolesti COVID-19 imali su mogućnost prijaviti se za glasanje uz pomoć mobilnih timova čiji će članovi u zaštitnoj opremi obilaziti domove takvih osoba.

Na biračkim mjestima poduzete su dodatne mjere opreza koje uključuju dezinfekciju prostora te posebne upute kako se ne bi stvarale gužve u zatvorenim prostorima.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) preliminarne rezultate izbora bi trebalo objaviti u ponoć.

ramska nošnjaIzbori se održavaju u vrijeme političke, socijalne i gospodarske krize


U predizbornoj kampanji u drugi plan potisnuti su problemi čije bi rješavanje građanima osiguralo bolje životne uvjete.

Lokalni izbori u BiH održavaju se u vrijeme duboke političke, socijalne i gospodarske krize koju je još više produbila pandemija izazvana koronavirusom. I nedjeljni izbori, na kojima će građani birati lokalnu vlast
u općinama i gradovima, održat će se uz propisane epidemiološke mjere. Vodit će ih novo Središnje izborno povjerenstvo kojemu više stranaka osporava legitimitet izbora, ali i ovjeru biračkih popisa, posebno u inozemstvu.

- One koalicije i partnerstva koja smo mi pravili dat će rezultate, bez obzira na ovo što radi Središnje izborno povjerenstvo. To što se radi izlazi iz konteksta evidentno normalnog, slobodnog funkcioniranja
izbornih aktivnost, što je osnova. Zato izbori i jesu praznik demokracije, smatra Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Pojačano uređenje komunalne infrastrukture govori da je riječ o lokalnim izborima, dok je predizborna retorika bila opća, za višu razinu vlasti.

- Pojedini kandidati i šefovi njihovih stranaka inzistiraju na tim temama zato što nemaju adekvatne programe za lokalni nivo, ali svaki su izbori priča za sebe. Vidjet ćemo hoće li i kome poći za rukom da eventualne nedostatke programa primjerenih lokalnoj samoupravi nadomjesti pokretanjem velikih tema, kaže prof. dr. sc. Milan Sitarski s Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru.

A velike teme na koje tri nacionalne stranke različito gledaju su izvješće visokog povjerenika Valentina Inzka, promjena izbornog zakona i migrantska kriza.

- Zar nije paradoksalno da bivši ministar sigurnosti daje ostavku zbog neslaganja s predsjedateljem Predsjedništva zbog tretmana ilegalnih migranata ovdje, a da malo kasnije taj isti predsjedatelj Predsjedništva dobije od pakistanske vlade najveće državno odlikovanje, pita Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Izbora u nedjelju neće biti samo u Mostaru, gdje će se održati tek 20. prosinca. U sljedećih mjesec
dana Mostarce čeka ono što su drugi već prošli, uvjeravanja da će u iduće četiri godine biti bolje.

hrt / HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre