HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlatnici i srebrnjaci


15.srpnja 2020
MASOVAN ODLJEV STANOVNIŠTVA
BiH je u zadnje dvije godine napustilo više od 100 000 građana

BiH, autobusi i putnici


Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix.ba je izjavio da je stvarni problem Bosne i Hercegovine masovno iseljavanje na što upućuju najnoviji podaci koje je objavio Eurostat.

"Najnoviji podaci o izdanim prvim dozvolama u EU za naše građane u prošloj godini su porazni. Prema prvim i nepotpunim podacima, izdano je 39.841 dozvola, s tim da treba naglasiti da u ovim podacima nisu uključene izdate dozvole za Njemačku i Švedsku, tako da uključivanjem ovih podataka, biti oboren rekord iz 2018. godine, kada je izdati 55.000 dozvola", kazao je on.

Ovi podaci pokazuju, kada se uključe i oni koji nedostaju za Njemačku i Švedsku, da je u samo dvije godine zemlju napustilo preko 100.000 građana.

"Posljedice će se najviše osjetiti u limitiranom ekonomskom napretku zemlje i jačem proračunskom pritisku za financiranje mirovina, jer broj umirovljenika stalno raste, a gubimo noseći sloj društva koji najviše doprinosi ekonomiji. Indirektno, država na ovaj način gubi godišnje milijarde KM, kao posljedica ulaganja društva u školovanje osoba koje napuštaju državu i gubitku u naplati potencijalnih poreskih prihoda, jer te osobe vise ne troše novac u BiH, osim povremeno kada dođu u državu", zaključio je Hadžić.HIC.hr
foto:arhiv