HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


14.prosinca. 2019.
PREDSJEDNIČKI IZBORI
Glasovanje u inozemstvu će se održat u 47 država


glasačka kutija

Osim u Hrvatskoj, hrvatski će birači 22. prosinca svojeg predsjednika/cu moći birati i u inozemstvu na 124 biračka mjesta u 47 država.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u četvrtak popis biračkih mjesta s lokacijama i adresama za glasovanje na predsjedničkim izborima izvan Hrvatske. Najviše biračkih mjesta bit će otvoreno u BiH, njih 44, a Hrvati s boravkom u Njemačkoj moći će glasovati na 17 biračkih mjesta.


Bosna i Hercegovina

U Bosni i Hercegovini će biti otvoreno 44 biračkih mjesta, sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Najviše ih je u Mostaru (19), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

Glasati mogu oni hrvatski državljani koji u BiH imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske e-osobne iskaznice u kojima je upisano prebivalište u BiH na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje.

No i oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu moći će glasati uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava. U BiH će moći glasati i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako se na dan izbora zateknu u BiH no oni za to moraju imati potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta.Srbija i Crna Gora

Po dva biračka mjesta bit će na raspolaganju Hrvatima u Srbiji – u Beogradu i Subotici. Hrvati s prebivalištem u Crnoj Gori moći će glasovati u Podgorici i Kotoru.Njemačka

Hrvatski predsjednik /ca u Njemačkoj će se moći birati na 17 mjesta, po 2 će biti u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu, te u glavnim konzulatima u Düsseldorfu, Frankfurtu i Hamburgu, 4 u konzulatu u Münchenu i 5 u konzulatu u Stuttgartu.


Austrija, Mađarsk, Švicarska, Italija, Poljska, Turska

u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), u Švicarskoj (Bern i Zürich), u Turskoj (Ankara i Istanbul) te u Poljskoj (Varšava i vojarna Bemowo Piskie). U Italiji će se moći glasocvati u Rimu, Trstu i Milanu.

Kanada, SAD, Australija

U Kanadi će se moći glasovati u Ottawi i Mississaugi, u Sjedinjenim Američkim Državama birališta će biti otvorena u Washingtonu, New Yorku, Los Angelesu, Chicagou.
Biraći će u Australiji prvi obaviti glasovanje a glasačka mjesta će biti u Canberri, Sydneyu, Melbourneu, Perthu.

Afganistan

Hrvatski predsjednik/ca birat će se i na dva mjesta u Afganistanu (kampovi Marmal i Gibson), gdje su u mirovnoj operaciji pripadnici hrvatskih snaga.

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovat će moći i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.


torbe tkanicaDržavno izborno povjerenstvo-biračka mjesta

Ministarstvo vanjskih i eurospkih poslova-Informacija o registraciji birača za sudjelovanje na izborimavecernji.hr/ hic.hr
foto:

   Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre