HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija

made in croatia, suveniri

24.siječnja 2019.
NAPETOST U BiH
SDA će tražiti promjenu naziva Republika Srpska
Milorad Dodik


Nova tema za međunacionalna i politička prepucavanja u BiH “lansirana” je jučer. Stranka Demokratske Akcija (SDA) priopćila je kako će preko svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutačnog naziva entiteta Republika Srpska, piše Večernji list BiH.


Protivno Ustavu

- Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala je kako je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i učinkovito korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja drugih dvaju konstitutivnih naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu BiH i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, koja je nadređena Ustavu BiH - navodi se u priopćenju SDA. Prema Ustavu BiH, navode iz ove stranke obrazlažući svoj stav, sva tri konstitutivna naroda ravnopravna su na teritoriju BiH, uključujući oba entiteta i Distrikt Brčko.

- To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sustavima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen ni u nazivu, a drugi isključeni - dodaju iz SDA.

Odgovor iz RS-a

Naravno, nije trebalo puno čekati na negativne reakcije srpske strane u BiH. Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je kako je ova najava SDA provokatorska i predstavlja rušenje Ustava BiH i Daytonskog sporazuma.

- Navodi SDA da je naziv RS korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja drugih dvaju konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina ne žele provesti odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji BiH - kazao je Čubrilović.

Tvrdi kako bi eventualno stavljanje takve inicijative na dnevni red Ustavnog suda BiH “bilo jasan znak da je projekt zvani BiH prestao postojati jer bi time bio srušen Ustav na kojem počiva i više ne bi bilo zajedničkog suživota dvaju ravnopravnih entiteta”.
Inicijativa SDA ujedinila je vlast i oporbu u RS-u pa je čelnik PDP-a Branislav Borenović izjavio kako ovaj potez SDA vodi u neizvjesnost, nepovjerenje, sukob i potpunu blokadu BiH.
- RS je ustavan i međunarodno priznat i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005. kada je rečeno da je Republika Srpska čimbenik međunarodnog prava. Osnova za donošenje Daytonskog sporazuma bili su ženevski i newyorški sastanci gdje je utvrđeno da je Republika Srpska strana u dogovaranju Daytonskog sporazuma, a kasnije potvrđeno u New Yorku gdje je još jednom RS potvrđen kao strana oko uspostavljanja mira u BiH. Ranije, oni koji se smatraju tvorcem Daytona, govorili su protiv toga da RS ostane uopće kao teritorijalna zajednica, ali je Izetbegović pristao na njezinu egzistenciju. To je tražio Hoolbroke. To sve govori da je RS neupitan. Neprihvatljiva je bilo kakva inicijativa.Milorad Dodik


" Vjerujem da i u pravilima Ustavnog suda nema ni minimum za provođenje inicijative”, poručio je Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Dodik je ustvrdio kako bi moglo doći do otcjepljenja Republike Srpske od BiH ukoliko se pred državnim Ustavnim sudom otvori rasprava o ustavnosti naziva tog entiteta.

"Imamo pripremljene zakone da tijekom noći uspostavimo kontrolu na granicama (RS)", kazao je Dodik za N1. On je to izjavio komentirajući najavu SDA da će od Ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti naziva Republike Srpske obrazlažući inicijativu time što smatra da je ime entiteta korišteno kako bi se diskriminirala druga dva konstitutivna naroda Bošnjaci i Hrvati u korist Srba čije je ime jedino navedeno u nazivu.
Dodikov je komentar bio kako je to "provokacija koja je podgrijala vatru u BiH" te je najavio kako će zbog toga osobno inzistirati da Narodna skupština RS pripremi "radikalne mjere" kojima će se na to odgovoriti. Uvjeren je kako će za to dobiti i potporu svih političkih stranaka u RS uključujući one koje su u oporbi. "Oni (SDA) su krenuli s tim i dobit će naš odgovor", izjavio je Dodik koji je ponovio tezu kako RS ima sve elemente državnosti osim stolca u Ujedinjenim narodima.

Granicu između BiH i Srbije nazvao je neprirodnom uz konstataciju kako bi bilo logično da "jedan (srpski) narod bude zajedno". Ponovo je afirmativno govorio o ratnim čelnicima bosanskih Srba osuđenim za ratne zločine kazavši kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić "stali na čelo obrane svog naroda".


vecernji.ba /HIC.hr
foto.

 

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre