HIC kugluice za bor
HIC-vijesti-gospodarstvozlatnici i srebrnjaci

 

 


10.studenog 2020.
USPJEŠNO POSLOVANJE
Tvrtka 'Čateks' dobro posluje i u uvjetima Covida

Čateks, tekstilna tvrtka

Čakovečka tekstilna tvrtka 'Čateks' nema problema u poslovanju, dobro su poslovali u vrijeme Domovinskog rata a dobro posluju i danas u uvjetima koronavirusa.

U Domovinskom ratu bili su glavni proizvođač vojnih maskirnih i policijskih tkanina te odora. Za vrijeme prvog, najjačeg migrantskog vala, razvili su proizvodnju medicinskih antibakterijskih materijala.

Danas rade specijalne medicinske antivirusne tkanine, odnosno gotove proizvode. Iako im je većina godišnjeg poslovnog plana pala u vodu, čakovečka tekstilna tvrtka ostvarila je dvostruko veću dobit.

- Naš vojni program na kojem smo temeljili ovogodišnje poslovanje je nestao, otkazane su nam sve međunarodne narudžbe, ali javilo se nešto drugo, nova potreba. Značajno je porasla potražnja za medicinskim programom, rekao je predsjednik Uprave Davor Sabolić.

Na tržištu su se pozicionirali kao proizvođač tehničkih tkanina i materijala za specijalne namjene, osobito tkanine iz medicinskog programa.

- Kroz te materijale ne prolazi ni bakterija ni virus. Do sada je za naše kupce bilo značajno to što su antibakterijski - većinom smo radili navlake za madrace , no pojavom korona virusa naši su inženjeri poboljšali neka svojstva i iznjedrili novi proizvod. Pa smo tako počeli proizvoditi medicinske zaštitne ogrtače i zaštitne kombinezone koji osim od bakterija štite i od virusa, dodao je Sabolić.

Tijekom 146 godina postojanja Čateks je prošao sve faze - od uspješnog poduzeća do tvrtke pred stečajem. Sve se promijenilo nabolje, dolaskom mlade stručne ekipe. Više od tri i pol milijuna metara tehničke i tkanine za specijalne namjene, 70 je tegljača iz Čakovca odvezlo u zemlje Europske unije - najviše u Njemačku, Francusku, Poljsku i Veliku Britaniju.

hrvatski šah, komplet


O tvrtki


Čateks iz Čakovca jedno je od najvećih tekstilnih poduzeća u regiji te jedno od najstarijih u jugoistočnom dijelu Europe. Počeci sežu u davnu 1874. godinu kada je obitelj Neumann osnovala prvu veću bojadisaonicu platna.

Zahvaljujući tehnološkom razvoju i inovacijama kroz povijest, Čateks danas sačinjavaju tri proizvodna centra: Tekstil, koji se sastoji od tkaone i dorade tkanina, Politeks, koji se sastoji od prevlačenja i laminiranja te Konfekcija. Takav ustroj čini vertikalnu integraciju i omogućuje bolju kontrolu svakog koraka u proizvodnji te bolju tehnološku inovativnost udruživanjem snaga inženjera svih proizvodnih centara.

Čateks se takvim ustrojem tržišno pozicionirao kao proizvođač tehničkih tkanina i materijala specijalne namijene i veće dodane vrijednosti
hrt.hr/ hic.hr
foto:

arhiv

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre