Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

27. ožujka 2015.
KOMENTAR:IVICA MARIJAČIĆ
Udar na HDZ: Sarajevo priprema optužnicu protiv Milijana Brkića.

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, uskoro bi mogao biti na meti bosansko-hercegovačkoga pravosuđa. Naime, iz najpovjerljivijih izvora u Sarajevu doznajemo da Tužiteljstvo BiH protiv Brkića priprema optužnicu za ratni zločin. U cijelome slučaju skandalozna je činjenica da je Tužiteljstvo već pripremilo i lažnoga svjedoka koji će teretiti Brkića za događaj, navodni ratni zločin, koji se, tvrde pouzdani oporbeni krugovi u sarajevskome Tužiteljstvu, uopće nije ni dogodio.

Milijan Brkić dragovoljac je Domovinskoga rata, rođen u BiH i dio svoga ratnoga puta zaista je proveo kao branitelj na livanjsko-kupreškoj bojišnici, ali nema informacija da se na tome dijelu bojišta dogodio bilo kakav zločin u kojemu bi Brkić eventualno sudjelovao i koji bi vremenski koindicirao s njegovim tamošnjim ratovanjem. Unatoč tomu, priprema se protiv njega optužnica s lažnim svjedokom za lažni događaj. O mogućnosti podnošenja optužnice protiv glavnoga tajnika HDZ-a razgovarali su u tajnosti nekoliko puta glavni tužitelj BiH Goran Salihović i glavni državni odvjetnik RH Dinko Cvitan. Njih dvojica sastali su se negdje u BiH, nekoliko puta u posljednje vrijeme.

Tužiteljstvo BiH slične optužnice priprema i protiv desetak najzvučnijih imena u BiH iz redova Hrvata, mahom bivših visokih časnika HVO-a. Osjećaj progona u posljednje vrijeme snažno je porastao među Hrvatima u BiH, posebice zbog činjenice što su Tužiteljstvo i sudovi u Sarajevu sastavljeni gotovo u stopostotnome dijelu od kadrova bošnjačke nacionalnosti, a sarajevski tužitelji već su pokazali da se u procesima za ratne zločine protiv Hrvata koriste ekspertima svjedocima, oficirima Armije BiH, mahom nekadašnjim pripadnicima JNA, koji su tijekom rata u BiH, bili aktivni na strani Armije BiH u svojim akcijama protiv HVO-a. Koliko takvi svjedoci mogu biti objektivni eksperti, nije ni potrebno nagađati.

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, po općem uvjerenju jedan je od najzaslužnijih za uspjehe HDZ-a na različitim izborima u posljednje tri godine. Smatra ga se vrhunskim operativcem koji je, kažu, po vojničkome modelu ustrojio članstvo i motivirao ne samo članove nego i biračko tijelo HDZ-a da izađe na izbore. Zahvaljujući i tomu, predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je u drugome krugu Ivu Josipovića premda je on u drugi krug krenuo sa znatnom prednošću u odnosu na nju. Izvrstan terenski rad, osmišljen strogo hijerarhijski, cementirao je čvrstu, drugu Brkićevu poziciju u najmoćnijoj hrvatskoj političkoj stranci, HDZ-u, ali i veliko povjerenje predsjednika Tomislava Karamarka, bez obzira što između njih dvojice dolazi do nesuglasica pa i prepirki. Odanost stranci i ciljevima stranke, iznad je svega toga. Brkićeva 'krivnja' za veliki povratak HDZ-a očito je shvaćena kao krimen u očima svih onih u Hrvatskoj i BiH kojima ne odgovara revival HDZ-a.

Neki naši sugovornici s kojima smo se susreli ovih dana ističu da se upravo udarom na Brkića želi oslabjeti HDZ, odnosno onemogućiti tu stranku da se vrati na vlast na sljedećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj te onemogućiti HDZ i u BiH u daljnjoj konsolidaciji i jačanju, a posebno bošnjački političkim krugovi u BiH žele politički diskreditirati obje sestrinske stranke nakon posljednjega Hrvatskoga narodnoga sabora i potpore koju je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao idejama toga skupa za ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. 


Mladen Bajić

Nevolje za ugledne Hrvate u BiH, koji su na meti Tužiteljstva u Sarajevu, počele su posebno otkad su državni tužitelj BiH Goran Salihović i glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić 2013. potpisali Protokol o suradnji dvaju tužiteljstava. Po tome Protokolu, po mnogo čemu neravnopravnome i skandaloznome, istražitelji iz Sarajeva imaju pravo pretraživati dokumentaciju u Državnome arhivu u Zagrebu, uzimati što žele i nakon toga provoditi istrage protiv bivših najutjecajnijih časnika HVO-a.
To i čine svakodnevno. Hrvatska sa svoje strane još nije zatražila ni jednu uslugu u BiH. Reciprociteta tu nema, niti se osumnjičeni Hrvati imaju komu obratiti za pomoć. Jer ostvari li Tužiteljstvo BiH nakanu te sada podnese protiv Milijana Brkića optužnicu za ratni zločin, bio bi to ozbiljan, možda i presudan udarac HDZ-u. On kao hrvatski državljanin imao bi sigurnost u RH, ali percepcija stranke u očima javnosti bila bi porazna s obzirom da na dužnosti glavnoga tajnika ima osumnjičenoga ratnoga zločinca.


Ponovno lažni svjedoci?

Dođe li do optužnice protiv Brkića, ne bi bilo prvi put da sarajevski tužitelji posežu za lažnim svjedocima. Još iz slučaja Leutar, kada su optužili Hrvate za taj zločinački čin ubojstva, angažirali su svjedoka s kriminalnim dosjeom, stanovitoga Marina Galijatovića, koji je bio u zatvoru zbog razbojništva, a država ga je nagradila s 500 tisuća konvertibilnih maraka za lažno svjedočenje. Unatoč tome iskazu, optuženi su Hrvati uslijed prozirnih inkriminacija na kraju oslobođeni, a pokazalo se da nemaju ništa s ubojstvom Leutara.
Dakle, sve istrage i optužnice nastaju kao rezultat svojevrsne sinergije Državnoga tužiteljstva Sarajeva, hrvatskih institucija, ali i djelovanje bosansko-hercegovačke obavještajne službe SIPA-e u kojoj su zaposleni mahom bošnjački kadrovi. Jedan od pomoćnika je, doduše, hrvatske nacionalnosti, Anđelko Hrgić, ali on nema toga osjećaja s obzirom da je svojedobno bio načelnik Udbe u Livnu i poznat po tomu što je vodio operativnu obradu strica Ante Đapića koji je likvidiran kao hrvatski emigrant u Njemačkoj.

BiH službe koriste se, naravno, informacijama koje dobivaju i od ucjenjivih osoba hrvatske nacionalnosti, a jedan od takvih je i Ivica Jurčić, za kojega vlada uvjerenje da dostavlja lažne informacije protiv časnika HVO-a. Jurčić je u član Parlamenta BiH s Lijanovićeve liste i predsjednik Odbora za sigurnost, a u Njemačkoj je bio procesuiran zbog sumnje u trgovinu narkoticima.


izvor: Hrvatski tjednik (Ivica Marijačić) /HICVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre