http://www.made-in-croatia.com.hr/index.php

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


Arapi, kupci zemljišta u srednjoj Bosni28.siječnja 2015.
Arapi kupuju zemljište na području srednje Bosne i plačaju gotovinom.

Prema informacijama koje je Večernji list dobio od onih koji su prodavali svoju zemlju, Arape ne zanimaju kuće već za zemljište, za 1000 kvadrata plaćaju od 7600 do 50 tisuća eura i to u gortovini.

Primjerice, na području općine Hadžići, kupci su zainteresirani za zemljište oko Žunovnice i Drozgometa u čijoj je blizini i nekadašnja tvrtka bivše JNA-Remontni zavod. Poznato je otprije da su pokupovali zemljište u Oseniku, gdje namjeravaju
uložiti 50 milijuna dolara za izgradnju kompleksa rezidencijalnih zgrada s umjetnim jezerom. Nije nikakva tajna da su posljednjih nekoliko godina pokupovali zemljište u Blažuju i Ilidži.

Kupuju se i zaseoci

Riječ je o naseljima poznatim pod imenom Plandište i Osijek, kao i lokaciji oko Vrela Bosne. Vlasnici zemlje na spomenutim lokacijama su Srbi, ali kako nakon rata većina ne živi na tom prostoru, mnogi se odlučuju na prodaju, ali i dobru zaradu. Međutim, nisu samo ove lokacije atraktivne za kupnju zemljišta. Prema posljednjim informacijama, Arapi su zainteresirani za kupnju zemlje uz rijeku Bosnu, od Semizovca do Visokog, a već su pokupovali zemljište na putu od Visokog prema Kiseljaku u zaseoku Buci.
Zanimljivo je da oni kupuju zemlju na tvrtke koje otvaraju u Federaciji BiH. Prema relevantnim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u BiH su registrirane 232 kompanije državljana Kuvajta. Važno je naglasiti da mnoge od tih kompanija nisu aktivne, ali većina služi kao pokriće za dobivanje boravka i kupovinu nekretnina (kuća i parcela), ili su pokriće i za brojne fizičke osobe. Inače, prema zakonima BiH, svaki stranac koji dođe u BiH mora poštovati zakone, a nadležne agencije moraju spriječiti svaki pokušaj zlouporabe boravka i migracijskih propisa, odnosno trajnog naseljavanja mimo važećih zakona.

Mišljenje stanovništva o novim sugrađanima podijeljeno

Agencija za istrage i zaštitu BiH raspolaže određenim obavještajnim saznanjima koja se odnose na kupnju zemljišta od osoba arapskog podrijetla na području općine Hadžići. Navodno, osim turističkog kompleksa na Oseniku, u koji Kuvajćani planiraju uložiti gotovo 25 milijuna eura, na Tinovu brdu iznad Hadžića Arapi kupuju parcele za individualnu gradnju, a u igmanskom selu Lokve niklo je nekoliko jednoobraznih objekata za koje mještani tvrde da su u vlasništvu “istočnjaka”.

Domicilno stanovništvo ima podijeljena mišljenja o novim sugrađanima, a nerijetko se može čuti da osobe arapskog podrijetla kupuju zemlju koja je bila u vlasništvu Srba koji su napustili svoja sela. Poznato je, također, otprije da su u općini Ilidža arapski investitori otvorili turističke i agencije za nekretnine poput Gulf Travela u blizini ilidžanskog Doma zdravlja, u Ulici Butmirska cesta. Odmah do hotela Hollywood na Ilidži Arapi su otkupili i veliku stambeno-poslovnu zgradu, a prema saznanjima, stanovi će biti izdavani i prodavani isključivo strancima arapskog podrijetla.

IZVOR:vecernji.hr
HIC


HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre