HIC


made in croatia

16.rujna 2019.
26.GODIŠNJICA POKOLJA NA UZDOLU
Ubice 41 Hrvata još na slobodi, za pokolj nema odgovornih

Uzdol-pobijeni


Obitelji žrtava i predstavnici vlasti i Crkve obilježili su u subotu 26. godišnjicu pokolja i pozvali na kažnjavanje počinitelja zločina nad 41. Hrvatom u Uzdolu kod Prozor-Rame na sjeveru Hercegovine, koje su 14.rujna 1993.godine pobili pripadnici bošnjačke Armije BiH u sklopu operacije Neretva '93.


Misno slavlje uz još 13 svečenika predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić, a vijence su položila te svijeće zapalila brojna izaslanstva ispred spomen križna Uzdolu na kojemu su ispisana imena 41 hrvatske žrtve.

Prije početka sv. mise, ispred spomen ploča s imenima pobijenih, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva sa svih razina vlasti, od općinske do državne, predstavnici političkih stranaka, kao i braniteljskih udruga. Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS), izaslanstvo hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, izaslanstvo Hrvatskog sabora, izaslanstvo udruge veterana 4. gardijske brigade iz Splita, Ministarstva branitelja RH, gradonačelnika grada Zagreba, Udruge branitelja Vukovar, Ministarstva obrane BiH…


Političari su poručili da pravda neće biti zadovoljena niti je moguće ostvariti pomirenje bez kažnjavanja počinitelja zločina.

Nakon mise, u Memorijalnom centru za duše svih pobijenih izrečeno je Opijelo – molitva za pokojne.

Niti četvrt stoljeća nakon izvršenja pokolja nad 29 civila i 12 vojnika HVO-a, nitko nije odgovarao.  Čak štoviše, prije nepune tri godine Tužiteljstvo BiH, donijelo je odluku o obustavi istrage protiv 36 pripadnika tzv. A BiH, koji se sumnjiče da su bili izravni izvršitelji ubojstava.


Mjesni župnik u mjestu Uzdolu Ivan Tomić rekao je kako su civili ubijani na kućnome pragu, među njima i djeca.

'Ovdje su ljudi pobijeni. Ovdje je počinjen zločin. Ovdje su ubijeni civili, djeca, na svom kućnom pragu. Svatko bi tražio istinu i pravdu. U tome kontekstu pitaju državu i traže odgovore kada će doći istina', rekao je župnik.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi se samo jedan proces za ratni zločin u Uzdolu koji se dogodilo 14. rujna 1993. godine kada su mjesto napali pripadnici Prozorskog bataljuna Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’ i na okrutan način ubili 41 Hrvata, od kojih 29 civila i 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane.

Najmlađe žrtve pokolja Armije BiH u Uzdolu bili su desetogodišnji Stjepan Zelić i njegova tri godine starija sestra Marija Zelić. Oni su ubijeni s majkom Ružom nedaleko odkućnog praga. U Uzdolu je ubijena i dvanaestogodišnja Jadranka Zelenika, a najstarija žrtva je bila 87-godišnja Luca Zelenika.

Tužiteljstvo je za nekadašnjeg zapovjednika Prozorskog bataljuna Envera Buzu zatražilo najstrožu kaznu, a obrana oslobađanje te je tijekom postupka tvrdila da zapovjednu odgovornost za masakr snosi nekadašnji zapovjednik Glavnog stožera Armije BiH general Sefer Halilović, koji je zapovijedao operacijom Neretva '93. Armije BiH.

Protiv Halilovića je pred Haaškim tribunalom vođen postupak za više masovnih ratnih zločina nad Hrvatima, no on je oslobođen odgovornosti.


Za vrijeme operacije Operacija Neretva '93. na području Hercegovine počinjeno je više zločina nad hrvatskim civilima i zarobljenim vojnicima. Samo pet dana prije zločina u Uzdolu masakrirana su 32 hrvatska civila u mjestu Grabovici sjeverno od Mostara.


ŽENSKA RAMSKA NOŠNJA- ovdje

U povodu ovoga sjećanja objavljujemu i pjesmu Pere Rotima posvećenu Uzdolu (izvor rama-prozor.info)

Ovdje su kršteni pradjedovi moji
 
Ponosna stoji,
već stoljeće jedno,
kamena,
čvrsta,
tvrđa od boli,
obnovi je narod
sagradi novu,
ovdje se rađa  puk,
što Bogu  se moli.
 
Kao majka i kćerka
crkve  su dvije,
na dvorištu istom
povijest nam pišu,
iza stare grobovi mučenika palih,
sa svojom krvlju
slobodu su nama  dali,
 
Križ  drveni
znak je
patnje i boli,
uzdignut na sjećanje svih mučenika,
na njemu 41. križeva  mali,
upisana  imena
nedužni patnika.
 
Ako te,
putniče,
put kad nanese,
do Uzdolske župe,
gdje crkve su dvije,
pomoli se u jednoj od tih ljepotica,
osjetit ćeš mirnoću
što u sebi  krije.
 
Ne zaboravi
majku,
oca
nit sestre,
brata nit  bake,
nit djeda svoga.
Sačuvati ognjište vlastitom krvlju,
ništa vrjednije
nema od toga.
 


HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre