hic-politika
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


15.svibnja 2015.
DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 1945.
Izdaja Engleza u dvorcu pokraj Bleiburga

Bleiburško polje 1945
fotografija (iz starih arhiva)

U dvorcu pokraj Bleiburga britanski časnik Patrick Scott na današnji je dan 15.svibnja 1945. godine hladno primio hrvatsku delegaciju i dao joj na znanje da Britanci ne će prihvatiti Hrvate, te da je to sukladno naredbi britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputama premijera Winstona Churchilla.

Na današnji dan obilježava se spomen na tragične događaje 1945. godine, kad su Britanci odbili prihvatiti vojnike Nezavisne Države Hrvatske i hrvatske civile, žene, starce i djecu te ih prepustili partizanskom zarobljavanju. Naime, još desetak dana ranije, jedinice NDH i mnogi hrvatski civili počeli su povlačenje prema Sloveniji i Austriji u nadi da će se uspjeti predati britanskoj vojsci i izbjeći zarobljavanje od osvetnički raspoloženih partizana.

Nakon mukotrpnog puta kroz Sloveniju i velikog broja usputnih bitaka uspjeli su se probiti preko austrijske granice i doći 14. svibnja na Bleiburško polje, gdje su se susreli s britanskom tenkovskom jedinicom 5. korpusa 8. armije. Britanci su im pokazali demarkacionu crtu do koje smiju doći i koju ne smiju prijeći.

Sa 60. komemoracije 15.svibnja 2005.- Kako se čistila Jugoslavija

Ujutro na današnji dan Britanci su obavijestili hrvatske delegate da će ih u 13 sati primiti predstavnik britanskog štaba. Sastanak je održan u starom dvorcu pokraj Bleiburga. Kao hrvatski poslanici došli su generali Ivo Herenčić i Vjekoslav Servatzy, te pukovnik Crljen. Britanski brigadir Patrick Scott hladno ih je primio i dao im na znanje da Britanci ne će prihvatiti Hrvate, te da je to sukladno naredbi britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputama premijera Winstona Churchilla.

Zatim je Scott primio partizanske predstavnike, suočio ih s hrvatskim delegatima i zamolio ih da im izdiktiraju uvjete predaje. Partizanski uvjeti bili su strogi – bezuvjetna predaja čitave vojske u roku od 1 sat i 20 minuta. Kad su hrvatski predstavnici htjeli pregovarati u uvjetima, barem da se produži rok za predaju, brigadir Scott ih je prekinuo i upozorio da će britanski tenkovi biti na raspolaganju partizanima.

Hrvatska delegacija nakon toga se povukla i u kasnim poslijepodnevnim satima hrvatske su se jedinice predale partizanima. Partizanske osvetničke akcije nad zarobljenicima koje su uslijedile, u obliku masovnih ubojstava i u obliku Križnog puta, predstavljaju zločin koji se ne može ni na kakav način poreći ili opravdati.

Taj zločin spada među najveće zločine u povijesti učinjene po završetku ratnih djelovanja i predaji oružja poražene vojske. Odmazda, progoni i ubijanje trajalo je godinama nakon završetka vojnih sukoba.
(narod.hr/hic)

 

Program obilježavanja 70.obljetnice tregedije u Bleiburgu

Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta, povodom 70. obljetnice tragedije u Bleiburgu koja se dogodila na današnji dan, održat će se na Bleiburškom polju u Austriji 16. svibnja. Organizator komemoracije je „Počasni bleiburški vod“.
Komemoracija se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda

PROGRAM:

11,00 sati molitvu odrješenja na groblju Unterloibach predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Slijedi procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju .
11 do 11.40 sati (na oltarnom prostoru) molitveni pretprogram animirat će fra Ivica Vrbić, OFM Cap. 
12,00 sati kardinal Bozanić predvodit će misu za sve žrtve Bleiburga i križnih putova i održati prigodnu homiliju. Na misi će pjevati Katedralni muški zbor iz Zagreba pod vodstvom maestra Miroslava Martinjaka uz orguljsku pratnju Nevena Kraljića. 

13.30 sati molitva za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodit će muftija dr. Aziz Hasanović.

Slijede govori izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića i predstavnika Počasnoga bleiburškog voda umirovljenog generala Stanka Sopte.
Organizator liturgije uime Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu na čelu s ravnateljem dr. Tomislavom Markićem.
Nakon pozdravnih govora slijedi spomen-misa koju će ove godine predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. Na misi će pjevati Katedralni muški zbor iz Zagreba predvođen maestrom Miroslavom Martinjakom i uz orguljašku pratnju Nevena Kraljića. Nakon mise bit će i molitva za žrtve islamske vjeroispovijedi, a sve će završiti polaganjem vijenaca, navodi laudato.hr.


SVE O BLEIBURGU (zapisano)Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre