HIC  


made in croatia

 

13.veljače 2019.
BiH ODAHNULA
Ubijen najtraženiji bjegunac, višestruki ubojica Edin Gačić

Edin Gačić, višestruki ubojicaNakon devetodnevne potrage policija je u utorak ubila najtraženijeg bjegunca u BiH - Edina Gačića, potvrdio je načelnik MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

Mediji u BiH navode da su sarajevski specijalci ubili Gačića koji je pucao na njih u Lepenici kod Kiseljaka. Pritom je jednog policajca lakše ranio. Gačić je, kada su ga okružili specijalci - na njih otvorio rafalnu paljbu, koja mu je odmah uzvraćena. Prema neslužbenim informacijama, kod Gačića je pronađen službeni pištolj ubijenog policajca Mahira Begića.

Potraga za Gačićem trajala je devet dana, a Vlada Sarajevske županije ponudila je nagradu od 50 tisuća konvertibilnih maraka (25 i pol tisuća eura) za bilo kakvu korisnu informaciju. 

Gačić je, osim što je prošle subote ubio policajca u okolici Sarajeva, pet dana prije toga u okolici Konjica ustrijelio jednog muškarca. Prije toga bio je na izdržavanju dugogodišnje zatvorske kazne, i to zbog dvostrukog ubojstva, jedna od žrtava je njegova majka. Nakon izlaska iz zatvora odbijao je sudjelovati u programima resocijalizacije i psihološku pomoć, odselio se iz Banje Luke gdje je prije živio i nastanio se pokraj Konjica.
11.veljače 2019.
BiH NA NOGAMA
Traži se opasni ubojica i vjerski fanatik Edin Gačić


Edin Gačić
, najtraženiji bjegunac Bosne i Hercegovine, još je prije dvije godine bio dobro poznat institucijama. Policija traga za njim. U nedjelju je ubio policajca Mahira Begića, a početkom tjedna
Sauda Sultanića.

Ono što zastrašuje i začuđuje jest njegova povijest koja je sve samo ne normalna, piše Klix.ba. Centrima za socijalni rad u Sanskom Mostu i u Banjoj Luci kao i policijskim agencijama u RS-u i Federaciji BiH sredinom 2017. godine došlo je pismo kojim ih se obavijestilo o puštanju Edina Gačića na slobodu.

On je bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina s izrečenom mjerom sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja zbog počinjenog ubojstva. Ipak, 2003. godine ta mjera mu je ukinuta. Presudu koju je dobio 3. veljače 2003. godine izrekla mu je kaznu od 20 godina zbog ubojstva, a tamošnji Vrhovni sud je kaznu preinačio na dvije godine manje. Sljedeće, 2004. godine presuda je preinačena na jedinstvenu kaznu od 19 godina i 11 mjeseci, a uz to mu je opet propisana obveza liječenja u psihijatrijskog bolnici. U otpusnom pismu stoji da su očigledni psihijatrijski problemi osuđenog. Također piše da boluje od poremećaja ličnosti, šizofreno-paranoidnog tipa, a boravkom u zatvoru utvrđena je i abnormalna ličnost sa svim elementima paranoične slike.

- Vještak psihijatar je konstatirao da je riječ o vjerskom fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja i koji smatra najvećim grijehom neizvršenje svojih ideja bez obzira koliko devijantne bile. Prije počinjenja kriminalnog djela neko vrijeme je živio u Bočinjama s mudžahedinima. Jedna od žrtava ubojstva je njegova majka. S odjela forenzike pušten je na korištenje vikenda što je iskoristio da bi usmrtio majku - stoji u dokumentu koji potpisuje direktor zatvora u Bihać.

Policajcima Sarajevske županije stiže pojačanje


Gačić je već sedam dana u bijegu i to nakon što je prošlog ponedjeljka ubio Sauda Sultanića u mjestu Podorašac kod Konjica te prije dva dana policajca Mahira Begića u mjestu Suhodol kod Tarčina.

Građani su u strahu pa i najmanju sumnju dojavljuju policiji koja danas pojačanim intenzitetom vrši potragu. U Sarajevskoj županiji danas kao ispomoć dolazi 130 policajaca iz drugih županija i to nakon evidentno narušene sigurnosne situacije i ubojstva policajca kod Tarčina.

Ministar unutarnjih poslova SŽ Admir Katica poručio je da će učiniti sve da se ubojica pronađe, a kako bi se sigurnost pojačala, u Sarajevo danas stiže dodatnih 130 policajaca, piše Klix.ba.

Od jučer je i službeno objavljeno da policija vrši potragu za Edinom Gačićem zbog ubojstva policajca i to nakon balističke obrade čahura pronađenih na mjestu ubojstva. Naime, ustanovljeno je da su čahure pronađene u Suhodolu ispaljene iz istog oružja kao i u slučaju ubojstva Sauda Sultanića u Podorašcu. Nakon uviđaja u Suhodolu ustanovljeno je da nije bilo borbe te da je ubojica policajcu Mahiru Begiću ispalio tri hica u grudi i jedan u glavu. Opsežna potraga koja je trajala jučer cijeli dan nije dala rezultate.

Vlada SŽ je čak obznanila da će nagraditi novčano za svaku informaciju koja bude dala rezultata. Mnoštvo dojava policija je zaprimila jučer, na nekoliko lokacija su presretani ljudi i vršeni pretresi objekata, ipak bezuspješno. Građani su u strahu, osobito mještani u okolini Tarčina, Hadžića i Pazarića. Roditelji se boje slati djecu u školu. Krije li se Gačić u šumi na području općine Hadžići ili je već stigao do Sarajeva nepoznato je i policiji koja poručuje da čini sve kako bi ovaj serijski ubojica bio priveden pravdi.

vecernji.ba /HIC
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre