HIC


made in croatia

06.kolovoza 2019.
BiH
U Sarajevu potpisan sporazum za uspostvu BH vlasti

Čović-Dodik-Izetbegović

U Sarajevu su potpisana Načela za osnivanje vlasti na razini Bosne i Hercegovine. Sastanak je održan u tajnosti u Sarajevu, između predstavnika HDZ-a BiH, SDA BiH i SNSD-a, urodio je plodom.

Sporazum će rezultirati novim Vijećem ministara u rujnu (najkasnije 30 dana od potpisivanja današnjega Sporazuma).

Sastanak je organizirao šef izaslanstva Europske komisije u Bosni i Hercegovini Lars Wigemark.

Predstavnici hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini ne kriju svoje zadovoljstvo u vezi s postignutim rješenjem. Time je, tvrde iz HDZ-a BiH, deblokirana uspostava novoga Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

- Prijeporna točka između predstavnika bošnjačkoga i srpskog naroda – godišnji plan za NATO u sklopu MAP-a, regulirana je na prihvatljiv način za obje strane u sporu, kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u administrativnom središtu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Dodik je pojasnio da niti jedna Odluka koja se donese na razini BiH, a tiče se NATO-a, neće prejudicirati članstvo te države u Sjevernoatlantskom vojnom savezu.

Srpski član Predsjedništva BiH još jedan put istaknuo je potrebu što žurnijeg priključenja BiH Europskoj uniji, ali i naglasio da su se politički lideri usuglasili kako je osnovni preduvjet za to gašenje Ureda visokoga predstavnika u BiH (OHR-a). Ukoliko ne dođe do provedbe danas potpisanog Sporazuma u predviđenim rokovima, Milorad Dodik najavljuje potpunu blokadu svih institucija u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je komentirajući postignuti sporazum kazao da bi ovo u praksi moglo značiti da će u iduće tri godine napredovanje prema članstvu u NATO-u biti ponešto usporeno, ali ne i zaustavljeno.

- Sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izvješća prema NATO-u. Nisam optimist da će se puno uraditi u sljedeće tri godine, kazao je novinarima Izetbegović.

Naznačio je kako očekuje da se uz Vijeće ministara odmah formira i nova vlada Federacije BiH kao i da će pod tim uvjetom SDA i HDZ moći do kraja godine dogovoriti izmjene Izbornog zakona BiH na čemu je do sada kao na preduvjetu uspostave nove entitetske vlade inzistirala najveća hrvatska stranka.

Europska unija pozdravila je dogovor triju najvećih nacionalnih stranaka o uspostavi nove vlasti što je ključno za nastavak reforma nužnih za eurointegraciju Bosne i Hercegovine.

- Sporazum lidera političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o uspostavi novog Vijeća ministara koji je postignut uz posredstvo specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka važan je korak naprijed, prije svega za zemlju i njezine građane. Formiranje vlade je od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Europsku uniju, stoji u izjavi dostavljenoj medijima iz sjedišta Delegacije EU u Sarajevu.

Od političkih čelnika u BiH sada se očekuje uspostava funkcionalne vlasti i nastavak provedbe nužnih zakonodavnih i socioekonomskih reformi. Očekuju se konkretni koraci u ključnoj oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, stoji u izjavi.

Ovo je 12 dogovorenih principa (izvor Fena):

1. Poštivati i provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegovih 11 aneksa uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

2. Poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, što je najbolji garant održivosti mira i stabilnosti uz poštivanje daytonske ustavne strukture.

3. Nastaviti integracijske procese sukladno Ustavu i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unaprjeđenje odnosa s NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi s članstvom Bosne i Hercegovine. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Povjerenstvo za NATO integracije BiH će surađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa s NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

4. Implementirati sve presude domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana, te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, a u skladu s Ustavom BiH.

5. U institucijama na svim razinama sigurnosti osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih sukladno ustavima, a izbor i imenovanje vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata.

Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na temelju etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

6. Kroz Mehanizam koordinacije procesa europskih integracija u BiH intenzivno raditi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva s pravnom regulativom EU (acquis) u cilju ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje Bili EU, kroz izradu akcijskog plana za ispunjavanje prioriteta iz preporuka Mišljenja Europske komisije.

U procesu napretka Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europskoj uniji postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH i preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH.

7. Dogovoriti i provesti novi set socio-ekonomskih reformi kao nastavak prethodne Reformske agende, koji će biti u skladu s Programom ekonomskih reformi (ERP) BiH. Ubrzati izgradnju prometne, energetske i digitalne infrastrukture od strateškog interesa za BiH i regiju.

8. Intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih osoba.

9. Unaprijediti institucionalni i zakonodavni okvir, te provedbene kapacitete kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organiziranoga kriminala, uključujući pranje novca i terorizam.

10. Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja međunarodnog prava.

11. Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH na formiranje Povjerenstva za imenovanje Vijeća ministara BiH, te ostalih radnih tijela u skladu s Ustavom i poslovnikom, kao i Predsjedništvo BiH i Zastupnički dom PS BiH da u što kraćem roku zakažu sjednice kako bi imenovali kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH i Vijeće ministara BiH u skladu s Ustavom, zakonom i poslovnicima.

12. U slučaju neimenovanja Vijeća ministara BiH u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj Sporazum ne vrijedi.

HRT/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre