HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri09.ožujka 2020.
KOLAPS NA TRŽIŠTU
Drastičan pad cijene nafte na svjetskom tržištu

nafta, bušotine

Cijene nafte na svjetskim tržištima jutros su doživjele jednokratni kolaps kakav se ne pamti u posljednjih 30 godina. Cijena barela nafte na tržištu u Londonu pala je na početku jutrošnjeg trgovanja za više od 30%, na svega 31 dolar za barel, dok je u SAD-u cijena barela pala 32%, na samo 28 dolara.


Sve je počelo u petak kada Rusija nije prihvatila prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjivanju proizvodnje radi održavanja cijene nafte ugrožene krizom s koronavirusom. Saudijska Arabija na to je odgovorila smanjivši svoje prodajne cijene nafte, s isporukom u travnju, za sve kupce za 6 do 8 dolara. Počeo je "naftni rat".

Šok na burzama, Crobex jutros pao 8 posto

Nakon šoka izazvanog drastičnim padom cijena nafte na svjetskim tržištima i  produbljivanjem krize zbog koronavirusa jutros su u kolapsu i cijene dionica. Na Zagrebačkoj burzi, patnaest minuta  nakon otvaranja indeks Crobex pao je  za 7,96%. 

Indeksi eurposkih burzi bilježe pad od 7 posto

Indeks londonske burze FTSE 100 u 9 sati bilježio je pad od 8,34 posto. Indeks  burze u Frankfurtu DAX bilježio je pad  od 7%, a indeks pariške burze CAC pao je za 6,41 posto. hrt /HIC.hr
foto
:arhiv