HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-svijet
UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


13.prosinca 2019.
U VELIKOJ BRITANIJI ODRŽANI IZBORI
Velika pobjedna konzervativca Borisa Johnsona

Boris Johnson , pobjednik na britanskim izborima


U Velikoj Bitaniji su u četvrtak održani izbori. Prema prvim neslužbenim rezultatima aktualni premijer , kandidat konzervativaca Boris Johnson odnio je veliku pobijedu nad laburističkim kandidatom Jeremyem Corbynom.
Prema privremenim rezultatima prebrojenih glasova u većini izbornih jedinica predviđa se da su konzervativci osvojili 350 mandata, a laburisti su pali na samo 202 u parlamentu sa 650 mjesta.
Johnson je dobi 362 glasa što je čak 50% više od prethodnih izbora.


Apsolutna većina u novom sazivu britanskog parlamenta premijeru Borisu Johsnonu omogućit će da provede brexit 31. siječnja kako je i obećao. "Puno vam hvala. Rezultati još stižu, no prema sadašnjim projekcijama, u ovoj fazi izgleda da je Konzervativnoj stranci dodijeljen moćan novi mandat. I zadatak da se riješi Brexit. I ne samo Brexit, nego da se ujedini ova zemlja, da krenemo naprijed i usredotočimo se na prioritete britanskog naroda, poručio je.

Laburistička stranka ostvarila je možda i najgori rezultat otprije Drugog svjetskog rata. Laburisti su na ovim izborima izgubili sjever zemlje, Midlands i Wales - mjesta koja su podržala Brexit 2016. "Želim jasno dati do znanja da neću voditi stranku ni u jednoj narednoj općoj izbornoj kampanji. Razgovarat ću s članovima naše stranke kako bismo razmislili o ovom rezultatu i politikama koje će stranka provoditi ubuduće, izjavio je predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyin.

Francuska je u četvrtak navečer, sa susreta na vrhu europskih čelnika u Bruxellesu, izrazila zadovoljstvo prvim rezultatima izlaznih anketa rekavši da će pobjeda Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji "razjasniti situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu.

Funta ojačala

Funta je u četvrtak zabilježila najveći rast vrijednosti prema dolaru od svibnja 2018. i prema euru od srpnja 2016. Oko 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu funta je skočila za 2,34 posto prema dolaru, na 1,3469 dolara i za 1,93 posto prema europskoj valuti, na 82,97 penija za euro.


Johnson i Corbyn


PREDIZBORNO VRIJEME


Corbyn Mlitavo protiv brexitam

Kada je prvi put službeno poveo oporbu u parlamentu, Corbyn je uvjerio tadašnjeg premijera Davida Camerona da prihvati manje antagonističku i manje osobnu formu debate.

Iako se konzervativci primirja nisu dugo držali, Corbyn među svojim pobornicima zadržao imidž čestitog političara s integritetom.

Ali to nije dovoljno da zadovolji žestoke kritičare u vlastitoj stranci. Iako ima veliku podršku među običnim članstvom, mnogi ga laburistički zastupnici vide kao osobu koja izaziva podjele i nevoljko se drži službene stranačke politike.

Oni ga, na primjer, kritiziraju zbog mlitave kampanje protiv brexita uoči referenduma. Većina birača iz izbornih jedinica koje zastupaju laburisti podržavaju brexit, naročito u srednjoj i sjevernoj Engleskoj.

Corbynovi čvrsti principi na ostalim pitanjima ojačali su mu potporu u bazi, a usput služe i kao anatema kritičarima. Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je redovan govornik na skupovima protiv rasizma, za podršku Palestincima i protivljenju britanskom nuklearnom oružju ili sudjelovanju u Zaljevskom ratu.
Srednja struja laburista optužuje ga također da nije uspio iskorijeniti kulturu antisemitizma koje pojedini članovi lijevog krila stranke potpaljuju vatrenim zagovaranjem palestinskih ciljeva uz povremeno rasističko krizitiranje Izraela i Židova.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 2017. laburisti su prošli bolje od očekivanog što je Corbynu omogućilo da nastavi voditi stranku.
Mnogi su, međutim, uvjereni da on nije pravi čovjek za to.

- Dobar lider ne proleti kroz vrata i zalupi ih u lice onima iza njega. Dobar lider drži vrata otvorenima drugima da prođu.Boris Johnson: Rječit političar s 'trampijanskim' pristupom istini
Onima koji ga poštuju, on je iskusan političar, intelektualac. Drugima je klaun i karijeristički kameleon.

Ove potonje osobine neodoljivo navode na usporedbe s Donaldom Trumpom. Britanski premijer Boris Johnson, prostodušan i gafovima sklon bivši ministar vanjskih poslova i londonski gradonačelnik, dijeli više nego jednu osobinu s američkim predsjednikom.

Epitet "britanski Trump" sve se češće veže uz njega, nerijetko s rezignacijom.
Trumpu se usporedba sviđa i Johnsona zove prijateljem i pobjednikom. Bizarna scena iz kampanje za izbor čelnika konzervativne stranke u srpnju oslikava Johnsonovo neograničeno samopouzdanje, dovitljivost i prezir prema istini.

Pred članovima stranke mahao je dimljenom haringom u pakiranju s ledom kako bi pokazao navodne troškove europskih pravila u pakiranju hrane.

Bruxelles je brzo dokazao da Johnson ne govori istinu, ali takvi detalji njega ne zabrinjavaju. Njegova samouvjerenost i intelektualna taština iskovani su izvrsnim obrazovanjem kojim se uzdigao do jednog od najboljih studenata Etona, slavnog britanskog koledža, i predsjednika čuvenog debatnog društva na Oxfordu.
Snažna glasa, besprijekorna naglaska i razbarušene plave kose, Johsnon je nadaleko prepoznatljiv.

Čovjek koji obećava da će konačno provesti brexit rođen je kao Alexander Boris de Pfeffel Johnson u lipnju 1964. u New Yorku. Prije odlaska na Eton i Oxford, uživao je u privilegiranom djetinjstvu.


Preteča 'fake newsa'

Prije ulaska u politiku stekao je ime u novinarstvu. The Times mu je dao otkaz 1988. pošto je izmislio citat jednom znanstveniku. Kasnije je priznao da mu je to bila najveća pogreška.

Potom je izvještavao iz Bruxellesa za The Telegraph i podigao mnoge obrve svojim živopisnim pisanjem.

Pascal Lamy, glavni savjetnik predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa 90-ih godina, kazao je da je Johnson "tada radio ono što će 30 godina kasnije biti proglašeno 'fake newsom' i provokacijama".

Unatoč sumnjama, Johnson je stekao ugled hrabrim i šaljivim pisanjem što mu je nakon povratka u London privrijedilo odličan posao u Spectatoru. Još kao novinar urednik toga prokonzervativnog lista, Johnson se kao kandidat konzervativaca natjecao na parlamentarnim izborima 2001. i osvojio mandat u izbornoj jedinici Henley.

Zastupnik je bio do 2008. kada je osvojio srca Londončana i pobijedio na izborima za gradonačelnika.

U parlament se vratio 2015. i bio jedan od najglasnijih konzervativaca u referendumskoj kampanji za napuštanje EU-a, suprotno željama tadašnjeg stranačkog čelnika i premijera Davida Camerona, i pripomogao da se tankom većinom izglasa brexit.

U kampanji ga se kritiziralo da potpiruje protuimiracijske osjećaje i iznosi sulude tvrdnje o tome koliko bi Britanija mogla uštedjeti ako prestane s financijskim doprinosima Bruxellesu.


hrt.hr/ HIC.hr
foto:BBC twitter

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre