hic-politika
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


17.svibnja 2015.
STRADANJE HRVATSKOG NARODA
Na Bleiburškom polju obilježena 70. godišnjica velike tragedije

Bleiburg, 70.obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Bleiburgu

Na Bleiburškom polju obilježena je 70. godišnjica bleiburške tragedije u svibnju 1945. kada je jugoslavenska vojska likvidirala desetke tisuća pripadnika vojske poražene NDH i civila

Komemoracija, u organizaciji Počasnog bleiburškog voda i pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Dragana Čovića, počela je molitvom odrješenja na groblju Unterloibach koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Predvodio je misu za sve žrtve Bleiburga i križnih putova. Prije 70 godina, kada je veliki dio Europe i svijeta slavio oslobođenje od totalitarnih ideologija zla, mi mjesec svibanj 1945. pamtimo po strašnim pokoljima, zločinima protiv čovječnosti počinjenim pod znakom zvijezde petokrake, izjavio je na Bleiburškom polju.
Danas smo se okupili na ovome polju gdje je započela bleiburška tragedija hrvatskoga naroda, taj zločin protiv čovječnosti što ga je sustavno izvršila jugoslavenska vojska pod znakom crvene zvijezde petokrake, kazao je Bozanić u svojoj homiliji pred, kako navode organizatori, 25.000 do 30.000 ljudi.


Kardinal je kazao da je na ovom polju počeo križni put koji je nastavljen u kolonama smrti u neistraženim jamama i logorima, a sve bez svjedoka, sudova i presuda s ciljem da se žrtvama zatre svaki spomen i trag groba. Podsjetio je da je 1945., za razliku od zapadne Europe, u Hrvatskoj kao i u nekim drugim zemljama srednje i istočne Europe došlo do zamjene jedne totalitarističke vlasti drugom te da je dotadašnji nacifašizam zamijenio komunizam. 

Popodne je održana molitva za žrtve islamske vjeroispovijesti koju je predvodio muftija Aziz Hasanović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je nakon komemoracije za žrtve bleiburške tragedije, čiji najdonji broj povjesničari procjenjuju na oko 50.000, da Hrvatska još nije odala pravi pijetet tim žrtvama i imenovala odgovorne za taj zločin. Dodao je da hrvatska socijaldemokracija nikada neće biti istinska socijaldemokracija sve dok se ne odrekne zločina Josipa Broza Tita.

Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin je, komentirajući komemoraciju u povodu Blebiurške tragedije izjavio kako to nije žalovanje za žrtvama, već žalovanje za propalom državnom tvorevinom - NDH.

Oni koji doista žele žalovati za žrtvama strašnog zločina odlaze u Tezno, u Macelj ili na Kočevski rog. Oni koji idu na Bleiburg žele iskoristiti taj dan kako bi dobili jeftine političke poene, a u osnovi ne razmišljaju o tome da relativiziraju zločine počinjene upravo u ime te NDH, rekao je.
Na pitanje na koga konkretno misli, rekao je da govori o predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku. NDH moramo ostaviti gdje mu je mjesto - u ropotarnici povijesti, rekao je.

Hrvatski sabor je 2012., nakon 11 godina, ukinuo pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgu "zbog zloupotrebe žrtava i ustaške ikonografije", ali ga je ove godine preuzela predsjednica Grabar-Kitarović. Iako je bila najavila da će prisustvovati središnjoj komemoraciji 16. svibnja u Bleiburgu, predsjednica je počast žrtvama komunističkih zločina odala u četvrtak na Bleiburgu, u Maclju i Teznom, učinivši to bez najave i nazočnosti medija. 
Jednako tako, sama i bez najave, u travnju je odala počast žrtvama ustaškog režima u koncentracijskom logoru Jasenovac. U ime hrvatske predsjednice, počast žrtvama poraća odala je njezina posebna izaslanica Bruna Esih, predsjednica udruge Hrvatski križni put.


Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka tisuća vojnika i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao križni putevi.

Prije 70.godina

Bleiburško polje 1945
fotografija (iz starih arhiva)


U dvorcu pokraj Bleiburga britanski časnik Patrick Scott je 15.svibnja 1945. godine hladno primio hrvatsku delegaciju i dao joj na znanje da Britanci ne će prihvatiti Hrvate, te da je to sukladno naredbi britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputama premijera Winstona Churchilla.

Na današnji dan obilježava se spomen na tragične događaje 1945. godine, kad su Britanci odbili prihvatiti vojnike Nezavisne Države Hrvatske i hrvatske civile, žene, starce i djecu te ih prepustili partizanskom zarobljavanju. Naime, još desetak dana ranije, jedinice NDH i mnogi hrvatski civili počeli su povlačenje prema Sloveniji i Austriji u nadi da će se uspjeti predati britanskoj vojsci i izbjeći zarobljavanje od osvetnički raspoloženih partizana.

Nakon mukotrpnog puta kroz Sloveniju i velikog broja usputnih bitaka uspjeli su se probiti preko austrijske granice i doći 14. svibnja na Bleiburško polje, gdje su se susreli s britanskom tenkovskom jedinicom 5. korpusa 8. armije. Britanci su im pokazali demarkacionu crtu do koje smiju doći i koju ne smiju prijeći.

Sa 60. komemoracije 15.svibnja 2005.- Kako se čistila Jugoslavija

Ujutro 15.svibnja 1945. Britanci su obavijestili hrvatske delegate da će ih u 13 sati primiti predstavnik britanskog štaba. Sastanak je održan u starom dvorcu pokraj Bleiburga. Kao hrvatski poslanici došli su generali Ivo Herenčić i Vjekoslav Servatzy, te pukovnik Crljen. Britanski brigadir Patrick Scott hladno ih je primio i dao im na znanje da Britanci ne će prihvatiti Hrvate, te da je to sukladno naredbi britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputama premijera Winstona Churchilla.

Zatim je Scott primio partizanske predstavnike, suočio ih s hrvatskim delegatima i zamolio ih da im izdiktiraju uvjete predaje. Partizanski uvjeti bili su strogi – bezuvjetna predaja čitave vojske u roku od 1 sat i 20 minuta. Kad su hrvatski predstavnici htjeli pregovarati u uvjetima, barem da se produži rok za predaju, brigadir Scott ih je prekinuo i upozorio da će britanski tenkovi biti na raspolaganju partizanima.

Hrvatska delegacija nakon toga se povukla i u kasnim poslijepodnevnim satima hrvatske su se jedinice predale partizanima. Partizanske osvetničke akcije nad zarobljenicima koje su uslijedile, u obliku masovnih ubojstava i u obliku Križnog puta, predstavljaju zločin koji se ne može ni na kakav način poreći ili opravdati.

Taj zločin spada među najveće zločine u povijesti učinjene po završetku ratnih djelovanja i predaji oružja poražene vojske. Odmazda, progoni i ubijanje trajalo je godinama nakon završetka vojnih sukoba.
(narod.hr/hic)

 

 


Bleiburg na današnji dan prije 70 godina


SVE O BLEIBURGU (zapisano)Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre