Mi
HIC


made in croatia

 

15.ožujka 2019.
BIH
Dragan Mektić optužio Hrvatsku za umješanost u kriminalne radnje vezano za poticaj terorizma u BiH

Dragan Mektić


B
iH ministar sigurnost Dragan Mektić u četvrtak je optužio Hrvatsku za krinimalne radnje vezano za poticaj terorizma u toj zemlji. Ministar je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića, koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

- Unazad nekoliko godina smo dokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj osoba koje su pokušale iskombinirati jednu obavještajnu operaciju vezano za naoružavanje selefija ovdje, izjavio je Mektić, kako ga navodi sarajevski portal Faktor.Dragan Mektić je tu izjavu dao nakon što je drugi portal Žurnal prije tijekom dana objavio zamršenu priču u kojoj opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide (islamske bogomolje) u toj zemlji donose oružje, što bi potom bilo prijavljeno policiji, a takve priče bi poslužile kao potpora tvrdnjama o opasnostima od radikalnih islamista.

Žurnal je ustvrdio kako je u takvu navodnu operaciju, uz konzula Bandića, bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ-a BiH, te pri tom podsjećaju na njegove opetovane izjave o brojnim zajednicama radikalnih islamista u BiH koje okupljaju tisuće članova.

Novinar RTRS-a upleten u cijelu priču?

Novinar Đaković opisan je, pak, kao osoba koja je pri tom bila svojevrsna veza s vlastima RS-a, kojima je također stalo do toga da eksploatiraju teze o opasnosti od radikalnih islamista u BiH, a njegova povezanost s konzulom Bandićem argumentirana je konstatacijom kako se on pod nejasnim okolnostima koristio službenim vozilom hrvatskog konzulata u Tuzli s diplomatskim pločicama.

Đaković je navodno bio taj koji je posredovao u tome da osobe koje bi vrbovali hrvatski obavještajci na teritoriju RS-a preuzmu pakete s oružjem. Ministar Mektić je ustvrdio kako su to točni navodi.

Mektić kaže da su svojim aktivnostima "presjekli" akciju hrvatskih službi.

Dragan Mektić je u razgovoru za Radiosarajevo.ba rekao da je cilj te akcije bio i potvrditi navode hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović o BiH kao potencijalnoj terorističkoj prijetnji.

-
Mogu potvrditi informacije da je SOA pokušala vrbovati više osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. To su pokušali nakon izjava Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja. Time bi se potvrdila i opravdavala njezina teza.

Na pitanje novinara očekuje li da reagira Ministarstvo vanjskih poslova BiH prosvjednom notom ili sličnim potezom, kaže da to nije realno jer su unutar BiH "duboko podijeljeni te vođeni raznim interesima kako u BiH, tako i izvan nje".


Mijo Krešić o optužbi Dragana Mektića

Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, reagirao je na optužbe koje je objavio portal "Žurnal" i ministar Dragan Mektić.

- Budući da su u javnosti plasirane gnusne laži putem teksta na portalu Žurnal.info, a što je prenio veliki broj medija, želim istaći da je to proizvod konstrukcija paraobavještajnog podzemlja, a koje imaju za cilj kompromitaciju mene kao zamjenika ministra sigurnosti BiH, kazao je Krešić.

- Ovako izrečene lažne konstrukcije vjerojatno su pokušaj skretanja pozornosti s istinske borbe protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih pojavnih oblika kriminala, a što glasno zagovaram u svom radu kroz cijeli mandat, a sve s ciljem stvaranja boljeg sigurnosnog ambijenta, što je jamac cjelokupnog napretka BiH. To ujedno oslikava jasnu smjernicu politike HDZ-a BiH i nikakve lažne konstrukcije neće nas omesti na tom putu, naglasio je on.

- Pretpostavljam da su sudionici koji su sročili sve laži iznesene u tekstu tražili način kako skrenuti pozornost sa priče o povratku bh. državljana koji su bili dio postrojbi ISIL-a kao i okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, a što, nažalost, ima odobrenje i određenih politika u BiH koje žele zaustaviti bilo kakav napredak i europski put, ustvrdio je zamjenik ministra sigurnosti BiH.


- Još jednom rezolutno odbacujem bilo kakvu povezanost mene s kriminalnim aktivnostima koje su navedene u tekstu. Želim isto tako naglasiti da ću upotrijebiti sva pravna sredstva radi zaštite svoga integriteta i zatražiti procesuiranje onih koji su iskonstruirali ovakve gnusne laži i plasirali ih u javnost, priopćio je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, prenosi vecernji.ba


hrt /vecernji.ba/ HIC.hr
foto: arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre