HIC samo najbolje iz Hrvatske


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
13.svibnja 2021.
RELIGIJA
Muslimani slave Ramazanski bajram, čestitke od državnog vrha i kardinala Bozanić

dzamija zagrebačka
džamija u Zagrebu


Vjernici islamske vjeroispovijesti diljem svijeta danas, nakon mjesec dana ramazana (posta) slave Ramazanski bajram. Vjernici će danas okupiti u obiteljima i s prijateljima proslaviti ovaj veliki blagdana. Početak slavlja počinje već u ranu zoru odlaskom na molitvu u džamiju i susretom s prijateljima.
I ove godine Bajram se slavi u ograničenim uvjetima zbog koronavirusa.


Ramazanski bajram dolazi nakon 30 dana posta, na arapskom znači "blagdan mrsa", a oko dva mjeseca poslije slijedi Kurban Bajram ili na arapskom "blagdan žrtve". I jedan i drugi blagdan je važan, ovaj drugi se veže uz žrtvovanje kurbana u znak zahvalnosti svemogućem Bogu na blagodatima koje nam daje i vezan je uz obavljanje pete islamske obveze - hadža, odnosno hodočašća u Meki u Saudijskoj Arabiji, objašnjava Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije.

Arslani objašnjava kako se dan prije posti i ne pije ni voda. Post u Zagrebu traje ujutro od 3.04 sati do 20.23 sati navečer.

Vjernici su dan prije Ramazanskog bajrama obvezni postiti pri čemu nije dopušteno niti piti vode.

Mevludi ef. Arslani kaže kako ovdašnje temperature nisu zapreka za post osobi koja je punoljetna, zdrava i koja je kod kuće, jer putnici i bolesnici nisu obvezni postiti, ali su obvezni to nadoknaditi kada imaju priliku, najbolje prije sljedećeg ramazana.

- Nažalost zbog COVID-19 druženja, takozvani masovni iftari, nisu u programu. Pri i tijekom ramazana mi smo naše vjernike zamolili da se što manje druže i da to čine samo u sklopu obitelji, rekao je rekao je Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije.


Ramazan je uvijek na isti datum u islamskom kalendaru, dok datum na gregorijanskom, solarnom kalendaru varira.

- U islamu koristimo lunarni kalendar koji je za otprilike 10 dana kraći od solarnog. To je jedna pravednost kojom u našim krajevima sada postimo oko 18 sati dok u Australiji poste kraće, a zimskom razdoblju bude obrnuto, objašnjava Arslani.

- U normalnim uvjetima može stati između 1400 i 1600 ljudi, sutra će ih biti samo oko 120 pridržavajući se strogo epidemioloških mjera, kaže zamjenik Muftije dodajući da će ako bude potrebno klanjati i dva Bajrama.

Ramazanski bajram dolazi kao nagrada nakon 30-odnevnog posta koji vjernici čine kako bi bili bliže svemogućem Bogu. Osim što očekuju tu nagradu koju je Bog obećao, također misle na one kojima je pomoć potrebita, kaže Arslani i dodaje kako su ove godine posebne molitve upućene kako bi pandemija što brže završila.

Obilježavanje Ramazanskog bajrama iz Islamskog centra u Zagrebu prenosi se sutra od 6.25 na 1. programu HTV-a. Bajramsku molitvu predvodit će predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović.Čestitka državnog vrha


Premijer Andrej Plenković uputio je čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice muftiji Azizu ef. Hasanoviću i vjernicima islamske vjeroispovijesti te im zaželio obilje mira, nade i obiteljskog zajedništva, posebno u ovim izazovnim vremenima.

- Uime Vlade i osobno, Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujem najsrdačnije čestitke u povodu ovog velikog blagdana. Neka vam Bajram donese obilje mira, nade i obiteljskog zajedništva, osobito u ovim izazovnim vremenima, navodi se u čestitki.

Premijer naglašava i kako hrvatska Vlada njeguje tradicionalno dobre i kvalitetne odnose s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj.

- Siguran sam da će naš kontinuiran dijalog, uzajamno poštovanje i razumijevanje doprinijeti još boljoj suradnji na dobrobit društva i zajednice u kojoj živimo. Neka vam je plemeniti Bajram blagoslovljen! Bajram Šerif Mubarek Olsun!', stoji u čestitki premijera Plenkovića.

Predsjednik Republike Zoran Milanović građanima islamske vjeroispovijesti uputio je čestitku sa željom da im taj veliki blagdan žrtve i odricanja bude ohrabrenje u promicanju međusobnog razumijevanja, dijaloga i tolerancije na dobrobit RH.

- Svim sugrađankama i sugrađanima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama. Ovaj veliki blagdan žrtve i odricanja neka vam donese mirne i radosne trenutke vjerskog i obiteljskog zajedništva i ujedno bude ohrabrenje u promicanju međusobnog razumijevanja, dijaloga i tolerancije na dobrobit naše Domovine. Želim vam svako dobro, zdravlje i sreću. Bajram Šerif Mubarek Olsun, stoji u čestitki predsjednika Republike Zorana Milanovića.
Čestitka kardinal Bozanić

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice muftiji Azizu ef. Hasanoviću i vjernicima uz želje da se na temeljima vjere izgrađuju u osobnom, obiteljskom i društvenom životu.

Poštovani Gospodine! U prigodi Ramazanskog bajrama, primite srdačne čestitke koje upućujem Vama, Vašim suradnicima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj", stoji u čestitki kardinala Bozanića.

Zagrebački nadbiskup zaželio je muftiji Hasanoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj da im molitva i post što su ih protekloga mjeseca prinosili Svevišnjem, budu
uporište i snaga kako bi u ovim izazovnim vremenima još zauzetije činili djela ljubavi prema bližnjemu te se na temeljima vjere izgrađivali u osobnom, obiteljskom i društvenom životu.
HIC.hr

foto:
 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre