HIC

BiH suveniri
BiH turistička ponuda

KUPRES, BiH
vikendica,kuća za odmor
prodaja


Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 
razno
BIH
Drugi Svjetski Rat

Komunistički zločini
Donacije Vlade RH
Hrvatima u BiH
BiH zakon
o prebivalištu

-Blanka Matković: Zločini postrojba VIII. Dalmatinskoga korpusa NOVJ-a u Hercegovini
početkom 1945.

I. dio
II. dio
III. dio
IV. dio

V. dio


odabrane stranice
Uskoplje net
Hrvatski intelektualni zbor BiH
 
naš banner možete
postaviti na svoju stranicu
 

 


Klikni ovdje
HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH

ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa

25. studenoga 2014.
ZAVNOBIH je definirao BiH za kakvu se bh Hrvati još uvijek grčevito bore
Članovi Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i Bakir Izetbegović bit će domaćini prijama u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava prema Zakonu Republike BiH, samo u većem dijelu F BiH, budući da zakon o državnim praznicima nije donesen na razini Bosne i Hercegovine, prenosi Hrvatski Medijski Servis. VIŠE


25. studenoga 2014.
Narodna skupština RS
Dodik: "Naš je put u EU, ali europski put ne može biti izgovor za gašenje RS-a”
Novoizabrani zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a, kao i predsjednik i potpredsjednici RS-a, Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković, položili su večeras zakletvu na sjednici entitetskog parlamenta i time službeno preuzeli mandate za naredni četverogodišnji period. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednici Srpske Josip Jerković i Ramiz Salkić položili su danas svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Prije polaganja svečane zakletve, certifikate Dodiku, Jerkoviću i Salkiću uručio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Stjepan Mikić. Svečanu zakletvu položili su i zastupnici u Narodnoj skupštini Srpske. 
Narodna skupština Republike Srpske u nastavku sjednice izabrala je večeras devet članova Komisije za izbor i imenovanja. Za predsjednika Komisije za izbor i imenovanja izabran je Radovan Vuković, za zamjenika predsjednika Vukota Govedarica, dok su članovi Radovan Višković, Vesna Jungić, Slavko Dunjić, Duško Ilić, Davor Šešić, Miroslav Brčkalo i Nedeljko Milaković.

Parlament Srpske prihvatio je prije toga prijedlog SP-a da Komisija za izbor i imenovanja bude dopunjena i da deveti član bude iz redova ove stranke.
- BiH nije smetnja RS-u ali ne možemo prihvatiti bilo kakvu unitarizaciju. Naš je put prema Europskoj uniji i to jeste naš cilj. Ohrabrujuće djeluje inicijativa EU, ali europski put ne može biti izgovor za gašenje RS-a”, poručio je Dodik.  Večernji list
25. studenoga 2014.

Veleposlanik Ferguson

Nova vlast u BiH treba preuzeti odgovornost

- Od nove vlasti u BiH ne očekujem da rade bilo što više od svog posla i onoga zbog čega su izabrani - da upravljaju. To znači preuzimanje odgovornosti. Iznad svega, postizanje rezultata po pitanjima koji su uistinu važna građanima ove zemlje, poput jačanja gospodarstva, otvaranja novih radnih mjesta, smanjenja korupcije i unapređenja zdravstvenog i obrazovnog sustava, kazao je Ferguson.  Večernji lis


20. studenoga 2014.
Potpisivanje održano u Predsjedništvu BiHČović, Izetbegović i Komšić potpisali sporazum
Lideri triju stranaka koje su dogovorile vlast na razini FBiH danas su dogovorili detalje sporazuma te stavili potpis. Potpisivanje je održano u Predsjedništvu BiH.
Oni su dogovorili deset točaka programskih načela i prioritenih pitanja ne samo za Federaciju nego i za Bosnu i Hercegovinu u cjelini. 
U narednim danima se očekuje formiranje, odnosno izbor rukovodstva skupština županija. Nakon toga slijedi izbor u Dom naroda Federalnog Parlamenta i formiranje vlasti u Federaciji.
Predstavnici ovih triju stranka održali su jučer višesatni sastanak na kojem su definirani prioriteti na kojima će buduća vlast raditi, a to su Ustav i Izborni zakon, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održivi povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije. Večernji list20. studenoga 2014.
Mirsad Kebo, dopredsjednik FBiH: Hrvati u BiH trebaju imati RTV kanal na materinskom jeziku
Kebo kaže da građani BiH nisu nikome dali apsolutno povjerenje. Istaknuo je da je dobro što su Hrvati dobili legitimne predstavnike, sada se BiH treba okrenuti Europi
Dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo broji posljednje dane svoga mandata na spomenutoj dužnosti. U intervjuu za “Večernji list” govori o BiH nakon izbora, budućim koalicijama, RTV kanalu na hrvatskom jeziku u sklopu javnog RTV servisa, te brojnim drugim pitanjima. Također, Kebo otkriva na koji način će nastaviti svoj javni angažman nakon što napusti dužnost koju trenutačno obavlja.
VIŠE


17. studenoga 2014.
Predsjedništvo BiH : Ivanić, Izetbegović i Čović polažu zakletvu
U Sarajevu će danas biti održana konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj će novoizabrani članovi položiti zakletvu.Predsjedništvo BiH u mandatnom razdoblju 2014-2018. godine činiti će Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.Prema potvrđenim rezultatima općih izbora izbora, Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene, na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH osvojio je 317.799 glasova ili 48,697 posto. Bošnjake će u Predsjedništvu BiH nastaviti zastupati Bakir Izetbegović iz SDA, koji je na izborima dobio podršku 247.235 glasača ili 32,867 posto.Dragan Čović je kao kandidat HDZ-a BiH postao novi hrvatski član Predsjedništva sa osvojenih 128.053 glasa ili 52,204 posto.
Sjednica je zakazana za 14.00 sati, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. VL


17. studenoga 2014.
Prvi koraci nove Vlade FBiH
U FBiH će se poništiti nelegitimne revizije branitelja, odluke, imenovanja, natječaji
Partnerske stranke SDA i HDZ BiH imati će prioritete kada je u pitanju Vlada FBiH
Pred novom Vladom FBiH nakon konstituiranja vlasti naći će se niz prioriteta. Kako doznajemo na sastanku izaslanstava HDZ-a BiH i SDA u Sarajevu pa nakon toga i u Mostaru, otvorena je i tema rada buduće Vlade FBiH.


17. studenoga 2014.
KOALICIJA
HDZ BiH i HSP potpisali sporazum u Posavini, počinje ustroj vlasti
Vincetić i Andačić potpisali su koalicijski sporazum između HDZ-a i HSP-a
Velika politička napetost zbog izjednačenog broja mandata za županijsku Skupštinu (po sedam HDZ BiH i HDZ 1990.) i “borba” za privolu zastupničkog mandata Ive Bilušića okončani su realiziranjem koalicijske suradnje.


14. studenoga 2014.
Čović u Zagrebu
Ključno je imati stabilnu vlast u BiH i ubrzati europski put
Najvišim dužnosnicima u Hrvatskoj viđenje stanja u BiH prenio je novi član Predsjedništva BiH Dragan Čović
Rokovi za formiranje vlasti već teku nakon objave konačnih rezultata izbora. Pregovori u određenim županijama su već počeli i, kako doznajemo, već idućega tjedna bit će poznati detalji o novim vladama na područjima u Federaciji gdje su koalicija HNS-a i HDZ BiH ostvarili izbornu pobjedu.
VIŠE


13. studenoa 2014.
Palo osam osoba
Nastavak akcije "Damask", uhićene se veže za terorizam
Akcija "Damask" se provodila na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku
Privedeno je osam osoba koje se dovodi u vezu s terorizmom, a na terenu je bilo više od 100 inspektora SIPA-e.
VIŠE


13. studenoga 2014.
Regionalni odbor HDZ-a BiH SZ Bosna
Izbor Jerkovića je značajan za Hrvate u Republici Srpskoj
Položaj Hrvata u RS-u iduće četiri godine mora se popraviti
U Banjoj Luci je održana sjednica Regionalnog odbora HDZ-a BiH sjeverozapadna Bosna koju je predvodila predsjednica Odbora Marija Rapo, zastupnica u Hrvatskom saboru, a nazočili su član Predsjedništva HDZ-a BiH Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi Republike Srpske, predsjednik RO HDZ-a BiH Posavina Josip Jerković, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske, predsjednik OO HDZ-a BiH Pelagićevo Ivo Kamenjašević, savjetnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, te predsjednici općinskih odbora HDZ-a BiH s područja sjeverozapadne Bosne


12. studenoga 2014.
Unatoč taktiziranju
Bez HDZ-a i HNS-a neće biti moguće uspostaviti vlast
Predsjednik HDZ-a BiH traži stvaranje stabilnih većina u skupštinama županija, parlamentima entiteta i države
Jučer su neformalne skupine iz stranaka koja je u nedjelju potpisala sporazum u Sarajevu nastavila do potaknosti raspoređivati pozicije u vlasti računajući da je pao završni dogovor oko uspostave Vijeća ministara BiH. Po dostupnim informacijama raspodjeljuju se, za sada virtualno, pozicije i u agencijama gdje će tko sjediti, tko će biti ministri a da nije uopće poznato kako će izgledati oba doma državnog Parlamenta, hoće li se odluke moći donositi, odnosno uopće funkcionirati vlast ovisno o tome tko će imati većine u Domu naroda.VIŠE


10. studenoga 2014.
Biskup Komarica: Na nepravdi se ne može izgraditi pravna država
Zaključak je da se zajednički treba truditi oko istine, pravde i izgradnje mira u cijeloj zemlji
Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica je primio ministra za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS-a Davora Čordaša i zastupnicu u Hrvatskom saboru Mariju Rapo.


11. studenoga 2014.
Politički kaos

Različite koalicije u vlasti na više razina

Umesto županija i Federacije, SDA krenuo s državnom razinom vlasti
Potez da se doslovno preko noći stvori matematički savez od pobjedničkih bošnjačkih i oporbenih srpskih stranaka u Vijeću ministara o čemu nisu uopće bili informirani predstavnici Hrvata, nakon početnog šoka, jučer je dobio i očekivani vrlo žestoki odgovor od vlasti u RS-u, dok pak čelništvo hrvatskog političkog saveza tek očekuje konkretna objašnjenja na sastanku sa SDA. VIŠE


11. studenoga 2014.
Prof. Mile Lasić: Nova platforma je opasna za BiH
Politički analitičar prof. Mile Lasić smatra da je sporazum SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a već viđena stvar u BiH poznata pod šifrom “Platforma” i da predstavlja klasično političko i pravno nasilje koje je opasno za BiH.
“Ako ovo znači da se onima koji će u Republici Srpskoj imati vlast i većinu daje ‘crveni karton’, te da se onima koji kod Hrvata imaju 52 posto podrške ( koalicija HDZ BiH) kaže ‘”evo ako hoćete dođite”, onda to govori o totalnom nerazumijevanju BiH, koja ne trpi ovakvu vrstu nasilja”, rekao je Lasić Srni.VIŠE


11. studenoga 2014.
Franjevci čuvaju neistraženu arhivu
Na osnovi dostupnih dokumenata nije moguće precizno odrediti vrijeme podizanja prvotnog samostana u Kraljevoj Sutjesci. Najvjerovatnije se to dogodilo u prvoj polovini 14. stoljeća.
Prvi pisani trag o samostanu nalazimo u spisu franjevačkog pisca Bartola Pisanskog iz 1385. godine. Nakon osmanskog prodora i osvajanja Bosne, bilješku o samostanu nalazimo u jednom osmanskom spisu iz 1469. godine.

Pretrpio je teška oštećenja u više navrata. Tako je, tokom progona 1524. godine, nasilno porušen. Godine 1658. u velikom požaru nestale su brojne samostanske dragocjenosti, a potpuno su izgorjeli arhiv i biblioteka. Novi samostan podignut je 1664. godine. U vrijeme bečkog rata, krajem 17. stoljeća, franjevci su ga morali, zbog velikih nameta, napustiti i živjeti po seoskim kolibama. Vratili su se 1704. godine, kad su se političke prilike smirile. Tijekom 19. stoljeća samostan je dva puta rekonstruiran, posljednji put od 1888. do 1890., kada je dobio današnji izgled.
fokus.ba, Poskok.info

 

10. studenoga 2014.
ČOVIĆ ODLUČAN
Onaj tko ima vlast u RS-u naš je partner, a na Izetbegovićeve provokacije nećemo nasjesti
Upitan kako gleda na poruku Izetbegovića da „očekuje da će Čoviću biti važniji interes hrvatskog naroda nego Milorada Dodika“, prvi čovjek HDZ BiH odgovorio je da u toj izjavi ima izvjesne doze provokacije, ali da on neće na to nasjedati
- Kada smo zadnji put razgovarali, Izetbegović mi je rekao da će razgovarati sa svima. Nakon toga, Komšić mi je potvrdio da mu je Izetbegović ponudio „neke papire“ koji su bili prihvatljivi i Izetbegoviću.Očito je da sada njih dvojica igraju neku igru da malo stvari zaokrenu. VIŠE


10. studenoga 2014.
Zahtjevi hrvatskih vlasti FBiH
Obilaznice će središta Hercegovine spasiti od prometnog kolapsa
U posljednje četiri godine platformaške vlasti su ‘obilazile’ Hercegovinu
Predstavnici u vlasti Hercegovačko-neretvanske županije inzistirat će od od budućeg saziva Vlade Federacije BiH da se konačno krene s realizacijom više započetih i nužnih infrastrukturnih projekata među kojima je i više obilaznica jer se gradska i općinska središta guše u teretnom prometu, ceste su u lošem stanju te je narušena i sama sigurnost. VIŠE

10. studenoga 2014.
CELESTA I DAVID
Ovog tjedna će se nad našim krajevima izmijeniti dvije ciklone
Nakon Ciklone Benjamin koja je prošli tjedan donijela znatno više temperature zraka od prosjeka za dio godine, a dijelovima zemlje i obilnu kišu ovaj tjedan stiže ciklona koju je Crometeo tim nazvao Celesta.
Celesta će donijeti novu promjenu vremena. Prognozira će da će ona glavninu kiše donijeti u srijedu i četvrtak. Vrijeme će se u petak i prvom dijelu subote prolazno smiriti nakon čega krajem subote dolazi nova ciklona David koja će također donijeti kišu. VL

10. studenoga 2014.

Biskup Komarica: Na nepravdi se ne može izgraditi pravna država
Zaključak je da se zajednički treba truditi oko istine, pravde i izgradnje mira u cijeloj zemlji
Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica je primio ministra za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS-a Davora Čordaša i zastupnicu u Hrvatskom saboru Mariju Rapo. Oni su biskupa izvijestili o aktualnim političkim događanjima u zemlji, nagovijestivši da se očekuju bolji dani i za sadašnje Hrvate u RS-u, kao i one koji kao prognanici i izbjeglice još uvijek nisu odustali od povratka u rodni kraj. Bilo je riječi o potrebi većeg zauzimanja političara za opstanak i neometani daljnji rad “referentne škole” u RS-u, Opće gimnazije pri Katoličkom školskom centru u Banjoj Luci. Na primjedbe uglednih sugovornika kako je prošlih dana u dnevnom tisku citirana biskupova izjava u kojoj on navodno – uspoređuje situaciju katolika u BiH sa situacijom katolika u Siriji, Iraku i drugim zemljama gdje ih se fizički iskorjenjuje, biskup je predočio vatikanske dnevne novine od 8. listopada ove godine koje su to donijele u članku koji najavljuje papino okupljanje (konzistorij) kardinala na temu o aktualnom stradanju katolika na Bliskom istoku. Podsjetio je kako je on sam, a i zajedno s drugim članovima Biskupske konferencije BiH nebrojeno puta od samoga potpisivanja “famoznog” Daytonskog sporazuma pa do ovih dana upozoravao na bezočno gaženje jednog od temeljnih ljudskih prava – pravo na rodno mjesto. “Na nepravdi se ne može izgraditi pravna i pravedna država nigdje, pa ni u BiH” – bio je kategoričan biskup Komarica, s čime su se složili i njegovi sugovornici. Zaključili su da se zajednički treba truditi oko istine, pravde i izgradnje pravedna mira u cijeloj zemlji. TABB, Večernji list


04.studeni 2014.
VISOKI PREDSTAVNIK ZA BOSNU I HERCEGOVINU PRIZNAO:
Inzko: Politika Međunarodne zajednice u BiH nije bila uspješna

Kazao je da će međunarodna zajednica početi primjenjivati novi pristup prema BiH političarima, samim time i bonske ovlasti.

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko poručio je da nije "ikebana", te kako će uskoro međunarodna zajedinca početi primjenjivati novi pristup prema bh. političarima, samim time i bonske ovlasti.

"Ja nisam zadovoljan s onim što sam postigao, međutim ne treba se zaboraviti da ja imam iza leđa Vijeće za provođenje mira PIK. Oni kormilare. A posljednjih osam godina je njihova odluka bila da se cijela odgovornost prebaci na lokalne političare. Ja osjećam da će se to mijenjati, da će međunarodna zajednica promijeniti svoju poziciju i da neće više samo posmatrati. Jer se pokazalo da ta politika nije uspješna... ", kazao je Inzko.

U intervjuu za N1, pozvao je stranačke lidere koji su osvojili većinu na izborima da što prije formiraju vlade, te je kazao kako, poboljšanje ekonomske situacije u zemlji mora biti proiroteti u radu.
vecernji list /HIC


29. listopada 2014.
DRAGAN ČOVIĆ U INTERVJUU NA BHRT-U
Federalizacija je nužna, želimo BiH urediti po mjeri i čovjeka i sva tri konstitutivna naroda
Želimo europski put za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se živjeti, a ne iz nje odlaziti", rekao je Čović
Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je večeras da je federalizacija Bosne i Hercegovine nužna jer je postojeće stanje neodrživo, ali da zalaganje za federalizaciju ne znači razbijanje Bosne i Hercegovine kako to neki shvaćaju.
Naglasio je da HDZ BiH i stranke okupljene oko njega na ovim izborima snažno zagovaraju Bosnu i Hercegovinu i napominju da je ona njihova domovina, ali je žele urediti po mjeri i čovjeka i sva tri konstitutivna naroda.
"Želimo joj dati jednu demokratičnost, slobodu za svakog pojedinca koji tu želi živjeti. Naravno, želimo europski put za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se živjeti, a ne iz nje odlaziti", rekao je Čović u intervjuu za BHRT.
Po njegovim riječima, razbijači Bosne i Hercegovine su oni koji su željeli uništiti Hrvate kao politički narod, a pri tome ocjenjuje da su oni bili najjači u protekle četiri godine, jer su se pokušali poigravati s legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda.
Objašnjavajući prijedlog o tzv. hrvatskoj izbornoj jedinici u Federaciji BiH, Čović je kazao da je to virtualni projekt koji nema granica i vrijedi samo 24 sata, onoliko koliko traje prebrojavanje glasova za članove Predsjedništva BiH.
Dodao je da ne vidi zašto bi netko tko voli Bosnu i Hercegovinu imao nešto protiv toga, jer je svaka izborna jedinica multietnička, pa bi bila i ta. Čović je rekao i da je siguran da će u ovoj godini biti izabran mandatar i Vijeće ministara BiH, a time "po vertikali" formirani i niže razine vlasti.
Istaknuo je da su za HDZ BiH izborni pobjednici u RS i izborni pobjednici u FBiH kod Bošnjaka partneri za formiranje vlasti.
Čović je uvjeren da će vrlo brzo s novoizabranim članovima Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, dogovoriti način rada u Predsjedništvu BiH te da će ta državna institucija biti stabilna i primjer kako se radi. 
FENA, Večernji list


29. listopada 2014.
Radončić ustvrdio
Bez obzira na rezultat koalicija SBB - SDA je nemoguća
Radončić je kazao da SBB ne želi imati političku koaliciju sa strankom koja je dovela Bošnjake na europsko, ekonomsko i političko dno
Nemoguća je koalicija SBB-a i SDA bez obzira na izborni rezultat, tvrdi lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, objavio je Hayat TV u svom dnevniku, jučer. VIŠE


29. listopada 2014.
Bespravni objekt
Prema dokumentima vikendica, a gradi se islamski vjerski objekt
Mještani su pokrenuli proces kod županijske inspekcije kako bi zaustavili radove
Gradnja islamskog objekta u mjestu Vrbica, gdje Hrvati žive u apsolutnoj većini, obustavljena je nakon reakcije mještana i dolaska policije na mjesto događaja. Ono na što su mještani ranije upozoravali, a to je da izvođači radova nemaju nikakvu dokumentaciju za izgradnju objekta, pokazalo se točnim.
VIŠE27. listopada 2014.
Sukob ugrožava pravnu sigurnost
Rat Suda i Tužiteljstva BiH: Nesposobni ili korumpirani
Brojni su slučajevi pravosudnih promašaja, od "Gibraltara", preko "Brenda" do "Terorista"
Državni sud i Tužiteljstvo započeli su do sada najoštriji sukob vezano za pravosudne procese koji su u tijeku ili tek vode režirano međusobno optuživanje kako bi preusmjerili istrage u dva aktualna slučaja. Razmijenili su naime oštre uzajamne javne optužbe tereteći se međusobno za propuste u istrazi navodnog financijskog kriminala za devet osoba uhićenih prošloga tjedna zbog financijskih malverzacija telekoma HT-a Eroneta i nekoliko marketinških tvrtki, kao i televizijskih postaja.


24. listopada 2014.
Sljedeće četiri godine će biti odlučujuće za budućnost BiH

Više tisuća vas je 12. listopada izišlo na birališta diljem BiH kako biste glasali za političke stranke i vođe koji će predstavljati vas i vašu zemlju u sljedeće četiri godine. Ove četiri godine će biti odlučujuće za budućnost BiH i za sve njene narode. Reći ću iskreno i kao prijatelj, trenutačna stagnacija u vašoj zemlji se mora okončati. Previše je korupcije i neučinkovitosti. VIŠE


24. listopada 2014.
Konstituirajuća sjednica HNS-a

Čak četrnaest hrvatskih stranaka potencijalni članovi HNS-a

Svi zastupnici i stranke koje poštuju dokumente HNS-a i Statut trebali bi biti pozvani na treće zasjedanje HNS-a BiH koji je utemeljen 2000., a rad obnovljen 2010. godine
U novom sazivu Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji bi trebao biti krovno političko tijelo Hrvata u BiH, potencijalno će se naći trinaest hrvatskih stranaka koje imaju izborni legitimitet. VIŠE


24. listopada 2014.
Nastavak pljačke
Platformaši u sjeni uhićenja Bakule i Prlića imenuju članove Uprave HT-a
Platformašima se najednom žuri da realiziraju ugovore veće od deset milijuna KM
Državno tužiteljstvo BiH zatražilo je jučer određivanje pritvora za deset uhićenih osoba u velikoj aferi koja je već dobila naziv ‘BH Fimi media’ po uzoru na prvu optužnicu protiv Ive Sanadera koja uključuje više osoba iz marketinških agencija te kompanije HT Mostar koji su oštetili državu za pet milijuna eura.

No, iako je akcija koju je naredilo državno Tužiteljstvo otvorila brojne političke procjepe prema dijelu sarajevskih političkih struktura, aktualna ‘platforma’ koja je na vlasti u FBiH i koja upravlja većinskim kapitalom u HT-u Mostar promptno imenuje nove ljude na čelo HT-a Mostar umjesto uhićenih čelnih ljudi Stipe Prlića i Zorana Bakule.

Prikrivanje kriminala

Nadzorni odbor je po nalogu SDP-a BiH dobio zadaću imenovati zamjenske kandidate za predsjednika Uprave i člana za mobilnu telefoniju samo kako bi se realizirali ranije dogovoreni više desetaka milijuna vrijedni ugovori, što ustvari govori kako se HT-om Mostar nikada i nije upravljalo iz njegovog središta nego iz drugih središta političke moći koji vuku konce prema SDP-u BiH koji je godinama prikrivao kriminal. Istodobno, s time je jučer okončana kriminalistička obrada uhićenih u policijskoj akciji ‘Gibraltar’ koja je tako dobila naziv zbog toga što su s računa fantomske kompanije u ovom prekomorskom području Velike Britanije isplaćivane provizije devetorici uhićenih. Cijeli slučaj pokrenuli su slovenski i austrijski istražitelji nakon što su otkrili bankovne račune preko kojih se prao novac s offshore kompanije ‘3 media limited’ N. Kulenovića.

Nova optužnica

Odvjetnik Davor Martinović, koji zajedno s kolegom Zdravkom Rajićem brani Zorana Bakulu, rekao je za ‘Večernjak’ da je njegov klijent negirao navode Tužiteljstva. - Sud BiH će odrediti ročište na kojemu će se raspravljati oko određivanja pritvora. Već je na saslušanju kod tužiteljice moj branjenik jasno iskazao svoj stav i negirao sve inkriminacije koje mu se stavljaju na teret. On je kazao da se radi o istim inkriminacijama zbog kojih se prije dvije godine vodio postupak pred Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije. Ne radi se ni o kakvim novim detaljima, rekao je Martinović koji je objasnio da će se protiviti određivanju pritvora. Tužiteljstvo međutim ne misli tako smatrajući da su spornim ugovorima od 2007. sa S.V.R.S.A.-om čelnici HT-a Mostar i dodatnim aneksima oštetili ovu kompaniju i državu.
Zoran Krešić, Večernji list24. listopada 2014.
Prikazan film "Stariji od vremena"
Veselko Koroman - ptica koja leti umjesto svih nas
Pjesnik je do sada objavio 476 pjesama, od kojih se njih 115 našlo u 71 antologiji, 12 u čitankama, a 214 prevedeno je na brojne svjetske jezike
“Jedna priča leti umjesto svih nas, a ta se priča zove, zna se, Veselko Koroman”, kaže pjesnik Petar Gudelj na početku dokumentarnog filma o književnom djelu Veselka Koromana “Stariji od vremena”, što je u organizaciji Udruge “Briješki pleter” prikazan u prostoru Narodne knjižnice u Širokom Brijegu.

Frano Vukoja, Večernji list


23. listopada 2014.
Izgradnju Jadransko-jonske autoceste BiH planira preko svog teritorija
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je donijelo odluku o izdvajanju sredstava za izradu studijske dokumentacije za gradnju dionice Jadransko-jonske autoceste kroz tu zemlju, iz čega proistječe kako u Sarajevu definitivno računaju s tim da će ona prolaziti teritorijem te države, a ne kroz Hrvatsku od Ploča ka Dubrovniku.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane u Sarajevu, donesena je odluka o raspodjeli sredstava što ih je država dobila na ime licenci za mobilnu telefoniju.

Od raspoloživih 17,6 milijuna konvertibilnih maraka (9 milijuna eura) za izradu dokumentacije potrebne za gradnju dionice Jadransko-jonske autoceste bit će izdvojeno 2,8 milijuna KM (1,43 milijuna eura).

Kako je objašnjeno, izrada dokumentacije odnosi se na dionicu od Počitelja preko Neuma i Trebinja do granice s Crnom Gorom.Ova trasa u praksi bi značila kako bi se dionica Jadransko-jonske autoceste kroz BiH gradila kao nastavak hrvatske autoceste Dalmatine, koja u BiH ulazi na graničnom prijelazu Nova sela-Bijača.Od tog je graničnog prijelaza unutar BiH do sada sagrađeno desetak kilometara autoceste do Međugorja, a trenutačno se provode pripreme za nastavak gradnje još dvadesetak kilometara te prometnice do Počitelja.

Premijeri Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije postigli su, na sastanku koji je proteklog ljeta održan u Cavtatu, suglasnost o potrebi izgradnje Jadranko-jonske autoceste, no tada nije bilo govora o definitivnoj trasi.

Vlasti Dubrovačko-neretvanske županije snažno zagovaraju da se ona gradi kroz teritorij Hrvatske jer strahuju da bi trasa kroz BiH ovu županiju dovela u prometnu izolaciju.

Uz osiguranje financiranja dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu Vijeće ministara BiH u četvrtak je odlučilo izdvojiti dodatna četiri milijuna eura za gradnju novog mosta na Savi kod Gradiške. Taj bi most bio poveznica s već izgrađenom dionicom autoceste do Banje Luke.

Dva milijuna eura izdvojeno je za gradnju još jednog mosta na Savi i to onog kod Svilaja, koji je sastavni dio projekta autoceste na koridoru V c i koji povezuje Budimpeštu i Ploče.

glasbrotnja.net/ FENA


23. listopada 2014.
Bh.građanima izdaju se putovnice treće generacije

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) bh. građanima tijekom listopada izdano je 14.110 biometrijskih putnih isprava – putovnica treće generacije, potvrđeno je za agenciju Anadoliju u ovoj instituciji.
Naime, Bosna i Hercegovina počela je od 1. listopada ove godine izdavanje putovnica treće generacije ili Supplemental Access Control – SAC putovnica.
Radi se o biometrijskim putovnicama najnovije generacije koji se personaliziraju najsuvremenijom tehnologijom.glasbrotnja.net


22. listopada 2014.
ZAOKRET
Stranci traže novu vlast u BiH do Božića
Velika su očekivanja službenog Bruxellesa i Washingtona od novih vlasti u BiH, a prvi test je brza uspostava koalicija
Usporedno s prvim kontaktima čelnika političkih stranaka koji su započeli načelne razgovore oko uspostave vlasti traje živa aktivnost više stranih diplomata koji pozivaju i lobiraju na brzu uspostavu vlasti, ali i predlažu moguće kombinacije za koje vjeruju da bi mogle imati potencijala provoditi reforme.
VECERNJI.HR/HIC


22. listopada 2014.
INTERVJU: JOSO MARKOVIĆ, ministar branitelja Posavske županije:
Reorganizirati Ministarstvo branitelja FBiH
- Naš stav je kako je potrebno napraviti dvije uprave, jednu za HVO i drugu za armijski dio dok se ne riješi nacionalno pitanje - kaže Marković
VIŠE


21. listopada 2014.
Sveti Otac Franjo stiže u BiH nakon državnog tajnika
- Imamo neupitnu pomoć i potporu, a rekao bih i lobiranje za ono što je cilj svih nas - članstvo u Europskoj uniji - rekao je Bevanda
VIŠE


18. listopada 2014.
IZBORI 2014: Donosimo najtočniji raspored mandata za sve razine vlasti u BiH (17.10.)
Donosimo raspored mandata za sve razine vlasti (državna, entitetska, županijska) na osnovu podataka objavljenih na stranici Središnjeg izbornog povjerenstva (www.izbori.ba) 17.10.2014. u 14:00 sati.
Poskok.info tim VIŠE


18. listopada 2014.
Uhićen pripadnik “Zulfikara” zbog zločina nad Hrvatima u Jablanici
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, lišen je slobode osumnjičeni Mirsad Tahirović , zvani “Deba”, rođen 1970. godine u Prijepolju, državljanin BiH i Srbije.
On je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na području Jablanice, 1993. godine.
Tahirović Mirsad osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Specijalnog odreda posebne namjene Stožera Vrhovne komande Armije R BiH “Zulfikar”, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba i Ženevske konvencije o postupanju prema ratnim zarobljenicima za vrijeme rata.
On je osumnjičen da je od srpnja do listopada 1993. godine, na području Jablanice, osobno i s njemu poznatim osobama, pripradnicima odreda “Zulfikar”, sudjelovao u mučenjima, fizičkim zlostavljanjima i ponižavanjima zatočenih civila i zarobljenika hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u muzeju “Bitka za ranjenike” i na lokalitetu “Rogića kuće” u Jablanici, priopćilo je Tužiteljstvo BiH./Fena/HMS/

IZVOR: Poskok.info /HIC


18. listopada 2014.
TA ĆE VAM ISIL:
Hajte na West Point

Veleposlanstvo SAD objavilao je poziv za odabir po šest kandidata iz Bosne i Hercegovine za upis na Vojne akademije u SAD (Vojna akademija kopnene vojske “West Point” i zrakoplovna vojna akademija) u akademskoj klasi 2019. s početkom 29. lipnja 2015. godine, prenosi tiskovna agencija Patria.
Opći uvjeti natječaja su da kandidat nije mlađi od 17 i stariji od 23. godine na dan 1 srpnja 2015. godine, da kandidat nije oženjen / udana, da nije u drugom stanju i da nema zakonsku obvezu uzdržavanja djece, akademski prosjek ocjena iz matematike (s naglaskom na algebru, osnove geometrije, trigonometrije, diferencijalni i integralni račun) te engleskog jezika. Prijavljeni kandidati moraju imati najmanje vrlodobar i odličan prosjek u srednjoj školi iz navedenih predmeta.
Što se tiče standardnih akademskih testova potrebni su položen Scholastic Aptitude Test (SAT) do krajnjeg roka za podnošenje aplikacije 2014/12/15.
- Kopija rezultata se dostavlja izravno vojnoj akademiji (kod akademije West Point i vazduhoplonvne akademije je 2924 za SAT / te 2976 za ACT). Sve informacije o polaganju SAT testa se mogu pronaći na SAT web stranici – stoji u natječaju.
Neophodan je i položen test engleskog kao stranog jezika (TOEFL) do krajnjeg roka za podnošenje aplikacije 2014/12/15.
Preporučuje se da se svi zainteresirani kandidati registriraju na vrijeme za termin polaganja testa.
Potencijal za vođe: da kandidat posjeduje snažan potencijal za buduće vođe kroz:
1) aktivno sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima
2) sudjelovanje na školskim ili lokalnim atletskim natjecanjima3) pisma preporuke nastavnog osoblja srednje škole / fakulteta koju je kandidat pohađao / la
Test fizičke spremnosti
Provjera fizičke spremnost realizirat će se u suradnji s Veleposlanstvom SAD u Sarajevu, po kriterijima propisanim od strane akademije (“Candidate Fitness Assessment – CFA”) krajem studenog / početkom prosinca.
Ljekarski pregledi i zdravstveni uvjeti
Svi kandidati će proći provjere standarda visine i težine, te trebaju dostaviti izjavu certificirane ljekarske ustanove da je kandidat psihički i fizički zdrav i sposoban za vojnu službu, te da ne boluje od zaraznih niti ima stomatoloških problema. Kandidati također trebaju potpisati izjavu o prekomjernom konzumiranju alkohola i narkotika.
Tetovaže, ožiljci ili body piercing koji prelazi ¼ vidljivog dijela tijela ili je vidljivo iznad ovratnika, će biti faktor za diskvalifikaciju.Poskok /HIC


17. listopada 2014.
Jesu li nakon ovih izbora gubitnici i neka strana veleposlanstva
Gdje su sada operativci projekta "platforma" - Lagumdžija, Lijanović, Budimir, Jurišić i njihove stranke? Propisno su kažnjeni!
U analizama izbornih rezultata, koje se posljednjih dana „vrte“ po svim bosanskohercegovačkim medijima, a iz kojih je očigledno kako su u Federaciji BiH najveći gubitnici izbora Lagumdžijin SDP, Lijanovićev NSRzB, Budimirov SPP i Jurišićev HSP, ne propituje se i ne analizira uloga visokoga predstavnika Valentina Inzka te predstavnika nekih stranih veleposlanstava, ponajprije američkog i britanskog, koji su osmislili projekt “platforma”, zdušno ga afirmirali i nametnuli u Federaciji BiH.
Deklarativni cilj projekta “platforma” bio je pokušaj uvođenja “promjena”, odnosno zamjena nacionalnih stranaka nekim “novim”, “građanskim” strankama. Drugim riječima, “platformom” se pokušalo kroz poništavanje osnovnih ustavnih počela – ravnopravnosti, konstitutivnosti i reprezentativnosti naroda – tobože racionalizirati Federaciju i potaknuti ekonomske reforme. Što imamo na kraju projekta “platforma”? Jerko Lijanović opustošio je poljoprivredne fondove, Bosna i Hercegovina i Federacija BiH su pred bankrotom, Međunarodni monetarni fond, kao globalni zelenaš i kamatar, čeka svoj trenutak kad će zavrnuti ruku svima nama, a međunacionalni odnosi su pogoršani. Je li to ta “dobrobit” za sve građane FBiH na koju se pozvao Inzko u preambuli sramnoga “naloga” o privremenoj suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kojim je, zanemarujući osnovne matematičke postulate, instalirao platformaše u izvršnu vlast FBiH? Gdje su sada operativci projekta “platforma” - Lagumdžija, Lijanović, Budimir, Jurišić i njihove stranke? Propisno su kažnjeni: SDP je izgubio više od polovine glasova, Lagumdžija nije uspio ući u državni Parlament, Lijanović je u zatvoru, a njegova je stranka također doživjela debakl, Budimira, Jurišića i njihovih stranaka ni na vidiku. Jedino SDA nije sankcionirana od birača, čak naprotiv, jer nije baš svesrdno niti ušla u taj projekt. Prije četiri godine, u vrijeme pregovora lidera stranaka o formiranju vlasti u Federaciji, stalno su napominjali kako dio vlasti trebaju biti i dva HDZ-a. Prihvatili su “platformu” iz pragmatičnih razloga, pametno i promoćurno zadržavši većinu pozicija i poluga moći koje su imali ranije, uz istodobno guranje SDP-a u prvi plan kako bi sve negativnosti bile fakturirane upravo “socijaldemokratama”. Josip Blažević/IDPI, Večernji list


16. travnja 2014.
Zdravka Bušić: Rusija i Turska jačaju svoje uloge u BiH!
Zastupnica u Europskom parlamentu Zdravka Bušić jučer se u svom govoru na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta osvrnula na odjek ukrajinske krize u Bosni i Hercegovini. Bušić je naglasila kako je evidentna promjena u međunarodnim odnosima.
˝Reakcije Europske unije na rusko-ukrajinske događaje mogu se svesti na prijetnje sankcijama, a ozbiljnije analize, zbog interesa europskih gospodarstava, pokazuju kako je uglavnom riječ o političkoj retorici˝, smatra Bušić.R.H., hrsvijet


 

izgradnja pastoralnog centra u Stocu25. listopada 2012.

BiH: NA GRADILIŠTU BUDUĆEG PASTORALNO-DUHOVNOG I KULTURNOG CENTRA TREBINJSKO-MRKANSKE BISKUPIJE U SREDIŠTU STOCA
Nakon 500 godina ponovno će zvoniti zvona u Stocu

Ljetos su krenuli prvi radovi nakon što je biskupija zakonito otkupila zgradu robne kuće Stočanka u središtu grada.Na veliko zadovoljstvo cijelog vjerničkog puka župe Stolac, ali i cijeloj stolačkoj općini, u Stocu je u tijeku izgradnja kulturno-duhovnog centra Trebinjsko-mrkanske biskupije. Točnije, zgradu bivše robne kuće “Stočanka”, u samom središtu Stoca, biskupija je zakonito otkupila te su još ljetos krenuli i prvi radovi na izgradnji spomenutog centra, koji će biti i povijesni vjerski projekt na ovim prostorima.

Podignut toranj
U strogoj blizini tog budućeg centra još u vrijeme Otomanskog carstva postojala je crkva koju je 1519. sultan Selim porušio i tu se izgradila džamija. Iznad sakralnog dijela budućeg pastoralno-duhovnog centra u Stocu već je podignut i toranj visine 33 metra te kupola s križem. Na tornju će biti tri zvona koji se trenutačno izlijevaju u Austriji pa se prema nekim procjenama već do Božića može očekivati da u središtu Stoca ponovno, nakon više od 500 godina, zazvone zvona. Na samom gradilištu u Stocu nema zastoja i sve je po planu pa stolački vjernici se nadaju kako bi za Božić mogli slušati zvona s ovog sakralnog objekta čiji se potpuni završetak očekuje sredinom 2013.godine.
“Ovo je zaista lijepa stvar za sve nas katolike u Stocu jer je ovaj grad i njegov vjernički puk napokon dočekao da bude središte biskupije. Ovaj će objekt biti mjesto molitve, druženja i jačanja ljubavi prema Bogu i svim ljudima dobre volje”, kaže jedan Stočanin dok s kolegama iz kafića promatra ovo gradilište u Stocu.

Otvorena svim ljudima
Iz biskupije mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanske još su ranije istaknuli kako žele da ta buduća ustanova u Stocu bude otvorena svim ljudima na procvat misli, etičkih zasada i estetskog osjećaja što rađaju radošću i zahvalnošću a što su vrijednosti koje oplemenjuju pojedince i društvo, povijest i svijet. Tako se ukazala i potreba da Stolac podigne i organizira duhovno-pastoralni i kulturni centar Trebinjske biskupije.
Frano Matić, Večernji list8. srpnja 2011.
Kardinal Puljić: Rat je duboko izmijenio etničko-vjersku ravnotežu u Bosni i Hercegovini u korist muslimanske zajednice
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu švicarskoj katoličkoj agenciji APIC upozorio je na teško stanje katolika u BiH, za što, osim muslimanskog i pravoslavnog zatiranja katolika, okrivljuje i međunarodnu zajednicu, poglavito Europu. VIŠE16. rujna 2010.
HENRY KISSINGER: BIH je glupost i mora se podijeliti
Pogledajmo kako o Bosni i Hercegovini promišlja i kako bi riješio nacionalno pitanje u toj državi, bivši američki državni tajnik, ministar vanjskih poslova SAD-a i još danas utjecajni republikanac, Henry Kissinger, koji već desetak godina nedvosmisleno pledira za podjelu BiH. Glasoviti CATO institut iz Washingtona (inače blizak pogledima Republikanske stranke), objelodanio je još koncem devedesetih "Promišljanja o Daytonskom sporazumu – Bosna tri godine kasnije". Zaključak, koji slijedi iz toga, glasi: Postignut dogovor u Daytonu je propao – Bosna i Hercegovina se mora putem pregovora podijeliti na tri dijela! (www.hrsvijet.net)

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre