HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

18.ožujka 2021.
PLAN EUROPSKE KOMISIJE
Covid putovnica u primjeni od 1.lipnja

EK prijedlog za Covid putovnicu

Europska komisija u srijedu je predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije, odnosno tzv. covid-putovnice. To će biti dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan testa na covid-19.

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde. Te potvrde trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj Europskoj uniji. Komisija poziva države članice i Europski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta.


Sadržavat će i rezultate testiranja na virus ili prisutnost antitijela

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas kazao je u intervjuu FAZ-u da potvrda treba biti spremna “do ljeta, a ljeto počinje 1. lipnja”. Radi se o mjeri koja je uvelike namijenjena spašavanju turizma u EU. Komisija se odlučila za uredbu jer su je države članice dužne izravno primjenjivati, suprotno od preporuka koje ionako malo država poštuje.

Budući da nema dovoljno cjepiva, Komisija želi da te potvrde sadržavaju i rezultat testiranja na covid-19 ili nazočnost antitijela kako osobe koje nisu imale priliku cijepiti ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju. Po podacima Komisije, dosad se cijepilo samo 3,5 posto stanovništva EU-a.

Za takvu "korona-putovnicu" se osobito zalažu zemlje koje ovise o turizmu poput Hrvatske, Grčke, Cipra, Italije, Španjolske i Portugala. Kako se čulo, takvu "putovnicu" bi mogli dobiti svi koji su cijepljeni bilo kojim cjepivom, dakle i ruskih ili kineskih proizvođača. Dobili bi ih i osobe kod kojih postoje antitijela nakon preboljele korone, a privremeno bi ih imale i osobe koji su testirani negativno,
piše dw.com.

Taj digitalni dokument bi bio privremen samo dok traje pandemija. On neće biti nikakav nadomjestak graničnoj propusnici kakva među članicama EU zapravo ne smije niti postojati. Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders tu dodaje kako bi takav certifikat mogao biti kriterij i puštanja ljudi na kulturne manifestacije, ali i u restorane.

Neće biti lako s takvom propusnicom

Iako bi takav certifikat mogao doći već u lipnju, o njemu će se još razgovarati među čelnicima država ili vlada članica EU sljedećeg tjedna jer je još mnogo otvorenih pitanja. Tu je donedavno i njemačka kancelarka Merkel bila nepovjerljiva jer, po njenom mišljenju, još nema pouzdanih znanstvenih ispitivanja u kojoj mjeri i koliko dugo osobe koje su preboljele tu bolest eventualno mogu ipak biti nosioci zaraze.

Glavni problem takvog certifikata za putovanja je ipak politički: kako upozorava irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney, mnoge članice prije svega žele same regulirati ulazak u zemlju već i zbog problema širenja novih sojeva virusa. "EU treba tu biti oprezna. Mi nećemo dozvoliti da u našu zemlju dođu novi sojevi iz drugih zemalja."

Takva "korona putovnica" bi zapravo mogla biti izdana i cijepljenim osobama država izvan EU, baš kao što bi tako onda bila i službeno priznata epidemiološka isprava koju Izrael izdaje svojim građanima koji su cijepljeni (na naslovnoj fotografiji). No povjerenik za pravosuđe upozorava: "Ovaj puta svakako želimo izbjeći podjelu među članicama kakvu smo vidjeli prošle godine. Mora biti zajamčeno da svatko tko želi certifikat da ga onda može i dobiti."

Hrvatski šah, set


Problemi s dobavom cjepiva

Bit će gore“ - tim riječima je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen opisala stanje pandemije gdje je već treći val teško pogodio neke članice. Zato poziva sve članice neka ubrzaju svoje kampanje cijepljenja.

Ali na sve optužbe kako je baš ona i njena Komisija "zaslužna" za činjenicu kako nema dovoljno doza cjepiva u EU, von der Leyen je reagirala jedino priznanjem kako je početak kampanje cjepiva bio "težak". Ipak: po procjeni EK će do konca ovog mjeseca barem prvu dozu cjepiva primiti pedesetak milijuna od oko 450 milijuna građana EU. Zapravo, 2,2 milijuna doza trenutno stoje u skladištima članica.

U drugom kvartalu, dakle do kraja lipnja bi u EU trebalo stići  300 milijuna doza. Jedini proizvođač koji je najavio kako neće ispuniti tu obavezu je britansko-švedski AstraZeneca koji će isporučiti tek 70 od obećanih 180 milijuna doza.

No tu je i sumnja kako taj koncern prije svega isporučuje domaćem, britanskom tržištu. Tu je predsjednica EK najavila kako u ovoj "krizi stoljeća" više "neće isključiti" nikakve mjere, uključujući i zabranu izvoza cjepiva proizvedenog u EU zemljama koje oklijevaju Europljanima dostaviti cjepivo koje pak same proizvode. To bi pogodilo Veliku Britaniju, ali ne i SAD: ona zabranjuje izvoz, ali i iz EU se cjepivo ne izvozi u SAD. S prometom sastojaka cjepiva navodno nigdje nema problema.

Von der Leyen također nije rekla ništa o sporu oko raspodjele doza cjepiva među samim članicama i samovoljne promjene od načela da to bude prema ukupnom broju stanovništva: tu se samo od austrijskog kancelara Kurza čulo kako se "došlo bliže rješenju" tog pitanja. (dw.com)

 

HIC.hr
foto:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre