ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

09.lipnja 2015.
PRIMJER DOBROTE ZA CIJELI SVIJET
U Sarajevu na Marijin Dvoru postavljen kup Blažene Majke Terezije.
Ispred Crkve Sv. Josipa na Marijin-Dvoru danas je svečano postavljen kip Blažene Majke Terezije. Kip je donirao bivši ambasador Republike Albanije u Sarajevu Flamur Gashi

kip Majke Tereze u Sarajevu, na Marijin Dvoru


HKD Napredak, zajedno s kardinalom Vinkom Puljićem, bivšim albanskim veleposlanikom i Veleposlanstvom Makedonije u BiH organizirali su prije nekoliko dana izvođenje dramske predstave o Majci Terezi, a činjenicu da se spomenik podiže 2 dana prije dolaska pape Franje nazivaju “sretnom koincidencijom”.
Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, prilikom otkrivanja kazao je kako je vrijeme postavljanja kipa simbolično, jer u Sarajevo stiže papa Franjo koji s Majkom Terezom ima mnogo zajedničkih crta.
Podizanje spomenika je simbol dobrote prema svim ljudima, posebno prema onim najslabijim, bolesnim i zapostavljenim. “Ima mnogo sličnosti među njima. I papa Franjo ima mnogo sluha za siromašne, kao i Majka Tereza”, rekao je Topić.
Topić dodaje da je Majka Tereza jedna od rijetkih pozitivnih osoba koja nikoga nije imala protiv sebe. “Ona je ujedinjavala mnoge zemlje i narode. Dobila je Nobelovu nagradu za mir, a jedino je ona, koliko ja znam, dobila državni pokop u Indiji. Čitav život posvetila je onima koji su u najvećoj potrebi. Fenomen je da nije dobila gubu, iako je cijeli život radila s gubavcima”, kazao je Franjo Topić.

Don Luka Brković, župnik Crkve Sv. Josipa, pojasnio je kako je spomenik postavljen ispred ove crkve s namjerom da bude vidljivi znak i poticaj na dobrotu, te je odlučeno da je ova lokacija najbolja. “Papa je Majku Terezu proglasio uzorom za cijelu Crkvu, a zapravo za cijeli svijet. Ona je kako ne možemo svi biti lijepi, pametni, ili važni, ali da svi možemo biti dobri. Evo, ona će nas i sa ovog mjesta pozivati i podsjećati da svi budemo dobri koliko smo u mogućnosti”, kazao je don Brković.

O značaju ovog spomenika za Sarajevo govorio je i gradonačelnik Ivo Komšić. “Postavljanje ovog spomenika za Sarajevo ima značenje kao i svugdje drugdje u svijetu. Majka Tereza je svetica, za sve ono što je činila dobila je Nobelovu nagradu za mir, a i jedno i drugo je zaslužila brinući se o onima o kojima se nitko drugi nije brinuo. To je nešto rijetko u modernoj povijesti. U modernoj povijesti crkve ne postoji nitko sličan njoj koja je ostavila udobnost samostana i izašla na ulicu sklanjati s nje umiruće”, kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.
On je dodao da je u svakom gradu i svakoj zemlji poželjan ovakav spomenik i da je za Sarajevo to posebna čast. “Nakon spomenika Ivanu Pavlu II. ovaj spomenik će sigurno bti u centru pažnje i naše i strane javnosti. Bit će to dva najslikanija spomenika u ovom gradu”, kazao je Komšić.


Kardinal Vinko Puljić rekao je da Majka Terezija s platoa ispred Crkve Sv. Josipa poručuje da nikad nije dosta dobrote. “Ta njena ljubav prema čovjeku je trajna poruka. Čovjeku treba pružiti ruku dobrote i mislim da je lijepo da smo ovo učinili prije papinog dolaska koji je također čovjek dobrote, posebno za siromašne i one koji su na margini društva”, smatra kardinal Puljić.

(vecernji.ba/hic )

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre