HIC grbovi-500-10019.kolovoza 2021.
ODRŽAN IZVANREDNI SASTANKA EU MINISTARA ZBOG STANJA U AFGANISTANU
Davor Božinović: Ne smijemo dozvoliti da se ponovi izbjeglička 2015.godina

Davor Božinović


Europska unija je osudila ponašanje bjeloruskih vlasti, predsjednika Lukašenka, koji koriste migrante kao sredstvo političkog pritiska kako bi postigli određene političke ciljeve što je krajnje neprihvatljive i na to Europa sigurno neće pristati, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović o jučer održanom izvanrednom ministarskom sastanka s naglaskom na stanje migracija na granici s Litvom i u Afganistanu.

- Svi smo već od ranije stali iza napora Litve, ali i Latvije i Poljske i ne sam oda smo uputili humanitarnu pomoć kroz mehanizam civilna zaštite EU , nego su se angažirale i europske agencije Frontex i Agencija za azil i migracije što govori da je politika Europe sve više zaštita vanjskih granica EU, a to će se primjenjivati i u drugim slučajevima, rekao je ministar Božinović.

- Jučer smo razgovarali na jak poticaj Njemačke, Francuske, Austrije, Hrvatske i Grčke o situaciji o Afganistanu. Zaključak je da o situaciji u Afganistanu treba pripremiti vrlo brzo. Već idući tjedan bit će sastanak koji će rezultirati s konkretnim zaključcima o krizi u Afganistanu. Zagovaramo i postignuto je razumijevanje na europskoj razini da se više ne smije ponoviti situacije iz 2015. godine kada je veliki izbjeglički val došao na granice europskih zemalja. To nije rješenje niti za EU niti za građane zemalja iz kojih izbjeglice dolaze. Ovo je složena situacija, dodao je.

Angažirali smo se oko preseljenja naših građana, vratilo se 26 državljana iz Afganistana, dodao je te naglasio kako Hrvatska ima želju preseliti 20-ak osoba koje su radile za europske institucije i Hrvatsku u Afganistanu. Istaknuo je kako je taj proces u tijeku.

Također je rekao da se ne smije izgubiti šira slika i što se ne smije dogoditi, a to je novi migrantski val. Treba se kanalizirati prema krijumčarskim rutama i važno je da se jako angažira europska služba za vanjsko djelovanje s državama koje okružuju Afganistan. kako bi se ljude koji su od tamo krenuli zbrinulo najbliže Afganistanu kako bi se eventualno jednog dana kada se za to stvore uvjeti mogli vratiti.

- Posebnu zabrinutost izaziva odnos nove vlasti u Afganistanu prema ranjivim skupinama, prije svega prema ženama i djevojčicama. Zbog toga će Europa kroz institucije, prvo kroz UNHCR, ostati angažirana kako bi pomogla. Migracije kao fenomen 21. stoljeća moramo učiniti regularnim, sigurnim i legalnim. Migrante koji dolaze iz ratom ugroženih područja treba zbrinuti najbliže zemljama mjestu njihovog stradanja, a ekonomske migracije se ne smiju miješati s izbjegličkim valovima, rekao je Božinović.Dodao je kako su pred Europom i svijetom izazovna vremena i zato nam je potreban širi konsenzus, istaknuo je Božinović.

Dodao je kako su pred Europom i svijetom izazovna vremena i zato nam je potreban širi konsenzus.

- Europa ima svoje moralne, međunarodne pravne obveze kao i druge demokratske zemlje i to je politika koja mora biti dobro osmišljena. Tu nema vremena za čekanje, mora se djelovati i ja sam optimista. u tom smislu izbjeći ćemo scenarije koje smo gledali ovdje prije nekoliko godina, rekao je Božinović.

Grlić Radman: Hrvatska će primiti 20 Afganistanaca koji su radili za Europsku uniju


HRT/ HIC.hr
foto:arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre