ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


27.ožujka 2015.
DRUŠTVENI DOGAĐAJ GODINE
Održan "Večernjakov pečat" i proglašeni laureati.

Vecernjakov pecat

MOSTAR: Na 14. Večernjakovom pečatu koji se održao u četvrtak 26.ožujka u Mostaru u Hrvatskom Domu "Herceg Stjepan Kopsača" podijeljene su plakete "Večenjakov pečat" osobama koje su obilježile 2014.godinu.

Ovom društvenom dođgađaju koji je na trenutak Mostar i BiH približo europi prisustvovale su brojne poznate osobe iz političkog, društvenog, kulturnog života. Događaj je pratio milijunski auditorij pred malim ekranima u BiH, Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama, piše vecernji.ba.
I ovogodišnji Večernjakov pečat je potvrdio kako ova zemlja ima i pozitivnu stranu, te kako postoji veliki broj ljudi koji su unatoč svim problemima s kojima se suočavaju građani BiH uspjeli napraviti velike i pozitivne pomake tijekom 2014. godine. Upravo ta godina koja je bila obilježena prosvjedima, a zatim katastrofalnim poplavama, izrodila je brojne heroje po kojima ćemo na kraju pamtiti 2014. godinu.

Ovogodišnji Večernjakov pečat održan je na 20-tu obljetnicu potpisa mirovnog Deytonskog sporazuma.
Večernjakov pečat je svim građanima BiH darovao službeni prijevod Daytonskog sporazuma, što ova zemlja nije imala od potpisivanja ovoga dokumenta. Večernji list je i na taj način pokazao na koji se način može doprinijeti napretku i razvoju BiH. Vodstvo Večernjeg lista je najavilo kako će i iduće godine manifestacija Večernjakov pečat ostati najveći društveni događaj u BiH, te je obećan još jedan spektakl u 2016. godini kada budemo birali osobe koje su obilježile tekuću godinu.


Dobitnici "Večernakovog pečata"

Idejno umjetničko rješenje nagrade “Večernjakov pečat” osmislio je scenograf BHRT-a Senad Smaković.
Osim glavne nagrade za osobu godine dodijeljeno je još 14 nagrada i to u kategorijama:
Osoba godine u svijetu, Ponos BiH (Heroji poplava), Ponos BiH (Humanist godine), Ponos BiH ( Uspjeh godine), Međupolitički dijalog, Lokalni lider, Sportaš godine, Osoba godine u regiji, Znanost, Kultura, Gospodarstvo, Međureligijski dijalog, Naše gore list i Osoba godine u regiji.

OSOBA GODINE: HUSEJN SMAJIĆ

OSOBA GODINE U SVIJETU: BILL CLINTON

EUROPSLI LIDER:FEDERICA MOGHERINI

PONOS BIH:MARTINA ČULJAK

HUMANIST GODINE:ANDREJ BENIĆ

USPJEH GODINE: IRMELA PERANOVIĆ

MEĐUPOLITIČKI DIJALOG: ĆAMIL DURAKOVIĆ I BILJANA RAKIĆ

LOKALNI LIDER:IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ

ZNANOST:MONIKA TOMIĆ

KULTURA I SCENA:KEMAL MONTENO

GOSPODARSTVENIK GODINE:ENISA BEKTO

SPORTAŠ GODINE: BRAĆA KARAČIĆ

SPORTAŠI U SVIJETU: NOVAK ĐOKOVIĆ I MARIN ČILIĆ

MEĐURELIGIJSKI DIJALOG: RADIVOJE KRULJ

NAŠE GORE LIST: MILIJAN BRKIĆ

POSEBNA NAGRADA OSOBA GODINE U EUROPI: TOTO CUTUGNOUgledni gosti

Ovogodišnju svečanost svojim je dolaskom uveličala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je glavno priznanje (Večernjakov pečat za osobu godine) uručila Bugojancu Huseinu Smajiću.

Taj je poduzetnik bošnjačke nacionalnosti na svom imanju otkrio temelje rimokatoličke crkve, nakon čega je izrazio želju da daruje dio svog posjeda Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi se na istom mjestu ponovno izgradila crkva.  
"Dužni smo pomoći BiH na putu prema EU. RH u tome ima posebnu odgovornost, mi čvrsto podupiremo vaš europski put. Pritom Hrvatska ima posebnu obvezu i prema Hrvatima u ovoj zemlji, zadaća nam je pomagati im da ostvare punu afirmaciju kao jedan od tri ravnopravna naroda u BiH. Tu zadaću ne zaboravljamo. Što, dakako, ni po čemu ne umanjuje našu okrenutost suradnji s Bošnjacima i Srbima. Hrvatska je više od običnog susjeda s BiH " napomenula je Grabar-Kitarović obraćajući se sudionicima i uzvanicima Večernjakova pečata.


Na Večernjakov pečat su stigli i drugi ugledni gosti, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko,
visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), trojica članova Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, predsjednik RS Milorad Dodik,delegat u Domu naroda BiH i lider Saveza za bolju budućnost BIH Fahrudin Radončić , članovi diplomatskog zbora iz više od dvadeset europskih zemalja, vjerski uglednici, gospodarstvenici, brojne osobe iz svijeta sporta, kulture, znanosti i drugih sfera društvenog života regije i Europe.

Dodik: Stisak ruke važniji od sporazuma

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u izjavi za novinare uoči manifestacije je kazao kako su odnosi Banja Luke i Mostara oduvijek bili dobri, kao i njegovi odnosi sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, naglasivši kako je i dalje "stisak ruke" važniji od bilo kakvih sporazuma. Kazao je da je u Mostar došao vidjeti neke drage prijatelje.

-Mi nikada nismo ni zamrzavali odnose s Mostarom i Čovićem tako da nema potrebe da ništa odmrzavamo. Među nama je sve jasno - kazao je Dodik, podsjetivši da je svojevremeno dobio nagradu "Večernjeg lista".

Čović: U utorak vlast i budžet

Čović je uoči manifestacije kazao kako je ovo jedan izuzetan događaj koji „mi malo kvarimo našom nesposobnošću da formiramo vlast“, no izrazio je uvjerenje da će u utorak biti formirano Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH i da će biti donesen budžet.

" Čuo sam se s Izetbegovićem i Komšićem, predsjedništvo neke od tih stranaka zasijeda pa trebaju donijeti oni svoje odluke. Što se tiče ove manifestacije meni je čast da je Predsjedništvo BiH pokrovitelj ovog događaja, da pokažemo koliko je bitno imati ovakve sadržaje u BiH, širimo malo optimizma i promovišemo vrijednosti koje vrijede. Kad bi svi bili dobri kao Večernjak i ova manifestacija onda bi bili na ponos Mostaru, Herecgovini BiH i naših susjeda ,kazao je Čović.

 

-


izvor:vecernji.ba/hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre