HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zastave-stalci-koplja

zastava na stalkukomplet hrvatski šahzlatnici i srebrnjaci


02.kolovoza 2021.
IMAT ĆE STATUS PUTNE ISPRAVE NA PODRUČJU EU-e
Od danas se primaju zahtijevi za nove biometrijske osobne iskaznice

osobna iskaznuica s čipom

Od danas se primaju zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je od jutros zaprimljeno oko 2.500 zahtjeva za novom iskaznicom. 

Izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici donesene su radi provedbe Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji. 

- Ovo je zahtjevan posao koji traje više od dvije godine. Prethodio mu je čitav niz analiza u kojima smo i mi sudjelovali. Uredba se primjenjuje iz nekoliko razloga. To je da se njome ujednačavaju parametri osobnih i boravišnih iskaznica koje se izdaju u RH s parametrima tih isprava koje izdaju ostale države članice EU. Povećali smo i sigurnost osobnih i boravišnih isprava ugradnjom integriranjem biometrijskih karakteristika kako bi lakše i nedvojbeno mogli uvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Olakšava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo na portalu e-građani, rekao je Božinović.

Istaknuo je da će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta. Dodao je da će građani brže prelaziti granice. 

- Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, a integriran je i matični broj osiguranika, istaknuo je ministar Božinović naglašava da iskaznice ranije generacije ne prestaju važiti.


Djeca do 18 godina neće plaćati prvu osobnu iskaznicu

Željka Josić
iz Ministarstva za demografiju i mlade kazala je da djeca do 18 godina neće plaćati izradu prvu osobne iskaznice. 


Novosti na osobnoj iskaznici


Direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić kazao je da je AKD razvio jedinstveno europsko rješenje za elektronički identitet i kvalificirane usluge povjerenja Certilia. 

- Po prvi put će se moći mobilnim uređajima prijaviti na portal e-građani vjerodajnicom visoke razine. Građani će pomoću mobilnih uređaja moći pravovaljano potpisivati digitalne dokumente. Uz uporabu svoje osobne iskaznice besplatna je registracija i preuzimanje aplikacije. Uspostavljena je integracija sa zdravstvenom iskaznicom, a sadržava i matični broj osiguranika. Tu su i novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja. Značajno su unaprijeđeni. Ugrađen je novi optički varijabilni element, a integriran je i niz antikopirnih mikroelemenata. Uveden je i veći broj nevidljivih UV reaktivnih boja. Svi elementi razmješteni su unutar slojeva kartice tako da je vidljiv svaki pokušaj krivotvorenja. Postoji i oznaka za slijepe i slabovidne osobe te taktilni elementi. Nova osobna iskaznica potpuno je interoperabilna na razini EU, a hrvatsko rješenje je među najboljim od svih rješenja u EU, kazao je među ostalim Sertić.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić istaknuo je da na portalu e-građani postoje 94 usluge, a koristi ih milijun i 400.000 hrvatskih građana. 

Božinović: Integraciju vozačke dozvole u iskaznicu još nećemo raditi 

Na pitanje novinara Božinović je rekao da integriranje vozačke dozvole nije problem, ali se to pitanje na razini EU-a regulira u dvije različite uredbe te dok se tu ne postigne integracija vidjet će se tek hoće li se ići u tom smjeru. Do tada mi to ne smijemo raditi, ali tehnički bismo to uspjeli riješiti vrlo brzo. Dodao je i da će se moći unutar EU-a putovati s osobnom iskaznicom. 

Iskaznica se ne mijenja ako se izgubi mobitel 

Ako netko izgubi mobitel, neće se morati mijenjati osobna iskaznica već će se putem interneta deaktivirati aplikacija.Detalji novih osobnih iskaznica druge generacije

Cijena iskaznice iznosit će 100 kuna u redovnom postupku, a za osobe s navršenih 70 godina, ako ne sadrže certifikate, 70 kuna, dok se za užurbani postupak cijena ne mijenja. Cijena prve osobne iskaznice za djecu do navršenih 18 godina "U svrhu mjera demografske politike, a u svrhu poboljšanja materijalnog statusa obitelji s djecom, država će podmiriti troškova prvog izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina hrvatskim državljanima s prijavljenim prebivalištem u RH.
Ovim se Središnji državni ured za demografiju i mlade obvezuje osigurati sredstva za podmirivanje sredstva za izdavanje prve osobne iskaznice u redovnom postupku, naravno u cijelosti", kazala je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Osobna iskaznica tako postaje biometrijska isprava i ima status putne isprave na području EU te je jednakovrijedna putovnici. To znači brži prolaz graničnih kontrola. Tako se također objedinjavaju zdravstvene i osobne iskaznice. Građani neće više morati imati posebnu zdravstvenu iskaznicu, matični broj osiguranika bit će otisnut na osobnoj iskaznici i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka. Izmijenjena je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenje, odnosno po novom Zakonu s rokom važenja od 40 godina, a s navršenih 65 do navršenih 70 godina građani mogu ishoditi osobnu sa certifikatima, ali i bez njih. Osobna iskaznica moći će se koristiti na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti. Programsko rješenje za pokretne uređaje bit će besplatno.

 


Nakon što građani preuzmu osobnu iskaznicu i preuzmu aplikaciju, bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e-građani i korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti kao i digitalni potpis putem mobitela ili tableta. Na 11 najfrekventnijih lokacija u policijskim upravama osiguran je e-kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica, a daljnje opremanje će se nastaviti. Građani neće trebati kupovati čitače. Svi građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut. Sutra i u dane vikenda neće se zaprimati zahtjevi, a građani će moći podići svoje iskaznice nove generacije u policijskim upravama i postajama čiji je popis objavljen na stranicama MUP-a.
vecernji.hr /HIC.hr
foto:arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre