HIC  


made in croatia

 

04.veljače 2019.
BIH
Poplave u Bosni i Hercegovine, posebno teško stanje u srednjoj Bosni

Poplava u Busovači

Bosna i Hercegovina je suočena s poplavama a posebno teško stanje je na području Busovače u srednjoj Središnjoj Bosni. piše grad-busovaca.com. Poznato prometno čvorište – Kaonik u potpunosti je pod vodom, a promet se ne odvija… Naime, na području općine Busovača proglašeno je stanje elementarne nepogode zbog brojnih poplava i odrona uzrokovanih velikom količinom kiše. Busovački portal Binfo.ba donosi fotografije koje sve govore…

Rijeka Bosna je dosegnula vodostaj od 440 centimetara te se izlila na svim priobalnim zemljištima i plavi okolna mjesta. Voda je prodrla u desetke kuća iz kojih su stanovnici evakuirani a civilna zaštita im je osigurala nužni smještaj.

Veliki broj kuća je poplavljen, veći broj ljudi je iseljen iz kuća, te je zbrinut od civilne zaštite. Interventni timovi sada rade na održanju prohodnosti prometnica. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao je lokalnim medijima kako je najteže stanje u naselju Tetovo. "Poplavljeno je dvadesetak kuća, voda je ušla nekih metar i pol u kuće", kazao je Kasumović za televiziju N1.

Pojasnio je kako je sve prouzročeno naglim otapanjem snijega te kišom ali i time što korita rijeka nisu održava na odgovarajući način. "Svi smo na terenu, radit će se cijelu noć da se spasi ono što se spasiti može'', kazao je zenički gradonačelnik. Nekoliko kuća poplavljeno je u i mjestu Visoko južno od Zenice.

Timovi civilne zaštite angažirani su i u mjestu Hadžići južno od Sarajeva gdje se izlilo nekoliko manjih rijeka. Kiša je probleme prouzročila i na području Kaknja gdje je voda preplavila barem četiri lokalne prometnice pa je tamo proglašeno stanje prirodne nesreće kao i u općini Busovača u središnjoj Bosni. U prekidu je promet iz tog mjesta ka Kiseljaku i Kreševu.

"Ovo je izmaknulo kontroli", izjavio je u večernjim satima Asim Mekić, načelnik Busovače. Izlijevanje riječnih tokova Busovaču je gotovo odsjeklo od svijeta jer su u prekidu cestovne komunikacije ka Zenici i Vitezu.

Ekipe civilne zaštite koje su se uspjele probiti sudjeluju u evakuiranju stanovnika iz kuća koje su poplavljene te poduzimaju mjere kako bi spriječili veće štete. Timovi za spašavanje cijeli su dan angažirani na području Zenice gdje su poplavljeni deseci kuća a vodene bujice tamo su odnijele i jednu lokalnu cestu. Izlijevanja rijeka bilo je i na području Sarajeva a tamo je nabujala rijeka Željeznica odnijela konstrukciju mosta koji je tek nedavno izgrađen. Poplavljena su neka od naselja u nizinskim dijelovima grada na području općine Ilidža.

Prema posljednjim podacima iz BIHAMK-a, i dalje je teška situacija na prometnicama u Srednjobosanskoj županiji.

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je promet na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vrijeme ove obustave, promet se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Zbog veće količine vode na kolovozu, obustavljen je promet i na magistralnom putu M-5 na dionicama Kiseljak-Busovača u mjestu Bilalovac i Busovača- Kaonik u mjestu Gudelj. Zbog izlijevanja rijeke Plive vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero, a usporeno je prometovanje i na magistralnom putu M-5 Lašva- Vitez u mjestu Kaonik i Vitez-Travnik u mjestu Dolac na Lašvi.


Razina rijeke Une u Bihaću dosegla je 114 centimetara, što je za čak 14 centimetara od kritične točke, a ima tendenciju rasta. Istovremeno, nivo rijeke Une u Martin Brodu je još i veći i na nivou je od 146 centimetara, javlja N1. U porastu je i nivo Sane koja u Sanskom Mostu ima visinu od 337 centimetra, dok je u Vrhpolju 271 centimetar. Nivo rijeke Sane je ispod kritične točke, ali je problem što i dalje ima tendenciju rasta.


/HIC
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre