HIC kuglice za bor
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama



slana jela
povijest božića
biblijski božić
hrvatski božić
hrvatski pučki običaji
advent
badnjak
božić
božićni tjedan
nova godina
tri kralja
božićni recepti
božićni ukrasi
božićne pjesme
- radujte se narodi
- kyrie eleison
- svim na zemlji
- veselje ti navješćujem
- oj, pastiri
- u to vrijeme godišta
- danas se čuje
- djetešce nam se rodilo
- narodi nam se
- o Betleme
- veseli se majko Božja
- tri kralja jahahu
- nebo daj oku
- pristupite vjerni
- dvorani neba
- spavaj mali Božiću
- poslan bi anđel Gabrijel

made in croatia


BLAGDANSKE ČESTITKE
Season's Greetings


2018.
2015.

2014.
2013.
2012.
2011.
2010.

2009.

2008.
2007.
2006.
2005.
2004.
2003.
2001.



 
Božićni ukrasi i pokloni
Božićni ukrasi i pokloni
 
skijanje na Kupresu


 

 

BAKALAR S KRUMPIROM

400 g bakalara
1 kg krumpira
2,5 dl ulja (maslinovo i obično)
sol, papar
češnjak, zeleni peršin




Bakalar dobro tući i močiti preko noći u vodi. Zatim ga oprati i staviti kuhati dok ne postane mekan. Izvaditi ga iz vode (vodu sačuvati ) položiti na čisti ubrus i očistiti od drača i kosti. Krumpir oguliti, oprati i narezati na tanke ploške pa slagati u lim red krumpira, red bakalara. Svaki red posuti sitno sjeckanim češnjakom i peršinom, te preliti toplim uljem. Soliti i papriti. Kad je sve posloženo, doliti malo vode u kojoj se kuhao bakalar i peći u pećnici dok krumpir ne omekša.

Izvor: www.gastronaut.hr

 

SARMA

za 4 osobe:
20 dg govedine
20 dg svinjetine
50 dg kiselog kupusa
10 dg slanine - hamburgera
20 dg suhih svinjskih rebara
5 dg riže, malo peršina, 1 suha domaća kobasica, žlica mljevene crvene paprike
žlica brašna, 1/2 dl ulja, žlica koncentrata rajčice, sol i papar

Meso samljeti, dodati sitno narezanu slaninu, posoliti i popapriti. Dodati sjeckani peršin, rižu poprženu na malo ulja i crvenu papriku te sve dobro izmiješati. Listove kiselog kupusa oprati i nadjenuti mjesnom smjesom te saviti i dobro učvrstiti krajeve. Dno posude obložiti preostalim listovima kupusa i na njih posložiti sarme. Između sarmi posložiti komadiće svinjskih rebara i kolutiće suhe kobasice. Odozgo posložiti listove kupusa te sve preliti vodom i kuhati oko sat vremena na laganoj vatri. Na ulju popržiti žlicu brašna, dodati razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhati i preliti preko sarma. Posudu staviti u zagrijanu pećnicu i peći još sat do dva na temperaturi od 160 °C. Izvor: www.gastronaut.hr



 

PURICA S MLINCIMA

purica najmanja 1 kom
ulje 1,5 dl
začinsko povrće 150 g
sol, papar i juhe od kostiju po potrebi
Mlinci:
brašno 1 kg
jaja 1 kom
mast 5 g
mlake vode i soli po potrebi

Purica se mora dobro očistiti od perja i žila, oprati, obrisati, može se nabosti i slaninom, posoliti i neko vrijeme ostaviti da navlači sol, a zatim se veže špagom. Ovako pripremljenu puricu naglo porumeniti na plitkoj ugrijanoj masnoći. Dodati začinsko povrće u unutrašnjost purice, podliti vodom i peći u pećnici na 220˙C dok meso ne omekša. Za vrijeme pečenja često podlijevati vlastitim sokom. Pečenu puricu izvaditi iz pećnice i staviti u "Ben Marie" do upotrebe.
Sok podliti, dobro prokuhati, procijediti i čuvati do upotrebe.
Miješanje mlinaca:
Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesiti polučvrsto tijesto. Tijesto podijeliti u više loptica težine 5 dkg. Svaku lopticu razvaljati na srednje ugrijanoj ploči i rumeno osušiti. Ovako osušene, tj. ispečene, mlince izdrobiti u komadiće veličine 4x5 cm, staviti ih u posudu, zaliti kipućom slanom vodom, pokriti poklopcem i pustiti oko 30 minuta da se moče.
Namočene mlince ocijediti i još vruće zamastiti masnoćom soka od pečenja. Mlince postaviti na pliticu zajedno s lijepo, tanko i jednako izrezanom puricom. Ispod mesa dodati sok od pečenja i vruće poslužiti kao glavno jelo.

Izvor: www.trgovina-plehan.hr

 

PAŠTICADA S NJOKIMA

Za umak:
75 dkg goveđeg mesa za umak
2 velika bijela luka
1 mrkva
1-2 suhe šljive
slanina, češnjak
klinčić, lovor

Dan prije kuhanja špekovati meso sa slaninom i češnjakom (napraviti oko desetak rupa za špekovanje) i ostaviti ga preko noći da stoji u octu. Idući dan na malo miješanog ulja (50% maslinovo, 50% suncokretovo) popržiti meso s lukom (sve u komadu) desetak minuta, dok meso ne bude dobro isprženo. Zatim doliti vodu dok u potpunosti ne prekrije meso, dodati mrkvu, šljive, klinčića i lovora po ukusu i ostaviti da kuha 2-3 sata. Meso treba omekšati i povrće se treba raspadati. Na kraju izvaditi meso i narezati na odreske deblje od prsta, a povrće iz umaka pasirati i vratiti natrag u umak. Odreske također vratiti u umak, dodati preostale začine i nekoliko dcl vina ili prošeka. Kuhati još 20-30 minuta i poslužiti toplo sa njokima.

Za njoke:
1,5 kg krumpira
2 jaja
2 žlice svinjske masti
oko 1 kg brašna

Skuhati krumpire s korom u posoljenoj vodi dok ne omekšaju (oko 1 sat). Oguliti i propasirati krumpire, te u njih dodati jaja, masti i soli po potrebi. Zamijesiti tijesto i polagano dodavati brašno te mijesiti sve dok se tijesto ne prestane lijepiti za ruke (oko 75 dkg brašna). Tijesto ne gnječiti, već ga mijesiti dlanovima. Razvaljati tijesto u palac debelu kobasicu i izrezati na njoke duljine palca. Prevući svaki njok s unutarnje strane ribeža da dobije karakteristične kvržice. Kuhati ih u kipućoj vodi i vaditi ih kada se dignu na površinu.

Izvor: www.geocities.com/Broadway/Orchestra/2061/

 



VARAŽDINSKA PEČENKA


1 komad svinjetine sa kostima i kožom (oko 2 kg)
3 režnja češnjaka narezanog na štapiće
1 grančica ružmarina
15-20 klinčića
papar, sol
4 žlice ulja

Narezati kožicu na kockice, zatim pečenku nabosti češnjakom, ružmarinom i klinčićima. Popapriti i posoliti. Ostaviti da odleži 12 sati. Namazati uljem lim, položiti meso i peči ga 1,5-2 sata na 180°C, često ga podlijevajući njegovim sokom. Kada ja meso na pola pečeno možemo dodati krumpir i povrće oko pečenke. Pečenje se mora poslužiti hladno. Za prilog poslužiti puding od graška.

Izvor: www.trgovina-plehan.h

 

PATKA NA MEĐIMURSKI NAČIN

1patka
200 g heljdine kaše
100 g masti
1 glavica luka
1 pačja ili pileća jetrica
peršin
sol , papar , 1 žlica Vegete

1. Patku očistite, operite i osušite pa je posolite izvana, a s unutarnje strane je, radi boljeg okusa, natrljajte Vegetom.
2. Očistite kašu, operite je u puno mlake vode, napola je skuhajte u slanoj vodi i ocijedite.
3. Na dijelu masnoće propirjajte nasjeckani luk i narezane jetrice, dodajte ocijeđenu kašu i popaprite. Temeljito promiješajte, maknite s vatre i pospite nasjeckanim peršinom.
4. Potom patku napunite pripremljenim nadjevom i stavite u pleh s preostalom masnoćom. Pecite na temperaturi oko 200°C.
5. Tijekom pečenja patku prelijevajte sokom, a u tepsiju dolijevajte povremeno malo tople vode kako bi meso bilo sočnije.
Posluživanje
Pečenu patku narežite na komade, posložite ih na ugrijani tanjur, dodajte prilog od heljdine kaše i sve prelijte sokom od pečenja. Uz patku možete poslužiti salatu od kiselog kupusa, cikle ili neku drugu.
Savjet
Kad patku nadjenete kašom, možete zatvoriti otvore kako bi kaša zadržala vlažnost i sočnost.

Izvor: www.coolinarika.com

 

slastice

 

KUGLOF

4 žumanjka
14 dkg maslaca
14 dkg šećera
28 dkg brašna
5 dkg rozina ili čokoladnih mrvica
1 prašak za pecivo
šalica mlijeka, korice limuna, vanilin šećer, malo soli, snijeg od 4 bjelanjka

Žumanjke miksati sa šećerom, dodati maslac, rozine, mlijeko koricu limuna, vanilin šećer.

Bjelanjke istući s malo soli. Istresti u smjesu žumanjaka, dodati brašno i prašak za pecivo pa sve lagano kuhačom umiješati.

Peći oko 1 sat.

Izvor: www.geocities.com/kraljevasutjeska

 



OREHNJAČA, MAKOVNJAČA

Tijesto:
50 dg brašna
3,5 dg kvasa
1,5 dl mlijeka
6 dg šećera
1 jaje
1/2 limuna
10 dg maslaca
2 žumanjka
Nadjev od oraha:
50 dg oraha
20 dg šećera
2 dl mlijeka
1/2 limuna
10 dg grožđica
1/2 dl ruma

Nadjev od maka:
40 dag maka
20 dag šećera
malo mlijeka
korica naranče
10 dg grožđica

Kvas rastopiti s malo brašna u 1 dl mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Prosijati brašno, dodati kvas, doliti preostalo mlako mlijeko, šećer, malo soli, jaja, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu.Tijesto tući drvenom žlicom sve dok se ne počne odvajati od žlice.U međuvremenu pripremiti nadjev. Samljevene orahe (mak) i šećer preliti vrućim mlijekom, dodati nastruganu koricu limuna i rum. Tijesto razvaljati, nadjenuti, posuti grožđicama, saviti i ostaviti u tepsiji još 30 minuta da se diže na toplom. Orehnjaču premazati žumanjcem i peći 45 minuta u pećnici.

Izvor: www.gastronaut.hr

 

BOŽIĆNI KRUH

12 dag suhih šljiva
15 dag lješnjaka
12 dag smokava
20 dag grožđica
3 jaja
12 dag šećera
1 vanilin-šećer
rum, na vrhu noža cimeta, 12 dag brašna - oštroga, 5 dag jestivog škroba Gustina
1 ravna čajna žličica praška za pecivo, korica limuna i naranče

Lješnjake grubo nasjeckajte, smokve narežite na kockice, suhe šljive kratko prokuhajte, ocijedite, ohladite i narežite na komadiće. Grožđice namočite u rum. Jaja pjenasto izmiješajte, dodajte šećer, vanilin-šećer pa još miješajte nekoliko minuta. Zatim dodajte cimet i brašno pomiješano s Gustinom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, ribanu koricu limuna i naranče i polako sve izmiješajte. Duguljasti kalup (30 x 11) obložite pergament-papirom i napunite pripremljenom smjesom. Odmah stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180-200°C oko 70 minuta. Ohlađeni kruh narežite na ploške.


 

FRITULE

500 g brašna
20 g kvasca
2 jaja
80 g grožđica
50 g šećera
25 g šećera u prahu
20 g maslaca
1,5-2 dl mlijeko, 0,5 dl rakije, kora od limuna, sol, 5 dl ulja za prženje

U posudu staviti prosijano brašno, sol, žumanjke, šećer, grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije i naribanu koricu limuna. U posebnoj posudi rastopiti malo šećera i kvasac u 1 dl mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. Tada ga isto dodati u brašno i doliti još toliko mlijeka da tijesto bude tako mekano da se može vaditi žlicom. Kuhačom dobro izmiješati tijesto i stavljati da se prži u vruće ulje. Kod prženja svaki komad okretati da sa svih strana porumeni. Pržene fritule posložiti na tanjur, poprskati preostalom rakijom i posipati šećerom u prahu.

Izvor: www.gastronaut.hr

 

KROŠTULE


1 jaje
3 žutanjka
2 žlice šećera
4 žlice ulja
4 žlice bijelog vina
brašna po potrebi, oko pola litre ulja za prženje, šećer za posipanje

Od svih sastojaka umijesi se srednje tvrdo tijesto. Tanko se razvalja i reže na trake 15 puta 3 cm. Svaka traka se po sredini malo zareže i kroz taj otvor okrene. Prži se na toplom ulju da bude zlatnožuto. Prženo se pospe šećerom u prahu.


Izvor:
www.posluh.hr

 

RAFIOLI


Tijesto:
70 dag brašna - oštroga
1/4 vrećice praška za pecivo
20 dag maslaca
3 jaja
2 žumanjka, 6 dag šećera, sol, mlijeko po potrebi

Nadjev:
4 jaja
20 dag šećera
40 dag badema
limunova korica
3 žlice likera maraskina
1 žlica rakije
muškatni orah i cimet
rakija (lozovača)
kristalni šećer

U brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće maslaca, dodajte jaja, šumanjke, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, pokrijte i ostavite da počiva oko 1 sat. Tijesto premijesite i razvaljajte tanko kao za rezance. Zatim stavljajte na tijesto nadjev žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom budete oblikovali polumjesece - rafiole. Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je nadjev pokriven. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s nadjevom pa ukrasnim kotačićem izrezujte uz čašu, rafiol po rafiol. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i nadjev. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta. Pečene rafiole odmah premažite odozgo s malo rakije i uvaljajte u kristal-šećer. Rafioli su najbolji nakon nekoliko dana.

Priprema nadjeva:
Jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju, malo oraščića i cimet.

 


CUKARINI

500 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
150 g šećera
150 g maslaca
pola vrećice Praška za pecivo Dolcela
2 jaja
1 Vanilin šećer Dolcela , malo soli , malo rakije (lozovače) , kristal šećer

1. U brašno dobro umiješajte prašak za pecivo, zatim u njemu razmrvite maslac te dodajte jaja, šećer, vanilin šećer i malo soli. Sve dobro umijesite i ostavite neka kratko odstoji.
2. Tijesto stavljajte u univerzalni stroj s posebnim umetkom za kekse (odaberite okruglasti oblik), režite štapiće duljine 10 do 12 cm i oblikujte vjenčiće.
3. Pecite ih na 180°C oko 15 do 20 minuta.
Posluživanje
Pečene kekse još tople umočite u rakiju, a zatim u kristal šećer.

Izvor: www.coolinarika.net


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre