HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 


PANDEMIJA GRIPE

zdravlje, pandemija gripe


Nekoliko korisnih
savjeta
 

 

 


06.studeni 2019.
ZDRAVLJE
Danas počinje cijepljenje protiv gripe

cijepljenje protiv gripe

Dnas, 6.studenog u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo počinje cijepljenje protiv gripe, a cijepiti se prvenstveno trebaju osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni radnici i trudnice, za koje je cijepljenje besplatno.

Ove je godine nabavljeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a po prvi puta je riječ o četverovalentnom cjepivu, koje povećava šanse za zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Četverovalentno cjepivo sadrži četiri podtipa virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.

- Što sve treba znati kad je riječ o gripi

Voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu Vladimir Draženović kaže kako i ove godine možemo očekivati više desetaka tisuća oboljelih od gripe i više smrtnih ishoda.

U HZJZ-u navode kako se lani protiv gripe cijepilo 323.303 osoba koje spadaju u rizične skupine. Cijepljeno je 29 posto osoba starijih od 65 godina, što je 6 posto više nego prethodne godine, ali i dalje značajno manje nego prije desetak godina, kad se cijepilo oko 40 posto starijih osoba. To je ujedno daleko ispod cilja Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije o 75-postotnom obuhvatu te populacije.

Prošle je godine prijavljeno 61.206 oboljelih gripe i 107 smrtnih ishoda, no stvarne su brojke, ističu stručnjaci, višestruko veće. U HZJZ-u napominju kako će se tijekom studenog cijepiti isključivo osobe kojima se preporučuje cijepljenje, a krajem mjeseca će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost korištenja cjepiva uz naplatu osobama koje ne pripadaju tim kategorijama.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za svoje pacijente i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme.


KORISNI SAVJETI

Učinkovitost od 30 do 60 posto

Cijepljenje je najbolja prevencija same infekcije gripe. Sve ovisi od sezone do sezone, a podaci o učinkovitosti kreću se od 30 do 60 posto. Važno je da se cijepe kronični bolesnici, ali i zdravstveni djelatnici. Kod njih je zaštita od 20 do 30 posto, ali to je značajno. Cjepivo je besplatno za djecu s kroničnim oboljenjima, a roditelji mogu djecu cijepiti u dogovoru s pedijatrima. U Zavodu za javno zdravstvo prve slučajeve gripe očekuju početkom prosinca, a vrhunac u siječnju ili početkom veljače napominje epidemiologinja Zvjezdana Lovrić iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

Gripa i toplo vrijeme

- Vezano za nuspojave cijepljenja one su lokalne, crvenilo i oteklina, a teže reakcije su zaista rijetke - u omjeru 1:1.000.000 i rjeđe, kazala je Lovrić. Jedna od glavnih karakteristika virusa gripe - njegova nepredvidivost pa nije željela govoriti o povezanosti širenja gripe i toplog vremena.

Pranje ruku, maske za lice ... 

- Ako je netko zabrinut, najbolje je da ode liječniku. Gripa nastupi naglo i sruši osobu u krevet, a kad se kaže da je netko 'prohodao' gripu, onda to najvjerojatnije nije bila gripa. Najbolja su preventiva cijepljenje i pranje ruku, a maske za lice mogu vrlo malo pridonijeti, naglasila je Lovrić. Iznijela je podatak da je u Hrvatskoj procijepljenost protiv gripe osoba starijih od 65 godine samo 30 posto, dok je preporuka WHO-a 75 posto. 


Što učiniti ako obolimo od gripe


HRT/ HIC.hr
foto:
cropix

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre