Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

19.veljače 2015.
POSTIGNUT DOGOVOR ZA POZICIJE U VLADI FBIH
Sudeći po životopisima u Vladi će sjediti više ministara iz društvenog života a manje
iz stučnih segmenta.


Čović, Izetbegović,Komšić

SARAJEVO: Koalicijski partneri HDZ BiH, SDA i DF u četrvtak 12, ožujka su dogovorili raspodjelu pozicija u Vladi FBiH. Prema dogovoru HDZ BiH,  SDA i Demokratska fronta dobit će po pet ministarstava, dok će jedno ministarstvo biti zajedničko, odnosno imenovat će ga premijer na prijedlog HDZ-a.

"Možemo konstatirati da smo postigli dogovor o uspostavljanju izvršne vlasti u Federaciji BiH. Naredni korak je predlaganje kandidata za resore, te zakazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi se imenovala entitetska Vlada", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je potvrdio da će HDZ-u pripasti šest ministarstava, s tim da je, kako je kazao, postignut kompromis u vezi Ministarstva financija na način da će on imenovati ministra, a suglasnost na to imenovanje će dati Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA i Željko Komšić, predsjednik DF-a. Mi smo dobili  Ministarstvo financija, Ministarstvo prometa i veza , Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture i sporta. S tim da ću ministra financija predložiti ja, a njih dvojica (Izetbegović i Komšić, nap.a) će dati suglasnost na tog ministra, tako da to bude zajednički kandidat kojeg ja predlažem, time smo napravili jedan kompromis i time formalno završili priču o formiranju Vlade FBiH - kazao je Čović.

U Vladi Federacije BiH, čije imenovanje će bi mogao potvrditi danas Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Sudeći prema životopisima kandidata za ministarske pozicije u Vladi će sjedit najmanje stručnjaka. Dnevni avaz objavio je kako ”federalna Vlada neće biti ekspertna, s obzirom na to da je, osim izuzetaka, uglavnom čine osobe koje dolaze iz društvene sfere, pravnog pa čak i sportskog miljea”.

U novu vladu će zasjesti tek dva člana koja u ministarske fotelje ulaze iz gospodarskog svijeta. To su budući premijer Fadil Novalić, dugogodišnji direktor Cimosa iz Gradačca te Amir Zukić koji će upravljati ministarstvom razvoja,poduzetništva i obrta, a koji je desetak godina bio direktor osiguravateljskog društva VGT Visoko.


Životopisi kandidata

Amir Zukić (SDA) ministar razvoja, poduzetništva i obrta

Zukić je rođen 1959. godine u Visokom. Osnovnu i srednju školu završio je u Visokom 1977. godine. Diplomirao je 1981. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Postdiplomski studij upisao je 1995. godine na istom fakultetu. Od 1986. do 1988. bio je predsjednik Izvršnog odbora Skupštine Općine Visoko, od 1988. do 1996. generalni direktor Velepromet DC d.d., 1996. godine zamjenik ministra trgovine FBiH, 1999. godine savjetnik premijera FBiH za ekonomska pitanja, od 2001. do 2004. generalni direktor Duhanpromet d.d. Sarajevo, 2010. godine potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH. Dugogodišnji je član Stranke demokratske akcije, te član Općinskog izvršnog odbora SDA Visoko.

Aljoša Čampara ( SDA) ministar unutarnjih poslova

Aljoša Čampara, čovjek koji će preuzeti unutarnje poslove, aktualni je dogradonačelnik Sarajeva, ali mu se ”na teret” stavlja i rodbinska veza s državnim premijerom Denisom Zvizdićem, a Avaz mu o tekstu o budućim ministrima primjerice tom ”teretu” dodaje i teret ”rodbinskog klana Čampara čiji su članovi na brojnim važnim pozicvijama.

Čampara je rođen 1975. godine, diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Položio je stručni upravni ispit, te pravosudni ispit. Radio je kao stručni suradnik u Odjelu za kadrovska pitanja i Odjelu za protokol Parlamentarne skupštine BiH, kao tajnik Ustavno-pravne komisije Doma naroda PS BiH, tajnik Doma naroda PS BiH, tajnik Zajedničke službe PS BiH, savjetnik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te član zakonodavno-pravne Komisije Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda vanjskih stručnjaka. Bivši je član Upravnog odbora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te član Udruge glavnih tajnika u Interparlamentarnoj Uniji. Bio je i član Komisije Ministarstva pravde BiH za polaganje stručnih upravnih ispita, član stručnog povjerenstva Agencije za državnu službu institucija BiH za izradu ispitnih pitanja, te član drugih ad-hoc povjerenstava.

Emir Ramić (SDA) ministar izbijeglih i raseljenih

Ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba trebao bi preuzeti Emir Ramić, rođen 1975. godine u Kalesiji. Ramić je diplomirao 2002. godine na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, magistrirao 2007. na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu te doktorirao četiri godine poslije na Ekonomskom fakultetu u Zenici. Član je SDA od 1993. godine, a član je Predsjedništva stranke od 2013. Od 2000. do 2004. godine radio u općinskoj službi u Osmacima, da bi potom postao i načelnik ove općine, osvojivši 1.180 glasova. Opozvan je s mjesta načelnika na referendumu 2006. godine te je postao vijećniku Vijeću naroda Republike Srpske i predsjedatelj Kluba Bošnjaka. Na općim izborima 2010. godine bezuspješno se borio za mandat u Narodnoj skupštini RS-a. Nakon toga je kao savjetnik radio u Uredu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Izabran je za docenta na Ekonomskom fakultetu u Zenici 2012. godine. Na općim izborima 2014. Ramić je kao kandidat koalicije Domovina osvojio mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Šemsudin Dedić( SDA) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Federaciji BiH preuzet će Šemsudin Dedić, magistar ekonomskih znanosti, nekadašnji premijer Unsko-sanske županije. Rođen je 1973. u Bihaću, osnovnu i srednju ekonomsku školu završio u Bihaću, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Tuzli a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Prije premijerske dužnosti u županiji obavljao je dužnost ministra financija u Vladi USŽ i premijera Vlade USK. Od osnutka je u SDA te je i član Predsjedništva stranke. Od 2010. godine bio je zastupnik u Federalnom Parlamentu BiH.

Elvira Ćemalović – Dilberović (SDA) ministrica obrazovanja i znanosti

Ministrica obrazovanja i znanosti trebala bi biti Elvira Ćemalović – Dilberović, mostarka rođena 1973. godine. Završila je srednju školu gimnaziju u Mostaru 1991. godine. Na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru diplomirala je 2002. godine na Fakultetu humanističkih nauka na Odsjeku za bosanski jezik i književnost, prosjek ocjena 8,9. Postdiplomski studij je završila 2007. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Kolegij za lingvistiku, te na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, Kolegij za lingvistiku, prosjek ocjena 8,9.Od 2002. do 2004. godine radila je kao profesorica bosanskog jezika i književnosti u Gimnaziji Mostar. U istom ovom periodu obavljala je volonterski rad u Dječjem selu u Mostaru, edukacija i pedagoški rad sa djecom bez jednog ili oba roditelja. Od 2002. do 2007. godine radila je kao asistentica na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru na predmetima: Savremeni I, Savremeni II, Bosanski jezik, Norma i kultura bosanskoga jezika, Metodika bosanskoga jezika te šefica Odsjeka za turski jezik i književnost, Fakultet humanističkih nauka, Mostar. U njezinoj biografiji stoji kako ”poznaje rad na računaru i aktivno koristi švedski i engleski jezik u govoru i pismu”.

Salko Bakarević (SDA) ministar branitelja

Salko Bukvarević, koji će preuzeti Ministarstvo branitelja, rođen je 1967. u Gornjem Hrasnu, općina Kalesija. Osnovno, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje stekao je u Tuzli. Magistrirao je i doktorirao na RGGF-u Univerziteta u Tuzli. Jedan je od osnivača Patriotske lige i dobitnik zlatnog znaka PL-a BiH. Kroz svoj rad u SDA obavljao je niz dužnosti među kojima se ističu predsjednik Mjesnog odbora SDA Slavinovići, prvi predsjednik Muslimanskog omladinskog saveza Tuzla, predsjednik Omladinskog saveza SDA BiH i član Predsjedništva SDA od 1996.-1999. godine. Aktualni je predsjednik OO SDA Tuzla. Bio je prvi direktor BKC Tuzla, koordinator za rudnike u Elektroprivredi bih te predsjednik Nadzornog odbora Rudnika Kreka.

Snježana Soldat (DF) ministrica okoliša i turizma

Ministarstvo okoliša i turizma vodit će Snježana Soldat, diplomirana ekonomistica o kojoj se ne zna previše, pa se čak ne može na internetu pronaći ni datum njezina rođenja. Kratko bila kandidatkinja DF-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na prošlim općim izborima u BiH.

Reuf Bajrović (DF) ministar energetike industrije i rudarstva

Budući ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović je rođen 1977. godine. Bio je dugogodišnji član SDP-a BiH i blizak suradnik Zlatka Lagumdžije, ali ga je 2011. odlučio napustiti, te se nakon osnivanja Demokratske fronte priklonio Demokratskoj fronti i Željku Komšiću. Magistrirao je europske integracije na Sveučilištu u Bologni i ljudska prava na Univerzitetu u Sarajevu. Diplomirao je političke znanosti na svaučilištu u Luewilu. Živi na relaciji Washington – Sarajevo.

Bajrović je predsjednik Instituta za nove demokracije u Washingtonu. Prethodno je radio kao savjetnik za SDP-a BiH, te kao konsultant za vodeće međunarodne institucije kao što su International Republican Institute, National Democratic Institute, JICA, DFID, GIZ, EC, Friedrich Ebert Stiftung i slično. Zbog ministarske fotelje vraća se iz Amerike u BiH.

Aleksandar Remetić (DF) ministar trgovine

Federalno ministarstvo trgovine preuzet će Aleksandar Remetić, rođen 1954. godine u Tuzli. Završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu te magistrirao na temu “Ekonomski razvoj zapadne Njemačke nakon Drugog svjetskog rata”. Radi za međunarodne kompanije kao neovisni poslovni konsultant za ekonomski razvoj i mala i srednja poduzeća. Remetić je bio potpredsjednik GO SBB-a, da bi 2013. godine napustio Radončića i priklonio se DF-u Željka Komšića.

Milan Mandilović (DF) ministar za rad i socijalnu politiku

Budući ministar za rad i socijalnu politiku Milan Mandilović rođen u Novom Sadu. Kao dijete došao je s roditeljima u Sarajevo, gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i Medicinski fakultet. Po odsluženju vojnog roka u Crnoj Gori, on je počeo da radi kao vojni liječnik, a početak rata ga je zatekao u činu majora JNA. Mandilović je specijalist otorinolaringologije, dugogodišnji liječnik u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu. Bio je jedan od svjedoka Tužiteljstva u Haagu u predmetima protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Jelka Miličević,(HDZ) ministrica financija

Kandidatkinja HDZ-a BiH za ministricu financija FBiH Jelka Miličević je diplomirana ekonomistica, koja se trenutno nalazi na mjestu člana Upravnog odbora Agencije za bankarstvo BiH. Miličević je ranije bila član Komisije za procjenu imovine poduzeća Soko iz Mostara, a jedna je od onih koja je 2006. godine založila svoju imovinu kao jamstvo za puštanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića iz zatvora.

Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) ministar zdravstva

Zdravstvo će preuzeti bivši ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić, koji je rođen 1959. godine u Konjicu. Medicinski fakultet je završio u Banja Luci te specijalizirao ginekologiju. Magistrirao je 2009. godine, a četiri godine kasnije i doktorirao u Mostaru. Nakon završetka studija Mandić se zaposlio u Domu zdravlja Konjic, a početkom rata u BiH prelazi u kliničku bolnicu u Mostaru. Izabran je u Zastupnički dom Parlamenta FBiH 2006. godine, ali četiri godine kasnije na izborima nije uspio produžiti mandat. Pomoćnik je šefa kirurških disciplina Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Zora Dujmović (HDZ BiH) ministrica kulture

Zora Dujmović, bivša zastupnica u Domu naroda Parlamenta FBiH, bit će buduća ministrica kulture i sporta. Rođena je 1953. godine u Zavidovićima. Trenutno je na funkciji direktorice Centra za socijalni rad – Mostar, dok je po zanimanju dipl. socijalni radnik. Bivša je zastupnica u Skupštini HNŽ-a te izaslanica u Domu naroda federalnog Parlamenta.

Josip Martić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja

Diplomirani inženjer poljoprivrede Josip Martić iz Žepča bit će novi ministar prostornog uređenja. Rođen 1962. godine, bio je zastupnik u prošlom sazivu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Od 1994. do 1998. bio je šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu pri općinskom Poglavarstvu općine Žepče, od 1998. do 2002. bio je zaposlen kao viši stručni suradnik pri Službi za Gospodarstvo općine Žepče. Od 2003. do 2007. obavljao je dužnost ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Zeničko-dobojske županije, da bi 2007. promijenio resor te do 2010. bio županijski ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Na Općim izborima 2010. godine izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Federacije BiH.

Mato Jozic (HDZ BiH) ministar pravde

Budući ministar pravde Mato Jozić je rođen je 1960. u Boku, općina Orašje. Gimnaziju je završio u Orašju, a 1985. godine u Novom Sadu završava Pravni fakultet. Bio je član predsjedništva HNK Orašje, predsjednik NK Bok, član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, te član Komisije za sigurnost i stadione NS/FS BiH. Na Skupštini NS/FS BiH, održanoj 13. 12. 2012. godine izabran je za člana Izvršnog odbora NS/FS BiH.

Denis Lasić,(HDZ BiH) ministar prometa i veza

Budući ministar prometa i komunikacija, Denis Lasić, bivši premijer HNŽ-a, rođen je 1974. godine u Mostaru. Osnovnu školu završio je u Pologu, a Srednju elektrotehničku u Mostaru. Diplomirao je matematiku na Pedagoškom fakultetu u Mostaru, gdje je jedno vrijeme radio i kao asistent. Radio je i kao profesor matematike u Srednjoj ekonomskoj školi Joze Martinovića, a od 2004. godine bio je direktor te škole. U međuvremenu je upisao poslijediplomski studij matematike u Sarajevu./avaz/hms/izvor:hms.ba/hic


 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre