HIC grbovi-500-100
HIC-aktualno
13. listopada 2021.
NEKRETNINE U HRVATSKOJ
Cijene nekretnina ne padaju a u 2022. očekivati je biti će još veće

stambena zgrada

Sveprisutan rast cijena u Hrvatskoj ne zaobilazi ni tržište stambenih nekretnina, ali statistički pokazatelji često su u raskoraku s percepcijom. To pogotovo dolazi do izražaja kod stanova i kuća.

Najnovije statističke brojke kažu da su njihove cijene u Hrvatskoj, mjerene indeksom cijena stambenih objekata, u drugom kvartalu u odnosu na prvi u prosjeku porasle za 3,6 posto.

Istodobno, na godišnjoj razini (u odnosu na drugo tromjesečje 2020.), prosječno su više za 6,5 posto. Indeks DZS-a temelji se na realiziranim kupoprodajama, tj. na podacima Porezne uprave o transakcijama koje su u ulozi kupca zaključila kućanstva.

Prema tom metodološkom okviru, novogradnje su u drugom tromjesečju poskupjele u prosjeku za 4,8 posto, a u odnosu na usporedivi lanjski kvartal za 6,7 posto. Nešto sporiji rast pak bilježe cijene u kupoprodajama postojećih kuća i stanova prometu; 3,5 posto na kvartalnoj i 6,5 posto na godišnjoj razini. Geografski gledano, u Gradu Zagrebu rast cijena je izraženiji nego u ostatku države.

U drugom u odnosu na prvi kvartal u Zagrebu su stambene nekretnine poskupjele 4,9 posto, a u odnosu na drugi kvartal prošle godine 7%. Na Jadranu su npr. na godišnjoj razini u prosjeku porasle 6,4 posto. Na razini EU u promatranom razdoblju bilježi se nešto manji kvartalni porast (+2,7%), ali na godišnjoj razini nešto veći, 7,3 posto.

Uz porast cijena gradnje kod novih nekretnina (materijal, rad, gorivo) te niske kamate na kredite kao čimbenike koji generalno utječu na potražnju, u Hrvatskoj su cijene nekretnina u novije vrijeme i pod utjecajem potresa (obnove) i turizma (poslovni.hr).

Hrvati su u vrhu Europe po postotku vlasništva, tako stoji da Hrvati posjeduju više od 80 posto svih dostupnih nekretnina na domaćem tržištu. Prosjek Europske unije je ispod 50 posto.

Tijekom ove godine kupovina zemljišta u pojedinim županijama je porasla za 50 do 100 posto, u odnosu na prethodnu godinu. Tijekom 2022. Hrvatska ulazi u Schengen, to znači da će strani građani moći neopterećeno kupovati hrvatske nekretnine s francuskim ili njemačkim plaćama .

Cijene na tržištu nekretnina do daljnjeg neće padati, a kada se u ovu utrku 2022. uključi i Europa, tek onda izazov počinje.

Tu se ne može ništa napraviti, mi smo dio Europske unije, punopravna članica, a Europska unija je jedinstven teritorij, tako da se tu nažalost ili na sreću ne može ništa, pojašnjava Boro Vujović, stručnjak za nekretnine. (HRT.hr)
Bujaju cijene najmnina

16.rujna 2021. Ne bujaju samo cijene nekretnina u prodaji već se pregrijevanje prelijeva i na tržište najma, posebice u Zagrebu. U metropoli su najtraženiji stanovi površine 40 kvadratnih metara za koje je renta iznosi 351 euro, odnosno 10,6 eura po kvadratu, pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo.

Od 11.770 oglašenih stanova za najam diljem zemlje, na Zagreb otpada 45 posto, 29 posto stanova je u Primorsko-goranskoj županiji (dvije trećine u Rijeci), dok je u Splitsko-dalmatinskoj 16 posto pri čemu je 86 posto u Splitu, piše poslovni.hr.

U Zagrebu su cijene uvjerljivo najviše, slijede Dubrovnik, Split te Rijeka, jedini veći grad u kojem cijena najma nije rasla. Gledano po veličini, najviše se nude stanovi veličine od 40 do 70 kvadratnih metara, a najviše se traže stanovi do 40 kvadratnih metara.

U Zagrebu prvi izbor kvarta je Trešnjevka, sjeverna i južna, potom Gornji i Donji grad, Maksimir i Trnje, uz prosječni trošak od 387 do 448 eura. Najviše je stanova u ponudi od 60 kvadrata koji se najskuplje plaća u četvrti Gornji Grad – Medveščak, za 646 eura mjesečno, 5,2 posto više nego prošle godine.

Gotovo ista cijena je stana te veličine u Donjem gradu gdje su u zadnjih godinu dana cijene pale 2,1 posto. Na Jarunu, Srednjacima i Knežiji, koji spadaju pod Trešnjevku – jug, stan te kvadrature iznajmljuje se za 569 eura mjesečno, 7% skuplje nego lani.


Oko 540 eura mjesečno renta je stana na Trnju, Trešnjevci-sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu-zapad gdje je, kao u Stenjevcu i Podsusedu-Vrapče, najveći skok cijena najma u godinu dana.

Najniža je cijena u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, 335, odnosno 397 eura. U Splitu se uglavnom traže stanovi od 40 m2po prosječno 369 eura, no većina ih je dostupna samo izvan sezone. U Zadru je najtraženija površina 50 kvadrata u prosjeku po 417 eura mjesečno.

Najniži trošak iznajmljivanja imaju stanovi u Osijeku gdje će se za 40 kvadrata izvojiti 233, dok je renta za (rijetko dostupni) stan te veličine u Dubrovniku 428 eura.


poslovni.hr/ hic.hr
foto:arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre