09.travnja 2015.
ZA RATNE ZLOČINE U BIH
Zdravku Tolimiru potvrđena kazna doživotnog zatvora.
Ratni zločinac, Zdravko Tolomir

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je u srijedu kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru koji je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Naloženo je da se presuda izvrši odmah, te da Tolimir ostane u pritvoru Međunarodnog suda u Haagu dok se ne privedu kraju pripreme za njegovo prebacivanje u državu u kojoj će kaznu služiti. Žalbeno vijeće ukinulo je dio presude Pretresnog vijeća koji se odnosi na presudu za genocid u Žepi.

Tolimir, bivši pomoćnik zapovijednika za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene 1995. godine nakon pada enklava Srebrenica i Žepa, u BiH.

Pretresno vijeće je u prosincu 2012. godine većinom glasova Tolimira proglasilo krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, ubojstvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, kao i za istrebljivanje, progon i nečovječna djela putem prisilnog premještanja. Vijeće je također utvrdilo da su ti zločini počinjeni kroz Tolimirovo učešće u dva udružena zločinačka poduhvata.

Cilj prvog poduhvata je bio da se od, otprilike, 11. srpnja do 1. studenog 1995. godine pobiju vojno sposobni muškarci bosanski muslimani iz enklave Srebrenica. Cilj drugog udruženog zločinačkog poduhvata je bio da se od ožujka do kolovoza 1995. godine prisilno ukloni i deportira stanovništvo bosanskih muslimana iz enklava Srebrenica i Žepa.

Prvobitna optužnica protiv Zdravka Tolimira potvrđena je 10. veljače 2005. godine, a objelodanjena je 25. veljače 2005. Tolimir je uhićen 31. svibnja 2007. godine, a u pritvor Međunarodnog suda prebačen je 1. srpnja 2007. godine. Suđenje je počelo 26. veljače 2010. godine, a presuda Pretresnog vijeća je izrečena 12. prosinca 2012. gidine.

Tolimir je uložio žalbu na presudu Pretresnog vijeća, a žalbeni pretres je održan 12. studenog 2014.

Postupak protiv Zdravka Tolimira jedan je od 12 postupaka pred Međunarodnim sudom koji se tiču niza zločina koje su pripadnici snaga bh Srba počinili nad bh muslimanima nakon pada dvije zone pod zaštitom Ujedinjenih nacija, Srebrenice i Žepe, u srpnju 1995. godine. Devet od tih postupaka je okončano piše FENA.ba


izvor: poskok.info/hic

vezana tema

Policije BiH i Srbije u zajedničkoj akciji uhitili 14 za ratnih zločinaca.


HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre