Mi
HIC


made in croatia

 

15.ožujka 2019.
BIH
U Neumu se održava stručno-znanstveni skup na temu "Europski ustav za BiH"

Neum, stručno -znanstveni skup

U organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, Rektorskog zbora Republike Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru, a pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora u Neumu je u četvrtak počeo dvodnevni znanstveno - stručni skup s međunarodnim učešćem pod nazivom „Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“.

Cilj ovpogodišnjeg simpozija je je kroz tri panela – opći, politološki i ustavno – pravni analizirati europsku tradiciju federalizma, mogućnosti kreiranja društveno – političkih sustava koji učinkovito štite individualna i grupna prava, komparirati politički sustav BiH sa sustavima zemalja EU, ustavnom teleologijom, ustavnim pravom, konstitucionalizmom, pitanjima poput vrste i razdiobe suvereniteta, unutarnjeg samoopredjeljenja, međunarodnog ugovornog prava i sl. temeljem čega će se donijeti zaključci i odrediti koraci u ostvarivanju napretka u svim sferama kulturnog, društvenog i političkog života Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz Ustavom zajamčena prava, objavi je hms.ba

Na znatsvenom skupu u Neumu prvog dana održavanja, sudionike je pozdravio rektori prof. dr. Zoran Tomić i prof. dr Damir Boras, doajen diplomatskog zbora u BiH Lugi Pezzuto, te predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, predsjednik HDZ BiH i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH dr Dragan Čović, a uvodno predavanje održao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.


Cilj je da se kroz znanost i struku, na platformi dijaloga, traže rješenja za bolji put Bosne i Hercegovine u euroatlantskim integracijama, izjavio je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

- Mi polazimo od toga da BiH može biti bolje uređena i da se unutar Ustava mogu unijeti nova rješenja europskih vrijednosti jer idemo tim putem. S te strane, ponudili smo platformu za dijalog da znanstvenici, stručnjaci, pa i političari, razgovaraju i daju svoju viziju o tome, a da bi potencijalno politika iz toga mogla izvlačiti nove ideje dizajniranja, političkih i pravnih odluka, odluka koje će ovu zemlju učiniti jačom, više europskom i boljom za svakog građanina, za njene narode, a naravno i manjine - istaknuo je Tomić.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović izjavio je kako će dvodnevni znanstveno-stručni skup "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu", koji se održava u Neumu, rezultirati ubrzanjem euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

- Kada je u pitanju hrvatski narod u BiH i politički predstavnici hrvatskog naroda, mi radimo paralelno na tri stvari. Prvo je euroatlantski put i tu smo snažni predvodnici euroatlantskog put. Druga stvar je unutarnja stabilnost, kako ekonomska, pravna, sigurnosna, a treće je osigurati da tri konstitutivna naroda kroz legitimne predstavnike mogu ostvariti prethodna dva cilja - kazao je Čović u izjavi za novinare.
Primarni je cilj konferencije, dodao je Čović, iznaći što kvalitetnija rješenja u izbornom zakonodavstvu na svim administrativnim razinama te time stvoriti ambijent za izmjenu ključnog dokumenta - Ustava BiH kako bi se ubrzao euroatlantski put BiH.


DRUGI DAN KONFERENCIJE

U petak, drugog dana znanstvenog skupa o tome kako prijeći iz daytonske u briselsku fazu tj. od postkonflitne stabilizacije do punopravnog članstva u EU i na koji način unaprijediti demokratski okvir i ojačati stabilnost BiH govorit će prof. dr Mile Lasić, prof. dr Mato Arlović, prof. dr Zvonko Miljko, prof. dr Jure Zovko, prof. dr Mladen Ančić i prof. dr Ugo Vlaisavljević.

Podsjetimo, konferencijski ciklus “Hrvati BiH i europska Bosna i Hercegovina” pokrenut prije dvije godine. Brojni znastvenici, te uglednici iz akademskog političkog i kulturnog života na protekla dva skupa propitivali su položaj Hrvata u BiH nudeći moguća rješenja izlaska hrvatske zajednice iz nepovoljna položaja u Bosni i Hercegovini.

Znanstveno – stručni skupovi s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji Europskih vrijednosti“ održan 2017. i prošlogodišnji „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ pokazali su kako je hrvatski nacionalni identitet u Bosni i Hercegovini temeljen i prožima se s europskom kulturnom tradicijom, te kako su Hrvati stoljećima bili akteri razvoja i kulturne i gospodarske suradnje Bosne i Hercegovine sa zapadnoeuropskim narodima i državama./HMS/hms.ba/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre