HIC


14.svibnja 2020.
KOMENTIRAO MJERE EK O OTVARANJU GRANICA
Ministar Capelli: Otvaranje granica za slovenske turiste već za koji dan

granični prijelaz -HR-SLEuropska komisija u srijedu je donijela mjere za otvaranje granica u uvjetima pandemije koronavirusa.
Navedene mjere pružaju veliku nadu za hrvatski turizam.


EK objavila preporuke o otvaranju granica

Ministar turizma Gari Cappelli u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija u srijedu je rekao kako su se svi ministri turizma složili da treba postojati protokol na razini EU, ali da treba biti svjestan da u epidemiološkoj situaciji nisu svi jednaki.

Dobar rezultat bilateralnih razgovora sa Slovenijom očekujemo već ovih dana zato što nam je epidemiološka slika slična. Ovim dogovorom, Slovenci kada se vraćaju u zemlju, više neće morati biti u karanteni 14 dana, rekao je i dodao kako Hrvatska razgovara s još nekim zemljama o otvaranju granica.

Rekao je i kako očekuje dolazak velikog broja slovenskih turista kada se riješi protokol sa Slovenijom, posebno zato što njih 110 tisuća ima kuće u Hrvatskoj.

- Siguran sam, ako epidemiološka situacija bude u redu, da ćemo s Njemačkom imati 15. lipnja dolazak turista bar cestovnim putem, rekao je ministar.

Naglasio je kako je Hrvatska isprovocirala EU da se požuri s preporukama o najbitnijim stvarima, a to je među ostalim i kretanje unutar granica.

- Na razini EU smo dogovorili da se granice za treće zemlje ne otvaraju do 15. lipnja, rekao je.

- Do kraja mjeseca ćemo imati protok s dvije-tri zemlje, a do 15. lipnja planiramo Njemačku i još neke zemlje, istaknuo je i dodao kako narudžbe za srpanj i kolovoz nisu stornirane.O smanjenju cijena

Cappelli je rekao kako će ove sezone biti popusta za domaće goste.

- Evo, smanjili smo i cijenu ulaznica za nacionalne parkove i došlo je mnogo domaćih turista. Ovim putem pozivam i one koji odlučuju o cijeni ulaznica za dubrovačke zidine da smanje cijene, zato što smatram da je iznos ulaznice od 200 kuna u ovoj situaciji apsurdan, rekao je i dodao kako će se ovakvo smanjenje cijena preliti i na smještajne kapacitete i jednim dijelom na brodare.

Naglasio je kako je Vlada krenula i s CRO karticom koja možda ove godine neće biti u punoj funkciji, ali kako je ona dugoročni projekt.

- Ovih dana razgovaramo o dodatnim stvarima koje bismo mogli staviti na CRO karticu pa ako uspijemo dogovoriti s poslodavcima, hotelijerima i agencijama da tko ima ovu karticu dobiva i dodatni popust, onda će to imati prve rezultate, rekao je i dodao kako se nada da će za ovo biti razumijevanja.

Istaknuo je kako je dogovoreno da ćemo raditi zračne mostove s Croatia Airlinesom, zato što je jug Hrvatske potpuno odsječen bez avio prijevoza.

- Iskoristit ćemo našeg avio prijevoznika, za kojega sada vidimo koliko nam je značajan, zato što možemo sami diktirati otvaranje pojedinih linija, naglasio je i dodao kako će Hrvatskoj Croatia Airlines biti „zlata vrijedan”.

Ministar je rekao kako je svjestan toga da su nove mjere donijele nova ulaganja i pravila za ugostitelje
i hotelijere, ali kako je to nešto nužno i kako kaže ovo je novo normalno i kako je došlo novo doba za sve nas.

- Što se tiče vaučera, Hrvatska je reagirala među prvima u EU. Dali smo vaučere za turističke agencije koji vrijede 180 dana i mogu se iskoristiti za drugu destinaciju ili reći da želite sljedeće godine ići na istu pa da vam se produži vrijednost vaučera, ili da nakon 180 dana tražite povrat novca koji se mora vratiti u roku 14 dana, naglasio je ministar i dodao kako to vrijedi za agencije, ali se radi na tome da to vrijedi i za hotelijere i avio kompanije.

Ministar je rekao kako je otpušteno u turizmu 10-ak posto radne snage. Naglasio je kako će se ove sezone raditi s domaćom radnom snagom, maksimalno koliko se može.

- Dati ćemo veći napor da kroz razne mjere zadržimo domaće radnike, zato što su oni jedna od naših najvećih vrijednosti, rekao je ministar Cappelli.


hrt / hic.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre