29. listopada 2014.
Bespravni objekt
Prema dokumentima vikendica, a gradi se islamski vjerski objekt
Mještani su pokrenuli proces kod županijske inspekcije kako bi zaustavili radove
Gradnja islamskog objekta u mjestu Vrbica, gdje Hrvati žive u apsolutnoj većini, obustavljena je nakon reakcije mještana i dolaska policije na mjesto događaja. Ono na što su mještani ranije upozoravali, a to je da izvođači radova nemaju nikakvu dokumentaciju za izgradnju objekta, pokazalo se točnim. Dozvola koju su imali nije se odnosila na islamski vjerski objekt za potrebe Udruge derviških redova “Tarikatski centar” kako je zamišljeno, već za vikendicu! Da apsurd bude još veći, ta građevinska dozvola datira još iz 1982. godine. Večernji list posjeduje zahtjev za obustavu izgradnje građevinskog objekta u mjestu Vrbica, koje potpisuje Mjesna zajednica Mile pri čemu je priložen i kontakt Zorana Marjanovića koji je dostavio ovaj zahtjev načelniku općine Jajce i Službi za urbanizam, no dugo vremena su mjerodavni šutjeli o ovome, izuzev predsjedatelja Općinskog vijeća Branka Bungića koji je zatražio da se razmotri i uvaži zahtjev mještana, međutim i njegovim zahtjevima mjerodavni se nisu bavili. - 7. svibnja prošle godine, kada je izgrađena samo prva etaža, prvi put smo tražili inspekcijski pregled kako bi se, između ostalog, utvrdilo stvarno stanje objekta te isto usporedilo s dokumentacijom na temelju koje se gradi.

Odgovora nije bilo, a gradnja objekta je nastavljena. Drugi put 27. lipnja ove godine ponovno smo tražili obustavu gradnje i postupak inspektora i drugih službi, ali smo dobili zapisnik o inspekcijskom pregledu objekta od 29. 8. 2012.godine. Skoro dvije godine prije podnošenja zahtjeva isti je urađen, a u njemu jasno stoji da se objekt gradi na temelju građevinske dozvole koju su bivši vlasnici zemljišta dobili za izgradnju vikendice još 1982.godine, što je nadležnom inspektoratu trebao biti signal da se radi o bespravnoj gradnji s obzirom da su novi vlasnici po zakonu trebali podnijeti novi zahtjev za urbanističku i građevinsku dozvolu kao i priložiti projekt po kojemu bi se gradilo - govore nam mještani.

Početkom rujna u Jajce je iz Kanade došao jedan od suvlasnika parcele uz ovaj objekt koji je po nacionalnosti Bošnjak te je zajedno s predstavnicima Mjesne zajednice Mile i Vrbice pokrenuo ponovnu inicijativu da se ova gradnja obustavi jer ni on nije nikome dao suglasnost za izgradnju takvog objekta, ali i zbog toga što je njegova obitelj u dobrosusjedskim odnosima s mještanima Vrbice.
Ni nakon te inicijative da se gradnja zaustavi, oni koji bi trebali reagirati ponovno to nisu učinili. Nakon toga umjesto dočekanog odgovora situacija eskalira u nedjelju 19. listopada kada je stigla drvena građa za krov, te su se mještani Vrbice okupili i pozvali policiju tražeći građevinsku dozvolu od izvođača radova. Budući da nije bilo nikakve dokumentacije o gradnji, tražili su da se istovarena građa odveze s gradilišta što je i učinjeno. Mještani su inzistirali i na pokretanju procedure kod Županijske inspekcije zbog svega što se događalo. Kako doznajemo, postupak je u tijeku, a mještani vjeruju da će u mjestu gdje živi 99 posto Hrvata uspjeti zaustaviti ovaj neshvatljivi projekt, ali i da će netko odgovarati zbog šutnje i agonije koja traje dulje vrijeme.
Željko Andrijanić, Večernji list


HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa


 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre