HIC


 

26.srpnja 2019.
BIH: GOSPODARSKI KRIMINAL
Uhićen inozemni milijarder koji je oštetio bh tvrtku čiji je bio večinski vlasnik

Paramod Mittal
foto:Paramod Mittal (AFP)

Kantonalni sud u Tuzli donio je odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora za milijardera Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), člana odbora Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya, piše klix.ba.

Ako im se dokaže krivica, Mittal, Das i Bhattacharyy u zatvoru bi mogli provesti ukupno do 45 godina.

Mittal, Das i Bhattacharyya uhičeni su u utorak pod sumnjom da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju, a naredba o provođenju istrage protiv njih donesena je 15. srpnja ove godine.

Milijarder Pramod Mittal, koji je u utorak uhićen u BiH zajedno s još dvojicom suradnika, tereti se za zloporabe teške oko 33 milijuna eura povezane s izvlačenjem novca i neplaćanjem obveza te uništavanje kompanije GIKIL iz Lukavca u kojoj je većinski suvlasnik od 2003.


Pramod Mittal mlađi je brat Lakhsmija Mittala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu, britanskog državljanina indijskog podrijetla koji je zajedno s obitelji kompaniju "Mittal Steel" učinio najvećim proizvođačem čelika u svijetu. Tvrtka se 2006. spojila s kompanijom  "Arcelor" u globalnog diva
"Arcelor-Mittal".  

Mittal Steel je većinski vlasnik Željezare Zenica i Rudnika Ljubija kod Prijedora, a Pramod Mittal investirao je u GIKIL. 

Po navodima nadležnog državnog odvjetnika Ćazima Serhatlića, sumnja se da nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a (Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac) traje devet godina.

Prvu prijavu protiv vlasnika podnijeli su 2018. radnici koji su sumnjali da se novac predaje Mittalu. Navodno je tako izvučen 21 milijun maraka (oko 10,5 milijuna eura). 

"Za ova novčana sredstva smatramo da su isplaćena neosnovano", rekao je tužitelj Serhatlić. "Iz tog razloga smo ih morali lišiti slobode", dodao je.

Zbog prebacivanja novca na osobne adrese nisu isplaćene plaće i doprinosi za radnike, obveze prema dobavljačima, u najvećoj mjeri prema Željeznicama FBiH i Luci Ploče.

"To bi na kraju dovelo u pitanje cjelokupan proces proizvodnje i opstanak GIKIL-a", istaknuo je Serhatlić. 

Osim toga, Pramod Mittal, koji je u GIKIL-u predsjednik nadzornog odbora, zajedno sa suradnicima tereti se da su nakon dokapitalizacije GIKIL-a izradili aneks kupoprodajnog ugovora kojim je njegova krovna kompanija GSHL stekla dvotrećinsko upravljanje na lukavačkom tvrtkom i izbjegla platiti oko 22,5 milijuna za stjecanje te pozicije. 

"Smatramo da postoji organizirana veza između inozemnog ulagača s određenim domaćim ljudima da se to uradi na takav način", rekao je tužitelj Serhatlić.

Istragom tuzlanskog županijskog tužiteljstva osim Pramoda Mittala obuhvaćeni su i član nadzornog odbora Rajib Dash, generalni direktor kompanije Paramesh Bhattacharyy, prethodni direktor Debashish Gangulyj za kojim je raspisana tjeralica te Vehid Mešić i Faik Buševac koji su potpisali štetni ugovor o privatizaciji, objavio je portal poslovni.hr  HIC.hr
foto:AFP

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre