HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


ATZENA maslinova ulja

19.travnja 2021.
SUKOB NA RELACIJI PRAG-MOSKVA
Nakon što je Češka protjerala 18 ruskih diplomata, Rusija uzvratila istom mjesro

ruska i češka zastava
foto:ruska i češka zastava

Rusija je u nedjelju protjerala 26 čeških diplomata u znak odmazde nakon što je Prag učinio sličan potez, i dala im je nešto više od 24 sata da napuste zemlju, objavila je agencija RIA novosti navodeći ministarstvo vanjskih poslova.


Češka je u subotu protjerala 18 ruskih diplomata, rekavši da dva navodna ruska špijuna, optužena da su novičokom otrovali 2018. u Britaniji Sergeja Skripalja i njegovu kći, stoje iza eksplozije u češkom mjestu Vrbetice 2014. u kojoj su poginule dvije osobe.

Prag je pojasnio da je istraga utvrdila povezanost ruskih obavještajnih službi s eksplozijom u tom skladištu koje se nalazi oko 300 kilometara istočno od glavnog grada.

Češki ministar unutarnjih poslova i obnašatelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jan Hamaček rekao je na javnoj televiziji da je policija zaključila da su dvojica osumnjičenih za eksploziju isti oni ruski vojnoobavještajni časnici Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov koje Britanija traži zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri bojnim otrovom novičokom u Salisburyju 2018.

Češka je obavijestila EU i NATO o tome da sumnjiči Rusiju za upletenost u eksploziju u mjestu Vrbetice.

Hrvatski šah, set


SAD su u nedjelju snažno podržale Prag; State Department je pohvalio njegov čvrst odgovor na “ruske subverzivne akcije na češkom tlu”.

Radi se o najvećem sukobu između Praga i Moskve od kraja desetljeća sovjetske dominacije nad istočnom Europom 1989. godine.

Ovime dodatno rastu tenzije Rusije i Zapada koje je započela ruska vojska na zapadnim granicama i na Krimu koji je Moskva pripojila od Ukrajine 2014. godine.

Rusija je rekla da su optužbe Praga apsurdne budući da je prvotno za eksploziju u Vrbeticama. Prag bio optužio vlasnike skladišta.

Protjerivanje je nazvala “nastavkom niza akcija protiv Rusije koje Češka poduzima posljednjih godina”, optužujući Prag da “nastoji udovoljiti SAD-u s obzirom na nedavne američke sankcije Rusiji”. (hr.N1)

Rusija zabranila ulazak nekim američkim dužnosnicima

HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre