Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-
2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr29.lipnja 2015.
KONTRIRANJE BRITANSKOJ REZOLUCIJI O SREBRENICI
Ruska kontrarezolucija o BiH danas u Vijeću sigurnosti

Misija Rusije pri Ujedinjenim naraodima (UN) podnijet će danas prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini u Vijeću sigurnosti, čije će stalne članice odmah početi konsultacije o nacrtu koji je Moskva dostavila kao kontraprijedlog britanskom dokumentu o Srebrenici, piše danas beogradski tisak.

Istovremeno, kako navode “Večernje novosti”, Beograd će na adrese predstavnika 15 država u Vijeću sigurnosti poslati novo pismo, u kojem će ukazati da je britanska inicijativa za Srbiju neprihvatljiva i da nije u interesu ni Srbije, ni regije, jer ne doprinosi pomirenju već stvaranju novih tenzija.

Kako “Blic” prenosi iz diplomatskih izvora, u ruskoj rezoluciji se ne navodi Srebrenica niti bilo koji drugi zločin, već se osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina. Rusija, također, u dokumentu insistira na poštovanju Daytonskog sporazuma za BiH, kao i na pomirenju među narodima i suradnji država regije.
“Večernje novosti” navode i da, prema ruskoj vladi, ovakav dokument mnogo više odgovara raspravi o stanju u BiH, koja će se 7. srpnja voditi u Vijeću sigurnosti, od rezolucije koja bi se bavila „bilo kojim pojedinačnim zločinom, pa i srebreničkim” pišu “Večernje novosti”.

Prema pisanju tog lista, London je s negodovanjem reagirao na potez Moskve, koja je praktično uložila kontrarezoluciju britanskoj, dok Britanija nema namjeru povući svoj tekst. “Teoretski, Vijeće sigurnosti može raspravljati o obje rezolucije, što nije ustaljena diplomatska praksa, ili da na stolu ostane samo britanska, jer je ona prva podnijeta”, dodaju “Novosti”.

Ovaj list podsjeća i da je prije podnošenja ruske rezolucije, Britanija računala na podršku još sedam od 15 članica – Francuske, SAD, Čada, Jordana, Litve, Malezije i Novog Zelanda, ali bi se, nakon poteza Moskve taj odnos snaga mogao promjeniti.

Izvori “Novosti” tvrde i da Britanija računa na podršku svog tradicionalnog saveznika Novog Zelanda, koji od 1. srpnja preuzima predsjedavanje Vijećem sigurnosti, kao i da će na tu zemlju i na sve nestalne članice Vijeća, narednih dana biti izvršen veliki diplomatski pritisak iz Londona, ali i iz Washingtona da se spriječi dogovor o debati o ruskom dokumentu, pišu “Novosti”, a prenosi Tanjug./HMS/

Mladen Ivanić uputio apel Vijeću sigurnosti UN-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjoj Luci da je kao srpski član Predsjedništva uputio pismo veleposlanicima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a i zatražio da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici. Kazao je da se na ovaj korak odlučio jer o rezoluciji nema konsenzusa u Predsjedništvu BiH te da stoga ne vidi ni smisao sazivanja sjednice Predsjedništva BiH.

Pismo je, kaže, njegov stav.

Ivanić je na press konferenciji rekao da je ta rezolucija, između ostalog, poslužila da se prilike u BiH potpuno promijene, kao i da je otišlo u drugi plan sve pozitivno što je  bilo urađeno prije predlaganja ove rezolucije te još nekih događaja, koji su BiH vratili unazad." Društvo je potuno podijeljeno ", rekao je Ivanić navodeći da je evidentno da postoje negativne posljedice cijele ove priče.

On je dodao da ne razumije što su htjeli predsjednici Srbije i RS-a Tomislav Niković i Milorad Dodik držeći mu nedavno lekcije u Beogradu”, jer se on već ranije odredio prema rezoluciji o Srebrenici.
" Ne razumijem, posebno Dodika, jer je bio dogovor da ovo pisimo zajedno potpišemo, rekao je Ivanić ističući da ne zna “zašto je Dodiku trebao taj beogradski događaj, na kojem je s Nikolićem pozvao Ivanića da zatraži sazivanje sjednice Predsjedništva BiH o rezoluciji o Srebrenici”.
"Očekivao sam i da Nikolića njegovi savjetnici bolje savjetuju, jer je jasno da je Bakir Izetbegović za rezoluciju o Srebrenici, a Dragan Čović je neutralan – dodao je Ivanić.

Pozvao je Nikolića da ne dijeli Srbe.
Pozivam Nikolića da svoju strogoću trenira u Srbiji, te da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine, rekao je Ivanić.
Potvrdio je da neće ići na sastanak koji je Dodik za danas  poslijepodne najavio s predstavnicima RS-a u Zastupničkom i Domu naroda BiH, jer, kako je rekao, Dodik jedno dogovori ujutro, a drugo radi poslijepodne.
Kada je u pitanju tvrdnja predsjednika RS-a da će tražiti referendum o Tužiteljstvu i Sudu BiH, Ivanić je dodao da ima osjećaj „da je  prvi put ozbiljan, ali da je pitanje je li osmislio što će poslije izjašnjavanja građana”/Fena/

HMS/HICVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre