HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci

 

 

29.rujna 2020.
SASTANAK U ZAGREBU
Plenković razgovarao s Čovićem i Izetbegovićem o ravnopravnosti triju naroda u BiH

sjedište Vlade u Zagrebu


Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se sastao sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem u Banskim dvorima.
Time je nastavljen redoviti dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH, objavljeno je na aktualnoj stranici vlade RH.


- Sastanak je završen u prijateljskom tonu. Mi Hrvatsku i premijera Andreja Plenkovića doživljavamo kao prijatelja BiH, posebno na našem euroatlantskom putu, rekao je Čović nakon sastanka.
Rekao kako je trenutni tretman Hrvata u BiH put za trajno nefunkcioniranje te države.

Dodao je da su razgovarali o situaciji u BiH, lokalnim izborima i neizbježnoj temi - izbornom zakonodavstvu "kojeg smo Izetbegović i ja potpisali kroz dva sporazuma kad smo pripremali izbore u Mostaru". 

- Nismo imali prigodu dotaknuti se svih tema što treba uraditi, ali osnova tog našeg sporazuma je da se hrvatskom narodu, kao i drugim narodima, osigura legitiman izbor njihovih predstavnika na svim razinama vlasti u BiH, rekao je Čović.

Na susretu je pozdravljeno potpisivanje sporazuma o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa, stoji u priopćenju Vlade. 

Naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu, što je pokazano organizacijom Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju ove godine, tijekom hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom, kojim je ponovno u fokus stavljen proces proširenja EU-a na jugoistok Europe, dodaje se.

Trojica čelnika su ususret 25. obljetnici potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma razgovarali i o njegovim postignućima, kao i o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH prema EU-u. Razgovaralo se i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, te infrastrukturnom povezivanju dvije države, stoji u priopćenju.

Hrvatska podupire pravo hrvatskog naroda u BiH da bira svoje predstavnike, a premijer Plenković i predsjednik Zoran Milanović nedavno su o istoj temi razgovarali i s predstavnikom Srba iz BiH Miloradom Dodikom.

Hrvatska prema BiH vodi aktivnu i angažiranu politiku. Naša zemlja je jedan od jamaca Daytonskog sporazuma, a uz to ima i ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH.ATENA maslinovo ulje

Uoči sinočenjeg sastanka premijer Plenković snažno se zauzeo za zaustavljanje preglasavanja Hrvata u BiH.

- Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti Bosne i Hercegovine, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti. Tu mislim prije svega na izborni zakon koji, nažalost, ovakav kakav je, dovodi do dezavuiranja duha i slova Daytonskoga i Pariškoga mirovnoga sporazuma čiju ćemo 25. obljetnicu imati praktički za mjesec i pol, odnosno dva, dana. I pozicija naša je vrlo jasna, nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivan narod, zbog malobrojnosti dolaze u situaciju da nemaju svoje, u političkom smislu, legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, rekao je premijer Plenković.

hrt/ hic.hr
foto: vlada.hr

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre