HIC


made in croatia

 

21.ožujka 2019.
RATNI ZLOČIN
Reakcije na pravomočnu presudu doživotnog zatvora Radovanu Karađiću

Radovan Karađić

Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) , nasljednik ICTY-a, u srijedu je izrekao pravomoćnu presudu ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću po optužnici koja ga tereti za najteže ratne zločine, uključujući genocid. Osuđen je na doživotni zatvor.

U prvostupanjskom postupku Karađić je osuđen na 40 godina zastvora i tu kaznu MICT je ocijenilo neodgovarajućom kada se njegova kazna uspoređuje s osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora.


REAKCIJE NA PRESUDU KARAĐIĆU

Mnogi su zadovoljni doživotnom presudom, ali nisu zadovoljni time što Karadžić nije osuđen za genocid na nekim područjima za koje je bio optužen. Mnogi misle da je pravda zadovoljena u smislu dužine kazne, ali ne i za zločine koji su počinjeni.

Nekada se čini da pravde nema, ali je ipak stigla, kazala je Bakira Hasečić, predsjednica udruge "Žena žrtva rata", koja je također s galerije u sudnici pratila izricanje presude. I ona i ostali članovi udruga koji su doputovali iz BiH u Den Haag na izricanje presude kazali su kako su zadovoljni pravomoćnom osuđujućom presudom i najoštrijom kaznom što ju je izreklo prizivno vijeće.

Jasmin Mešković, predsjednik Udruge logoraša BiH, kazao je kako je strahovao zbog presude s obzirom na izmjene u sastavu sudskog vijeća. 
- Sve je dobro prošlo, dobio je (Karadžić) što je zaslužio, kazao je.

Istaknuo je kako je presuda dobra i kao osnova za pravnu praksu, ali i za stvaranje povjerenja među ljudima.

Fikret Grabovica, predsjednik udruge koja okuplja roditelje i članove obitelji djece ubijene tijekom opsade Sarajeva, kazao je kako je presudom zadovoljan, posebice što je ona potvrđena u dijelu koji se odnosi na optužbe za genocid, ali i za udruženi zločinački pothvat kada je riječ o opsadi Sarajeva.

- Ja predstavljam roditelje 1600 ubijene djece i nama je važno znati da je sud potvrdio kako je on izdavao zapovijedi za teroriziranje i granatiranje stanovništva, kazao je Grabovica.

Dodao je i kako se nada da bi presuda mogla pomoći tome da se u BiH napokon donese zakon kojim će se sankcionirati nijekanje genocida.

- Vrijeme je da Karadžić definitivno ode na smetlište povijesti, a ne da u nekim krugovima i dalje važi za nacionalnog heroja, zaključio je Grabovica.

Brojni građani Sarajeva, predstavnici bivših logoraša i civilnih žrtava rata te studenti i profesori sarajevskih fakulteta u gradskoj Vijećnici u Sarajevu pratili su izricanje presude. Javno praćenje organizirano je u auli Vijećnice gdje je prošle godine otvoren i Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.


Program RTRS-a : kazna drastična i neprimjerena

U izravnom prijenosu te otvorenom programu koji je Radio televizija Republike Srpske (RTRS) upriličio u povodu konačne presude Radovanu Karadžiću očekivano reagiralo se suprotno nego u Federaciji Bosne i Hercegovini. Slabom utjehom smatraju što Radovanu Karadžiću nije presuđen genocid za drugih sedam općina u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kaznu smatraju drastičnom, neprimjerenom i smatraju to znakovitom porukom Republici Srpskoj, Srbima u Bosni i Hercegovini te čak i Moskvi. Smatraju da je to politička odluka kojom se vrši pritisak na Republiku Srpsku i nema nikakve veze s pravom. Nadaju se čudu koji bi mogao dovesti do revizije presude Radovanu Karadžiću.


Reakcija hrvatskih političara

Na presudu su reagirali i hrvatski političari. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru je objavila da je današnja odluka "presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije". Presudu je komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor, kazavši da njegove žrtve nitko ne može vratiti. Reagirala je i Documenta, koja je kaznu doživotnog zatvora pozdravila.


Strani mediji o presudi Karadžiću

The New York Times u svom tekstu navodi da je Karadžić osuđen zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, a sam sudski postupak  uspoređuju s Nürnberškim suđenjima.

Guardian objavljuje da je ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu u žalbenom sudu u Haagu zbog njegove uloge u masovnim ubojstvima civila u sukobu koji su prije četvrt stoljeća rastrgali Bosnu.

Reuters naglašava da će bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić ostatak života provesti u zatvoru te dodaje da je završeno jedno od najvažnijih suđenja za masakre i druge zločine počinjene tijekom balkanskih ratova devedesetih godina.

BBC naglašava da je Haški sud odbacio žalbu bivšeg čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i povećao mu kaznu doživotnog zatvora.


Mediji u BiH i Srbiji

Za Televiziju Republike Srpske presudu Radovanu Karadžiću komentirao jeMomčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske.

- Pravda postoji ali je teško dostupna. Suosjeća s Karadžićem i njegovom obitelji. Ovo je tretirano kao pojedinačna odgovornost. Postoje dvije istine: ona za koju se zna tko jeste i tko nije zločinac, te ona za koga kaže Haški sud.

Klix.ba je nakon direktnog prijenosa suđenja nastavio objavljivati komentare na presudu te pojašnjavaju da je Žalbeno vijeće Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), potvrdilo  četiri udružena zločinačka pothvata (UZP) u presudi, uključujući UZP za Sarajevo, UZP za Srebrenicu, sveobuhvatni UZP i UZP za uzimanje talaca.

Večernje novosti izvijestile su o presudi Radovanu Karadžiću koji je osuđen  za 10 od 11 točaka optužnice. Nije kriv po točki jedan za genocid u sedam općina BiH u razdoblju 1992. - 1995. Ostale točke su potvrđene. Prije presude Novostima je Karadžić slao aforizme „Tko ujutro proguta svoj ponos, uvečer možda nešto i večera“ i nadao se oslobađajućoj presudi. Svoj komentar dao je i Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke koji presudu smatra skandaloznom,  zasnovana na lažnim svjedočenjima i nametnutim činjenicama.

Dnevni avaz, koji je na jednom od trgova u Sarajevu organizirao gledanje presude, na naslovnici  je istaknuo da Američka ambasada pozdravlja presudu Karadžiću. Prenosi i izjavu Valentina Inzka, visokog predstavnika.

- Današnja odluka Žalbenog vijeć predstavlja važan trenutak i nadam se da pruža osjećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve, rekao je Inzko.BiH: Srpski dužnosnici odbacuju presudu Karadžiću, bošnjački je pozdravljaju

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov bošnjački kolega u državnom vrhu Šefik Džaferović na potpuno suprotan način su komentirali presudu ratnom vođi bosanskih Srba Karadžiću.

Dodik je sudski pravorijek Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) nazvao "ciničnim i arogantnim", dok za Džaferovića izrečena kazna predstavlja kakvu-takvu satisfakciju za žrtve i potvrdu jasnih činjenica o karakteru rata vođenog u BiH.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je nakon presude Karadžiću pomirenje u BiH postalo "gotovo nemoguće" dodajući kako je ona na tragu brojnih drugih sudskih odluka na štetu Srba. "Republika Srpska nema povjerenja u Haaški tribunal", kazao je Dodik.

- Jedan od arhitekata i predvodnika udruženog zločinačkog pothvata koji je rezultirao genocidom i zločinom protiv čovječnosti, pravomoćno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Time sve žrtve njegovih zločina, svi mi koji smo trpjeli četverogodišnju agresiju i teror, ali i cijeli civilizirani svijet, možemo biti zadovoljni - kazao je Džaferović.

Džaferovićevim ocjenama pridružio se i njegov stranački šef, čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović. On je za portal Faktor kazao kako je presudom Karadžiću načinjen korak ka pravdi za genocid počinjen u proteklom ratu diljem Bosne i Hercegovine.

Potporu Dodiku i njegovoj kritici MICT-a istodobno je dala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Nema tu pravde i pravičnosti. Da to postoji onda bi tretman bio isti za sve koji su počinitelji bez obzira na to iz kojeg naroda dolaze - kazala je Cvijanović.


UN o presudi

Posebni savjetnik Glavnog tajnika UN-a za sprječavanje genocida Adam Dieng komentirao je doživotnu kaznu za Radovana Karadžića.

- Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove potvrdilo je da će u konačnici prevladati odgovornost, a ne zaborav. No pravda sama neće donijeti istinsku pomirbu u zajednice podijeljene nasiljem, i to ne može biti nametnuto izvana, poručio je Adam Dieng.

- Prave promjene u društvu mogu se dogoditi jedino kao posljedica samorefleksije, prihvaćanja i zajedničkog napora da se krene naprijed; za to su potrebni napor i ustrajnost, predanost pomirbi , izgradnji povjerenja te konstruktivan dijalog između političkih i društvenih čelnika i građana, stoji u priopćenju posebnog savjetnika Glavnog tajnika UN-a za sprječavanje genocida.

U veljači 2018. posjetio je Srebrenicu, Donju Gradinu i Partizansko groblje u Mostaru i odao počast svim žrtvama. I tada je izrazio zabrinutost zbog nijekanja zločina u Srebrenici i glorifikacije ratnih zločinaca, uključujući i imenovanje studentskog doma u Sarajevu po Radovanu Karadžiću.

- Gospodin Karadžić nije heroj, on je kriminalac. Istinski heroji su oni koji su preživjeli i koji su svjedočili o zločinima koji su se dogodili. Oni su pokazali golemu hrabrost dolaskom u sudnicu kako bi svjedočili i kada nisu izgubili nadu da će pravda biti zadovoljena, stoji u priopćenju.

Dieng je pozvao čelnike u regiji da suzbiju retoriku koja dijeli i izraze suosjećanje prema svim žrtvama, ne samo žrtvama iz njihovih zajednica.

SAD o presudi

Komentar američkog Državnog tajništva o presudi Radovanu Karadžiću dan je kroz priopćenje Američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini, kazali su nam u Washingtonu

- Američko veleposlanstvo u BiH pozdravlja presudu Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove za Radovana Karadžića. Presuda predstavlja važan korak naprijed u držanju  svih pojedinaca odgovornima za strahovita stradanja naroda Bosne i Hercegovine, i pri tom daje djelomičan osjećaj pravde i zaključka za žrtve i njihove obitelji. Pozivamo sve strane da poštuju sudsku odluku, i ponovno se posvete pomirbi i mirnom suživotu što je bit za osiguranje budućnosti stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine koja šiti prava svih svojih građana, stoji u priopćenju Američkog veleposlanstva u BiH.

hrt/ HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre