HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlanici-srebrnjaci


14.srpnja 2020
DOBRA VIJEST ZA PENZIONERE
Vlada Federacije BiH najavila povećanje mirovina

penzioneriVlada Federacije BiH (FBiH) u lipnju je najavila povečanje mirovina, izuzev onih najviših, za ovu godinu za 2,8 posto. Ovo uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o PIO/MIO, a bit će isplaćeno s mirovinama za kolovoz, 5. rujna ove godine. Tada će umirovljenici u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. siječnja 2020. godine.

Dogovoreno je i da do kraja rujna ove godine budu usuglašene izmjene i dopune Zakona o PIO, kojim će, između ostalog, biti riješeno i pitanje izvanrednog usklađivanja mirovina.

-Umirovljenici su se pokazali kao čimbenik stabilnosti tijekom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje s važenjem 31. srpnja i zato smo u mogućnosti da s mirovinama za kolovoz počnemo isplatu uvećanih mirovina za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o PIO. Mi smo i dosad surađivali veoma korektno i moj i stav ove Vlade je uvijek bio da provedemo dogovoreno s vama, ali da to bude na realnim osnovama kako bi bilo i ispoštovano. Novi zakon o PIO je definitivno velika prednost i koja god Vlada da dođe i ko god bude na čelu Zavoda PIO/MIO, vi umirovljenici ste osigurani zakonom – kazao je za nedije premijer Federacije BiH Fadil Novalić.


HIC.hr
foto: